Hoofdluis behandelen met brandnetel treksel

Hoofdluis behandelen met brandnetel treksel Brandnetel is goed voor vele kwalen en aandoeningen, zo ook tegen hoofdluis. Het diertje kan zwaar irriterend zijn waarbij jeukende klachten continu verergeren. Dit komt omdat de hoeveelheid luizen explosief kan stijgen, waarnaast andere mensen in de omgeving hoofdluis kunnen krijgen. Wat zijn de symtomen van hoofdluis, hoe kun je het behandelen en hoe kun je de bladeren met stengel van de brandnetel daartoe gebruiken?

Hoofdluis behandelen


Wat is hoofdluis?

Het betreft hier een kleine insect, welke voornamelijk leeft van menselijk bloed. Het beestje is gemiddeld drie millimeter groot en kan door opgenomen bloed roodbruin worden. De parasiet heeft haakjes, waarmee het gemakkelijk door het hoofdhaar verplaatst en goede houvast heeft. Bloed wordt door een steekbuis opgezogen, waarnaast speeksel dient om dit proces te vergemakkelijken. De diertjes komen het gehele jaar voor echter veelal is de piek in de herfst. Wat zijn de symptomen en hoe kun je hoofdluis behandelen?

Symptomen

Is de hoofdluis eenmaal gesetteld in het haar van een drager dan vermenigvuldigt de parasiet zich en verspreidt snel onder een groep mensen die vaak met elkaar omgaan. Het hebben van hoofdluis gaat gepaard met veel irritatie. Dit resulteert in jeuk veroorzaakt, omdat luisspeeksel een allergische reactie in de hoofdhuid op gang brengt. Het luisspeeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt, echter gemakkelijk kan worden opgenomen. Het irriteert het omringend hoofdweefsel. Als de hoofdhuid eenmaal aan het irriteren is en men krabt er eveneens aan dan gaat de conditie vaak van kwaad naar erger.

Is het erg?

De hoofdluis is een parasiet en nuttigt bloed. Dit wordt opgenomen via een stekende snuit. In principe kan iedereen hoofdluis krijgen, zowel mensen die onhygiënisch zijn maar ook diegene die uitermate proper zijn. Het is echter zo dat het bij onhygiënische mensen sneller onderling kan verspreiden. Op zich is het een vrij normaal voorkomend fenomeen maar velen schamen zich ervoor. De aandoening is niet slecht voor de gezondheid en het verspreidt eveneens geen ziekten of aandoeningen. Behoudens de irriterende jeuk is hoofdluis dus niet erg.

Snelle vermenigvuldiging

De luizen leggen in het haar iedere vierentwintig uur ongeveer zes neten oftewel luizen eitjes, welke binnen acht dagen uitkomen. Zijn die binnen acht dagen eveneens volwassen dan kunnen wederom neten worden gelegd. Zodoende breidt de kolonie zich snel uit en daarmee neemt de jeukerigheid van de huid ook explosief toe. Daardoor bestaat de kans dat anderen ook luizen krijgen. Voornamelijk krijgt men het op plaatsen waar mensen bijeenkomen. Denk daarbij aan een school of kantoorpanden waar jassen bij elkaar worden gehangen. Op die manier kunnen vele mensen snel hoofdluis krijgen.

Identificeren van hoofdluis

Neem een shampoo en was het haar van de vermoedelijke drager van de parasiet. Shampoo zorgt ervoor dat de hoofdluis aankomende beweging niet ziet aankomen en dus kun je met een neten of luiskam al kammend van voor naar achteren een klein deel van de hoofdluis met neten uit het haar kammen. Veeg dit af op een witte doek en je zult zien dat er kleine pitjes (neten) en bewegend hoofdluis aanwezig is. In dat geval moet het worden behandeld om verdere verspreiding te voorkomen.

De traditionele behandeling

Normaal kan de hoofdluis worden behandeld door een drietal methoden ieder zo met zijn eigen effectiviteit.

Scheren

Het compleet kaalscheren van de hoofdhuid. De parasiet heeft dan praktisch geen bescherming meer en kan zich niet vasthouden aan haar. Neten worden daarmee drastisch verwijderd, zodat nieuwe aanwas wordt voorkomen. Op die manier kan snel korte metten met de aandoening worden gemaakt.

Netenkam en speciale shampoo

Maak gebruik van een netenkam. Dagelijks worden alle eitjes in de avond uit het haar gekamd maar ook voorkomende luis. Dit dient voor een twee weken lang worden uitgevoerd, echter dient het wel te gebeuren tezamen met een shampoo.

Malathion

Ook kan een anti-luizenmiddel worden gebruikt zoals een lotion gebaseerd op malathion. Omdat dit een insecticide is, moet daarmee op een gepaste manier mee worden omgegaan.

Huismiddeltje tegen hoofdluis

Wie niet kaalgeschoren wil worden danwel een paar weken met stinkend haar wil rondlopen dan bestaat er een huismiddeltje. Verzamel een hoeveelheid brandnetelplanten en hak deze enigszins fijn. Doe de bladeren en stengel delen in water en laat dat een paar uur weken en trekken. Om dat proces te versnellen kun je het water au bain marie verwarmen, zodat de goede elementen van de brandnetel in het water komen. Deze wateroplossing heeft bestanddelen en een geur waar luizen absoluut niet van houden. Doe het water in een teil en schep dat over het hoofd. Maak daarbij een wassende beweging en spoel het aanvullend met het brandnetelwater uit. Na een paar keer wassen zullen de luizen met een paar dagen zijn verdwenen. Was daarbij in de tussentijd het haar een paar dagen niet zodat de goede werking van de brandnetel in het haar blijft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van de hoofdluis af zonder gifmiddelenVan de hoofdluis af zonder gifmiddelenWanneer de kinderen na de vakantie weer naar school gaan, ziet men vaak een uitbraak van hoofdluis. Er zijn diverse midd…
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Je loopt een besmetting met hoofdluis op door in contact te komen met iemand die al besmet is met hoofdluis. Kinderen lo…
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…

Tips om trombosebeen te behandelenTips om trombosebeen te behandelenHet hebben van een trombosebeen kan zeer vervelend zijn. Het loopt moeilijk, je been is opgezet en als je s nachts in b…
Hoe kun je omgaan met Artritis en pijnlijke gewrichten?Hoe kun je omgaan met Artritis en pijnlijke gewrichten?Als je een ziekte krijgt zoals verkoudheid, de griep, migraine en dergelijke dan kun je ervan uitgaan dat je met een aan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdluis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.