Tips om reumatische pijnen te ontlasten?

Tips om reumatische pijnen te ontlasten? Het klinkt op zich zeer logisch! Heb je overgewicht dan draagt je lichaam teveel gewicht mee, waardoor gewrichten aanvullend worden belast. Het antwoord is dan ook duidelijk, val gewicht af om de invloed van gewrichtspijnen te verminderen. Des te kleiner de druk op de gewrichten is, des te minder pijn het zal geven. Wat voor tips zijn er om naast afvallen ook zwelling te verminderen en om reumatische pijnen door gifstoffen te verminderen?

Tips bij reumatische pijnen


Wat is reuma?

Om gewrichten soepel te laten bewegen en te laten draaien bestaan gewrichten uit pezen, slijmbeurzen en in elkaar stekende kop en kom of de tegen elkaar aan staande botdelen. Reuma is de aandoening waarbij het synovium – dit is de zachte beweegbare materie tussen de botdelen welke fungeert als de olie voor soepel beweging – ontstoken raakt. Gewoonlijk is er bij reuma sprake van reumatoïde artritis echter ook artrose, jicht en andere aandoeningen vallen onder de noemer reuma. Indien het synovium een ontsteking heeft zet dit op, waardoor druk en pijn in de gewrichten komt. Dit heeft als resultaat dat de gewrichten warm en rood kunnen worden, waardoor men lastig tot niet de normale bewegingen kan uitvoeren.

Symptomen bij reumatische pijnen

Over het algemeen wordt reuma gekenmerkt door gewrichtstijfheid en -pijn tijdens het bewegen. Maar welke andere symptomen zijn er zoal verder aan te wijzen indien er sprake is van een reumatische aandoening?:
 • door de ontsteking neemt de vloeistofdruk in het gewricht toe waardoor het gewricht bij beweging pijn doet;
 • de ontsteking zorgt ervoor dat het omringende weefsel van het gewricht gaat opzetten en zwellen;
 • veelal zijn er meerdere gewrichten, waarbij de aandoening zwelling oplevert;
 • het vloeistof in het synovium smeert niet meer goed, waardoor de beweging van het gewricht minder soepel verloopt;
 • de vorm van de synovium kan veranderen, waardoor het begint uit te steken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bobbel op de spieren of pezen.

Invloed van overgewicht

Al het gewicht dat aan het lichaam hangt moet door het lichaam worden meegesleept. Bij overgewicht zit er in het lichaam veelal een teveel aan vet, waardoor de druk op de gewrichten hoog is. Daarnaast heeft men algeheel verminderde conditie. Val je tien kilo af dan heeft dat direct een ontlastend effect op de gewrichten. Het overgewicht zorgt er aanvullend voor dat het lichaam gifstoffen vasthoudt juist omdat:
 • de aderdoorsnede door aangekoekte vetten is afgenomen, waardoor bloed trager stroomt. Dit leidt tot een verminderde vocht- en gifstoffenafvoer, waarnaast de bloeddruk hoog is;
 • door ongezonde voeding lichaamsprocessen niet optimaal verlopen. De lever werkt relatief te traag omdat het aandeel HDL in het bloed te laag is. Daardoor kunnen vetten onvoldoende uit het lichaam worden gezuiverd;
 • overmatig alcohol gebruik zorgt ervoor dat de spieren om de nieren uitdrogen, waardoor naast de reuma ook verkrampte onderrugspieren kunnen ontstaan. Dit kan als gevolg hebben dat je ’s nachts wakker ligt door reuma in combinatie met een kriebelend rechter bovenbeen.

Afvallen en bewegen

Door beweging en afvallen neemt het aandeel luivet in het lichaam af. Dit is vet waar je niets aan hebt, echter het zorgt ervoor dat het lichaam energieloos, futloos en ongezond aanvoelt. Val je af dan neemt het aandeel luivet in het lichaam snel af. Je hebt daardoor ook relatief minder energie nodig, omdat je minder hoeft mee te slepen. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat spieren actief zijn en sterker worden. Vet staat gelijk aan trage energie, welke wordt gebruikt tijdens rust. Verder zorgen spieren ervoor dat de energievraag uit vetten (uit eten) toeneemt, waardoor vetopslag afneemt. Bovendien zorgt bewegen ervoor dat melkzuur uit weefsel wordt afgevoerd, waardoor eveneens verlichting ontstaat bij spier en gewrichtspijnen.

Tips voor een gezonde levensstijl

Om de druk op de gewrichten te verminderen is het van belang om af te vallen. Wil je afvallen dan moet je dat op een geleidelijke manier doen. Dit betekent dus niet dat je in een korte tijd vele kilo’s moet verliezen aangezien dit ongezond is voor het lichaam. Volg deze tips:
 • val af door gezonde koolhydraten in te nemen in combinatie met onverzadigde vetten;
 • voeg aan het eten op dagelijkse basis azijn toe, omdat dit de afbraak van vetten stimuleert;
 • drink driemaal per dag verse sinaasappelsap zodat de lever wordt gestimuleerd om HDL te maken;
 • beperkt alcoholgebruik tot maximaal twee glazen per dag. Een beetje alcohol in het bloed is namelijk wel gunstig voor meerdere lichaamsfuncties.

Aanvullend de volgende tips om extra verlichting te verkrijgen bij reumatische pijnen.

Drink rooibosthee

Van rooibosthee wordt je rustig waarnaast er geen aanvullende theïne (adrenaline stimulerend) in het lichaam komt. Dit kan eveneens gunstig werken op de bloeddruk en op de gewrichtspijn.

Drink paardenbloemthee

Dit zorgt ervoor dat vocht uit het lichaam wordt afgevoerd en heeft daarnaast een uitdrijvend effect op urinezuur welke deels ten grondslag ligt aan de gewrichtspijnen. Daarnaast stimuleert het de stofwisseling en dat komt goed van pas om af te vallen om de druk op de gewrichten te verminderen. Drink daarnaast brandnetelthee omdat het ontstekingsremmend werkt en omdat het gifstoffen uit het lichaam zuivert.

Zalfjes

Smeer een zalf met tijm, brandnetel en/ of smeerwortel op de zwelling, waardoor deze minder wordt. Ook azijn in een doek kan verkoeling brengen waardoor de grootte van de zwelling afneemt.

Overig

Bij extreme en ondragelijke pijnen kan een bijnierschorshormoon in de synovium worden geïnjecteerd. Dit heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Blijf bewegen omdat dit gunstig is voor spiergroei, de bloedsomloop, het gewicht en afvoer van gifstoffen. Ga daarvoor eventueel in fysiotherapie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Dikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalDikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalHet hebben van jicht is vergelijkbaar met reuma, echter wordt er vaak geconstateerd dat de serumwaarden niet in de richt…
Synovitis, ontsteking van het gewrichtSynovitis, ontsteking van het gewrichtHet gewricht zorgt voor beweging: het verbindt twee botten met elkaar zodat we deze ten opzichte van elkaar kunnen beweg…

Hoofdluis behandelen met brandnetel trekselHoofdluis behandelen met brandnetel trekselBrandnetel is goed voor vele kwalen en aandoeningen, zo ook tegen hoofdluis. Het diertje kan zwaar irriterend zijn waarb…
Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Hoe verhelpen gezonde koolhydraten acne en puisten?Het hebben van acne en puisten is een wereldwijd voorkomende conditie van een geïrriteerde huid. Het komt voornamelijk v…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuma
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.