Blaasontsteking door vergrote prostaat: drink brandnetelthee

Blaasontsteking door vergrote prostaat: drink brandnetelthee Doordat we ouder worden, neemt de omvang van de prostaat standaard toe. Reeds tijdens de puberteit begint de prostaat qua grootte toe te nemen en kan ook tot een abnormale grote prostaat leiden, waardoor overig weefsel in de verdrukking komt. Het kan tot zeer pijnlijke klachten bij het plassen leiden. Wat zijn de klachten van een vergrote prostaat en wat kun je doen om blaasontstekingen te voorkomen?

Vergrote prostaat en blaasontsteking


Wat doet de prostaat?

De prostaat heeft de primaire taak om vloeistof aan te maken welke tezamen met het balzaad en de bijbalvloeistof het semen oftewel het sperma vormt. De vloeistof gemaakt door de prostaat is echter van wezenlijk belang, omdat het de weg in het lichaam van de vrouw opent voor zaadcellen om diep naar binnen te zwemmen. Dit komt doordat de prostaat toegevoegde vloeistof basisch is. De vagina van de vrouw is namelijk zuur, waarin het zaad normaal niet kan leven. Door de toegevoegde vloeistof wordt het zuurtegraad naar beneden gehaald, waardoor zaadcellen verder kunnen zwemmen. De prostaat vormt daarmee een zeer belangrijk onderdeel van onze vruchtbaarheid en voortplanting. Maar als de prostaat geleidelijk aan groter wordt, wat voor consequenties heeft dat dan?

Symptomen

Zodra de man ongeveer vijftig jaar is geworden, dan kan de man van een vergrote goedaardige prostaat last krijgen. De prostaat wordt groter door vermeerdering van de hoeveelheid aanwezige prostaatcellen, waarnaast spiertjes in het weefsel van de prostaat aanspannen. De vrouw kan last krijgen van bekkenbodemproblemen. Dit leidt tot de volgende symptomen:
 • vaak moeten urineren (ook s nachts) echter telkens in kleine hoeveelheden;
 • het niet volledig ledigen van de blaas, met nadruppelen tot gevolg;
 • het hebben van een zwakke straal, welke eveneens lastig op gang komt;
 • pijnlijk moeten plassen danwel dat er een pijnlijke aandrang is terwijl er niets uitkomt;
 • incontinentie en andere plasproblemen.

Consequenties

De prostaat is vergroot en drukt daardoor op de blaas. De blaas is dus vervormd en kan daardoor niet goed wordt geleegd. Dit kan eveneens betekenen dat er een blaasontsteking ontstaat, doordat urine langdurig achterblijft. Deze blaasontsteking ontwikkelt zich zowel in de plasbuis, maar kan ook de urineleiding naar de nieren infecteren. Het plassen zal daardoor extra lastig en pijnlijk zijn. Het kan worden omschreven als het hebben van scherpe mesjes in de plasbuis tijdens het plassen. Aanvullend kan de druk door de prostaat het afscheuren van bloedvaatjes betekenen, waardoor de plas er bloederig uitziet. Normaal kan een blaasontsteking met een anti-antibioticakuur worden verholpen, echter de aanleiding van de aandoening is niet verdwenen. De blaasontsteking kan dus herhaaldelijk terugkomen. Wat kun je daar verder aan doen?

Hoe werkt de thee?

Brandnetel heeft vele gunstige eigenschappen om kwalen en aandoeningen te verhelpen, doordat het vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Denk aan de volgende eigenschappen:
 • het werkt ontsmettend en kan in het lichaam infecties bestrijden;
 • het zorgt ervoor dat vochten snel en effectief via de urine worden afgevoerd;
 • ook gifstoffen in het lichaam worden afgevoerd;
 • het heeft een honger stillend effect en kan goed worden gebruikt in combinatie met afvallen.
In de wortel van de brandnetel zitten hogere concentraties van de goede werking en dus optimaal geschikt om de hardnekkige infecties aan te pakken.

Tips bij blaasontsteking

Uiteraard zal met het drinken van de brandnetelwortelthee of guldenroede de druk vanuit de prostaat niet veel verminderen op de blaas en mogelijk dient een operatieve correctie te worden uitgevoerd. Het helpt mogelijk wel om de groei van de prostaat te vertragen. Het drinken van de brandnetelwortelthee zal de inwendige mens compleet reinigen van afvalstoffen en gifstoffen, waarnaast het infecties en ontstekingen oplost. Dit betekent dat door het geregeld drinken van brandnetelwortelthee de oudere man verlost is van die terugkerende blaasontsteking. Let wel dat het altijd goed is om veel water te drinken naast het regelmatig drinken van de thee. Het bevordert de doorstroming van de blaas, waarnaast gifstoffen optimaal kunnen worden afgevoerd.

Advies

Let wel dat een vergrote prostaat ook een kwaadaardige variant kan zijn, waarbij een prostatectomie moet worden uitgevoerd. Laat je altijd onderzoeken door een medisch specialist. Vraag bij de drogisterij of reformhuis naar meer informatie omtrent het gebruik van brandnetelwortelthee.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynam…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Nadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen is een vervelend fenomeen. Nadruppelen kan zowel mannen als vrouwen treffen. Nadruppelen van urine wordt ver…

De samenstelling van bloed: waaruit bestaat bloed?De samenstelling van bloed: waaruit bestaat bloed?De sappen van het leven oftewel je bloed is essentieel voor de functionering van het lichaam. Het zorgt ervoor dat organ…
Tips om trombosebeen te behandelenTips om trombosebeen te behandelenHet hebben van een trombosebeen kan zeer vervelend zijn. Het loopt moeilijk, je been is opgezet en als je s nachts in b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ayla87, Rgbstock
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF35.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.