Hoe kun je omgaan met Artritis en pijnlijke gewrichten?

Hoe kun je omgaan met Artritis en pijnlijke gewrichten? Als je een ziekte krijgt zoals verkoudheid, de griep, migraine en dergelijke dan kun je ervan uitgaan dat je met een aantal dagen tot op een week weer volledig normaal functioneert. Hoe anders is dit wel niet voor een chronische aandoening zoals artritis. Een chronische aandoening is altijd aanwezig en het levensgenot wordt daarmee behoorlijk verstoord, doordat normale bewegingen niet meer zonder pijn kunnen worden gemaakt. Wat kun je zelf doen zodat je op een acceptabel niveau met artritis of pijnlijke gewrichten op een positieve manier door het leven kunt gaan?

Artritis, pijnlijke gewrichten


Wat voor gevolgen heeft artritis?

Artritis uit zich in een ontsteking aan het tussen de botten van een gewricht liggende vloeistofbeurs waardoor zwelling, hitte en pijn kan ontstaan. De pijn is een standaard onderdeel van de dag geworden. Daarnaast kan de fysiek stress enerzijds het uiterlijk van je lichaam veranderen en anderzijds kan iemand er psychisch onder gebukt gaan. Bijkomend effect is dat men een minder positieve houding in het leven heeft, waardoor ook slechte gedragingen zoals ongezond eten en te weinig beweging worden veroorzaakt. Indirect kun je door de ziekte vervreemden van de omgeving en andere ziekten oplopen.

Beperking fysieke grenzen

Door de ontsteking ontstaat zwelling en chronische pijn, waarbij ochtendstijfheid en een beperkt bewegingsbereik van toepassing zijn. Dit kan eveneens het functioneren op het werk beïnvloeden en kan betekenen dat taken op het werk en de omgeving eventueel aangepast moeten worden. De beperkingen van het fysieke gestel kan daarmee leiden tot financiële problemen met alle aanvullende problemen van dien. Sommige huishoudelijke taken nemen meer tijd en het kan voorkomen dat er taken zijn die niet meer afgerond kunnen worden. Soms is er hulp van de thuiszorg nodig danwel dat je partner veel taken op zich moet nemen. Door het verlies aan controle over het eigen functioneren raakt men angstig tot depressief over wat er wel en niet in het verschiet ligt met deze aandoening.

Stressfactoren veroorzakend

Omdat het lichaam protesteert bij ieder gemaakte beweging, raakt het lichaam fysiek gestrest. Dit kan weer leiden tot frustratie, gewelddadigheid en soms tot depressiviteit. Ook de naaste omgeving zal door de ziekte direct worden beïnvloed, omdat zij dagelijks met de negatieve kant van de aan artritis lijdende persoon te maken krijgen. De familieband kan onder druk komen te staan en een relatie kan eraan kapot gaan. Maar zover hoeft het niet te komen!

Hoe kan het leven beter worden ingericht?

Onderneem actie zodra de eerste problemen zich voordoen aangaande het kunnen omgaan met de aandoening. Des te eerder er hulp wordt gevonden des te makkelijker zal het zijn voor diegene met artritis. Het hebben van artritis is al vervelend genoeg en dus moet men positief blijven. Op die manier kan men verder in het leven komen. Drie redenen waarom het leven eerder moet worden aangepast.

Hulp van omgeving

Met de inschakeling van hulp worden bepaalde aspecten van het leven verlicht en blijft de zieke langer positief. Positiviteit heeft een goede werking op het lichaam, waardoor het leven nog leuk blijft.

Snelle hulp

Het tijdig hebben van hulp geeft je de mogelijkheid om snel meer te leren over de aandoening en het geeft je de tijd om je leven erop aan te passen.

Bereidwillendheid

De omgeving is er eerder van op de hoogte en is dan ook bereidt je sneller te helpen. Des te groter de groep mensen is die een helpende hand willen toesteken des te positiever dat is voor de mentale stabiliteit. Je hebt vanaf het begin van de aandoening het gevoel dat je optimaal wordt gesteund.

Wat kun je aanvullend zelf ondernemen?

Het hebben van chronische artritis betekent dat de persoon continu last heeft van stijve en pijnlijke gewrichten. Wat je daarbij zelf kunt doen is dus niet blijven zitten en niet niets doen! Kom dus in actie, zodat je daar profijt van hebt. Er zijn een aantal aspecten, waarmee je je lichaam aanvullend kunt stimuleren.

Afvallen en eten

Afvallen zorgt ervoor dat de gewrichten minder onder druk komen te staan. Val af om pijn te reduceren;
eet voldoende magnesium houdende producten, omdat magnesium voor honderden lichaamsprocessen essentieel is. Drink natuurlijke thee zoals brandnetelthee. Dit werkt zuiverend voor het lichaam, waarbij urinezuren worden afgevoerd. Laat je daartoe informeren door het reformhuis.

Beweeg en beweeg veel

Beweging zorgt ervoor dat het bloed goed blijft doorstromen. Daardoor kunnen gifstoffen sneller worden afgevoerd, ook gifstoffen uit de gewrichten. Ga eventueel naar de fysiotherapeut. Lopen zorgt er daarnaast voor dat de invloed van melkzuur afneemt, omdat getrainde spieren er minder last van hebben.

Blijf een positieve instelling houden. Positiviteit en het nog midden in het leven staan zorgt er enerzijds voor dat de omgeving je graag ziet, waardoor je eveneens positief blijft. Anderzijds zorgt het ervoor dat de hersenen geen negativiteitshormonen aanmaken. Zodoende kun je depressiviteit voorkomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…

Hoofdluis behandelen met brandnetel trekselHoofdluis behandelen met brandnetel trekselBrandnetel is goed voor vele kwalen en aandoeningen, zo ook tegen hoofdluis. Het diertje kan zwaar irriterend zijn waarb…
Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Het hebben van acne en puisten is een wereldwijd voorkomende conditie van een geïrriteerde huid. Het komt voornamelijk v…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.