Dikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanval

Dikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanval Het hebben van jicht is vergelijkbaar met reuma, echter wordt er vaak geconstateerd dat de serumwaarden niet in de richting van reuma wijzen. Toch zijn de symptomen lokaal vergelijkbaar zijn, waarbij tijdens een jicht aanval het gewricht van voornamelijk de grote teen ontstoken raakt en gaat zwellen. Hoe wordt een jichtaanval door urinezuur veroorzaakt, hoe heeft het invloed op het synovium en wat wordt ertegen gedaan?

Jichtaanval grote teen


Meest voorkomende plek

In het geval van reuma kan ieder gewricht in het lichaam worden aangetast en kunnen pijnlijke bewegende delen overal voorkomen. Bij jicht is het anders. Het gaat vaak om een lokale aangelegenheid, waarbij een gewricht tijdelijk is aangetast. In de meeste gevallen komt een jichtaanval voor in een voet, pols of hand, waarbij de zijkant gaat zwellen en pijn doet. De huid kleurt rood, het weefsel om het gewricht is opgezet en voelt hard branderig aan.

Wat is urinezuur?

Een stof dat in het lichaam actief is betreft urinezuur. Het komt in hoge mate voor bij mensen met een gespannen lichaam. Werkdruk, stress, overhaast privéleven enzovoorts zorgen ervoor dat het aandeel serotonine afneemt, waardoor de tevredenheid daalt. Het lichaam raakt verder gestrest, waardoor meer zuren worden aangemaakt. Denk aan melkzuur met urinezuur, welke invloed hebben op pijn in spieren en gewichten.

Ontsteking van het synovium

Tussen de bewegende botdelen zit een slijmvlies geheten het synovium. Het moet ervoor zorgen dat beweging moeiteloos verloopt, zonder dat er pijn ontstaan. Indien de hoeveelheid urinezuur of –kristallen in het lichaam toeneemt door toedoen van gespannenheid, heeft het gevolgen voor het slijmvlies. Het raakt ontstoken en gaat opzetten. Dit heeft tot gevolg dat het meer ruimte inneemt, waardoor pezen, botdelen, spieren en overig weefsel onder druk komen te staan. Dit leidt tot pijn. De persoon kan het gewricht moeilijk bewegen of het gaat lastig met pijn.

Kristallen in het weefsel

Bijkomstigheid is dat urinezuur kristallen in het weefsel om het gewricht kunnen voorkomen. Er is veel zuur aanwezig, waardoor kristallen kunnen vormen. Het zit ingebed in het weefsel rondom het bewegende deel. Het kristal is klein en hard (orde grootte van een millimeter) en kan inwendig tegen spieren of botdelen aandrukken. Het is een aanvullende bron van een stekende of snijdende pijn. De combinatie van inwendige gewrichtspijn met deze typerende pijn zorgt ervoor dat men lastig kan lopen en het gewricht enkele weken rood en opgezet kan zijn.

Verhoogd voorkomen na veertig jaar

Standaard voert het lichaam zuren via de nieren af zodat er een gunstige balans heerst. Daartoe wordt mede de stof natriumbicarbonaat gebruikt en is daarmee de tegenhanger van het zuur. Tot veertig jaar is deze stof voldoende aanwezig in het lichaam, echter daarna heeft het lichaam onvoldoende om de werking van zuren tegen te gaan. Oftewel er kan een zuuropbouw in gang worden gezet waardoor het accumuleert.

Tijdelijke medicatie

Betreft het een pijnlijke overheersende jichtaanval dan kan eventueel worden besloten om MTX in gepaste hoeveelheid te gebruiken. Deze medicatie wordt ook voor reuma in combinatie met Enbrel gebruikt. Het heeft tot doel om de weerstand te verbeteren door het immuunsysteem te onderdrukken en de invloed van de ontsteking te minimaliseren. Ook de inname van Allopurinol kan de invloed van de aandoening aanzienlijk doen verminderen, waarbij ook de urinezuur kristallen (jicht tophi) met de tijd verdwijnen. Let wel dat reuma medicatie aanleiding kan zijn voor gewichtstoename.

MTX en antibiotica kuur vermijden

Moet je tijdelijk een antibiotica kuur volgen dan dien je die periode met de inname van methotrexaat te stoppen. De combinatie heeft vervelende bijwerkingen, zoals blaren in de mond of lippen. Overleg altijd met de behandelend arts of huisarts, welke medicijncombinatie je wel mag innemen. Ben je zwanger of heb je plannen daartoe laat je dan uitvoerig informeren. MTX heeft schadelijke gevolgen voor de ongeboren vrucht.

Preventieve zuurafvoer en vermijden jichtaanval

Omdat na het veertigste jaar een ongunstige balans in het lichaam aanwezig is kunnen zuren accumuleren. Het kan bij veel mensen resulteren in jicht, reuma maar ook onverklaarbare aandoeningen. Het is dus noodzaak om een methode te hebben om het toch te kunnen afvoeren. Beste advies in deze is het innemen van brandnetelthee omdat het een vocht, zuur en gifstoffen afdrijvend effect heeft. Ook gaat het infecties tegen en wordt het bloed gezuiverd.

Heb je langdurig aanhoudende ontstoken gewrichten ga dan naar je huisarts voor aanvullend advies.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingsadvies bij jichtVoedingsadvies bij jichtJicht is een reumatische ziekte waarbij er een ontsteking ontstaat in het gewricht waardoor het gewricht erg veel pijn d…
Jicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht (ook wel bekend als artritis urica) is een reumatische ziekte die vooral voorkomt bij mannen die ouder zijn dan 35…
Jicht: oorzaken, symptomen en preventieJicht: oorzaken, symptomen en preventieJicht kan worden beschouwd als een reumatische aandoening. Bij jichtpatiënten scheiden de nieren de stof urinezuur niet…
Jicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht is een aandoening waarbij gewrichtontstekingen ontstaan als gevolg van een verhoogde concentratie urinezuur in het…

Vermijd E951 (aspartaam) om vele aandoeningen te voorkomen!Vermijd E951 (aspartaam) om vele aandoeningen te voorkomen!Om voedsel (voorverpakt, voorbereid, kant en klaar) een bepaalde smaak te geven wordt onder andere de stof aspartaam toe…
Betablokker bij migraineBetablokker bij migraineMigraine is een vervelende aandoening waarbij onder andere aanvallen van hevige kloppende hoofdpijn voorkomt. Vaak wordt…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/jicht/ik-heb-jicht
  • http://www.reumaforum.nl/viewtopic.php?f=35&t=3379
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/jicht.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.