Hoofdluis behandelen met brandnetel treksel

Hoofdluis behandelen met brandnetel trekselBrandnetel is goed voor vele kwalen en aandoeningen, zo ook tegen hoofdluis. Het diertje kan zwaar irriterend zijn waarbij jeukende klachten continu verergeren. Dit komt omdat de hoeveelheid luizen explosief kan stijgen, waarnaast andere mensen in de omgeving hoofdluis kunnen krijgen. Wat zijn de symtomen van hoofdluis, hoe kun je het behandelen en hoe kun je de bladeren met stengel van de brandnetel daartoe gebruiken?

Hoofdluis behandelen


Wat is hoofdluis?

Het betreft hier een kleine insect, welke voornamelijk leeft van menselijk bloed. Het beestje is gemiddeld drie millimeter groot en kan door opgenomen bloed roodbruin worden. De parasiet heeft haakjes, waarmee het gemakkelijk door het hoofdhaar verplaatst en goede houvast heeft. Bloed wordt door een steekbuis opgezogen, waarnaast speeksel dient om dit proces te vergemakkelijken. De diertjes komen het gehele jaar voor echter veelal is de piek in de herfst. Wat zijn de symptomen en hoe kun je hoofdluis behandelen?

Symptomen

Is de hoofdluis eenmaal gesetteld in het haar van een drager dan vermenigvuldigt de parasiet zich en verspreidt snel onder een groep mensen die vaak met elkaar omgaan. Het hebben van hoofdluis gaat gepaard met veel irritatie. Dit resulteert in jeuk veroorzaakt, omdat luisspeeksel een allergische reactie in de hoofdhuid op gang brengt. Het luisspeeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt, echter gemakkelijk kan worden opgenomen. Het irriteert het omringend hoofdweefsel. Als de hoofdhuid eenmaal aan het irriteren is en men krabt er eveneens aan dan gaat de conditie vaak van kwaad naar erger.

Is het erg?

De hoofdluis is een parasiet en nuttigt bloed. Dit wordt opgenomen via een stekende snuit. In principe kan iedereen hoofdluis krijgen, zowel mensen die onhygiënisch zijn maar ook diegene die uitermate proper zijn. Het is echter zo dat het bij onhygiënische mensen sneller onderling kan verspreiden. Op zich is het een vrij normaal voorkomend fenomeen maar velen schamen zich ervoor. De aandoening is niet slecht voor de gezondheid en het verspreidt eveneens geen ziekten of aandoeningen. Behoudens de irriterende jeuk is hoofdluis dus niet erg.

Snelle vermenigvuldiging

De luizen leggen in het haar iedere vierentwintig uur ongeveer zes neten oftewel luizen eitjes, welke binnen acht dagen uitkomen. Zijn die binnen acht dagen eveneens volwassen dan kunnen wederom neten worden gelegd. Zodoende breidt de kolonie zich snel uit en daarmee neemt de jeukerigheid van de huid ook explosief toe. Daardoor bestaat de kans dat anderen ook luizen krijgen. Voornamelijk krijgt men het op plaatsen waar mensen bijeenkomen. Denk daarbij aan een school of kantoorpanden waar jassen bij elkaar worden gehangen. Op die manier kunnen vele mensen snel hoofdluis krijgen.

Identificeren van hoofdluis

Neem een shampoo en was het haar van de vermoedelijke drager van de parasiet. Shampoo zorgt ervoor dat de hoofdluis aankomende beweging niet ziet aankomen en dus kun je met een neten of luiskam – al kammend van voor naar achteren – een klein deel van de hoofdluis met neten uit het haar kammen. Veeg dit af op een witte doek en je zult zien dat er kleine pitjes (neten) en bewegend hoofdluis aanwezig is. In dat geval moet het worden behandeld om verdere verspreiding te voorkomen.

De traditionele behandeling

Normaal kan de hoofdluis worden behandeld door een drietal methoden ieder zo met zijn eigen effectiviteit.

Scheren
Het compleet kaalscheren van de hoofdhuid. De parasiet heeft dan praktisch geen bescherming meer en kan zich niet vasthouden aan haar. Neten worden daarmee drastisch verwijderd, zodat nieuwe aanwas wordt voorkomen. Op die manier kan snel korte metten met de aandoening worden gemaakt.

Netenkam en speciale shampoo
Maak gebruik van een netenkam. Dagelijks worden alle eitjes in de avond uit het haar gekamd maar ook voorkomende luis. Dit dient voor een twee weken lang worden uitgevoerd, echter dient het wel te gebeuren tezamen met een shampoo.

Malathion
Ook kan een anti-luizenmiddel worden gebruikt zoals een lotion gebaseerd op malathion. Omdat dit een insecticide is, moet daarmee op een gepaste manier mee worden omgegaan.

Huismiddeltje tegen hoofdluis

Wie niet kaalgeschoren wil worden danwel een paar weken met stinkend haar wil rondlopen dan bestaat er een huismiddeltje. Verzamel een hoeveelheid brandnetelplanten en hak deze enigszins fijn. Doe de bladeren en stengel delen in water en laat dat een paar uur weken en trekken. Om dat proces te versnellen kun je het water au bain marie verwarmen, zodat de goede elementen van de brandnetel in het water komen. Deze wateroplossing heeft bestanddelen en een geur waar luizen absoluut niet van houden. Doe het water in een teil en schep dat over het hoofd. Maak daarbij een wassende beweging en spoel het aanvullend met het brandnetelwater uit. Na een paar keer wassen zullen de luizen met een paar dagen zijn verdwenen. Was daarbij in de tussentijd het haar een paar dagen niet zodat de goede werking van de brandnetel in het haar blijft.

Lees verder

© 2012 - 2025 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdluis