Betablokker bij migraine

Betablokker bij migraine Migraine is een vervelende aandoening waarbij onder andere aanvallen van hevige kloppende hoofdpijn voorkomt. Vaak wordt er een bètablokker voorgeschreven bij migraine. Een bètablokker reguleert de hartslag en de bloeddruk en heeft als bijwerking dat het migraineklachten aanpakt. Veel voorgeschreven bètablokkers hiervoor zijn metopropol en propranolol.

Wat is migraine?

De laatste jaren komt migraine steeds vaker voor. Het is onduidelijk of dit komt doordat migraine beter in kaart wordt gebracht of omdat migraine in ontwikkeling is. Migraine komt vaker voor binnen families, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hormonale veranderingen zoals de overgang of de menstruatie kan een uitlokkende factor zijn. Sommige mensen krijgen een aanval wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen genuttigd hebben. Dit is voor iedereen weer anders.

Bij een aanval van migraine is er hoofdpijn voelbaar, vaak aan één zijde van het hoofd. Vaak gaat het om een kloppende hoofdpijn die zeer hevig kan zijn. Heel vaak komen visuele symptomen voor zoals het zien van flikkeringen, lijnen of uitval van een stuk gezichtsveld. Ook lichtschuwheid komt voor en gevoeligheid voor geluiden. Vaak treden er concentratiestoornissen op. Ook misselijkheid komt voor, vaak in combinatie met het ruiken van bepaalde geuren. Werken is vaak onmogelijk omdat dit de hoofdpijn verergert. De meeste patiënten gaan dan ook op bed liggen, in een donkere kamer zonder geluid om zich heen. Een aanval duurt enkele uren tot enkele dagen.

Migraine ontstaat door bloedvaten zich tijdelijk vernauwen en daarmee verwijden. Hierdoor komen de typische symptomen naar voren.

Medicijnen

Wanneer migraine niet ernstig is of slechts kort duurt dan is paracetamol vaak al voldoende. De huisarts zal dit ook als eerste adviseren: paracetamol is een pijnstiller die redelijk veilig is. Toch moet voorzichtig worden omgegaan met paracetamol: bij teveel gebruik hiervan kan er juist hoofdpijn ontstaan. Wanneer migraine voorkomt tijdens de menstruatie kan een behandeling met hormonen soms helpen.

Bètablokkers

Een bètablokker is een medicijn dat vooral bij hartklachten en bij bloedafwijkingen wordt gebruikt. Een bètablokker bevordert de bloeddoorstroming en pakt hiermee hartproblemen en een hoge bloeddruk aan. Sinds enige tijd worden bètablokkers ook voorgeschreven bij migraine, maar alleen wanneer deze zo ernstig is dat de patiënt het nodig heeft. Er moet altijd voorzichtig omgegaan worden met het gebruik van medicijnen. Bij een te hoge dosering kunnen handen en voeten koud gaan aanvoelen doordat de doorbloeding vermindert. Ook kan er hoofdpijn ontstaan bij langdurig gebruik of hoge doseringen.

Propranolol

Een veel gebruikte bètablokker bij migraine is propranolol. Het medicijn voorkomt een aanval in de helft van de gevallen. De andere helft van de patiënten heeft geen baat bij deze bètablokker. Vaak is er wel eerst tijd nodig om het medicijn te laten werken: gemiddeld duurt dit twee tot vier maanden. Dan pas kan er gezegd worden of de aanvallen daadwerkelijk zijn verminderd door het gebruik van propranolol. Een bijwerking van propranolol is hoofdpijn. Er moet daarom duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen een aanval van migraine of hoofdpijn ontstaan door gebruik van dit medicijn. Duizeligheid en slaapstoornissen zijn ook voorkomende bijwerkingen. Het medicijn moet ingenomen worden volgens voorschrift van de arts en zolang als nodig is. Oudere patiënten hebben vaak minder aanvallen waardoor het soms nodig is het gebruik af te bouwen. Wanneer migraine voorkomt met de menstruatie kan dit medicijn drie dagen voor de menstruatie ingenomen worden. De werking begint dan op tijd. Wanneer er ernstige bijwerkingen optreden of wanneer de bijwerkingen erger zijn dan de migraine zelf, staak dan met gebruik van dit middel. Overleg met de arts welk medicijn dan ingenomen kan worden.

Metopropol

Metopropol is nog een bekende bètablokker die veel bij migraine wordt voorgeschreven. Ook bij deze bètablokker is het bij ongeveer de helft van de patiënten werkzaam en heeft het enige tijd nodig om zijn werkzaamheid te bewijzen. Stop daarom ook niet na een maand omdat het medicijn niet lijkt te werken. Ieder patiënt reageert weer anders op een bètablokker. Bijwerkingen als hoofdpijn komen ook bij dit medicijn voor, maar iets minder vaak dan bij propranolol. Wel treedt vermoeidheid hier vaker op als bijwerking. Migraine die ten tijde van de menstruatie komt kan aangepakt worden door het medicijn drie dagen voor de verwachte menstruatie in te nemen en gedurende de menstruatie in te blijven nemen. De arts zal voorschrijven wat de dosering is. Verhoog niet uit jezelf de dosering maar overleg dit met de arts. Het is de bedoeling dat metopropol de klachten van migraine laten afnemen. Wanneer dit niet het geval is of de bijwerkingen ernstiger zijn dan de klachten ontstaan door migraine, overleg dan met de arts. Soms is het beter om naar een ander medicijn op zoek te gaan.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalmeringsmiddelen voor je rijexamenKalmeringsmiddelen voor je rijexamenBijna iedereen die rijexamen moet doen, is zenuwachtig. Bij sommige mensen zijn de zenuwen zo erg dat zij zakken voor hu…
Metoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachtenMetoprolol: medicijn bloeddruk en hartklachtenEr zijn veel mensen die last hebben van een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Een hoge bloeddruk voel je niet, maa…
Bètablokker Metoprolol (Selokeen), werking en bijwerkingenBètablokker Metoprolol (Selokeen), werking en bijwerkingenBètablokkers zijn oorspronkelijk gemaakt voor hartritmestoornissen. Nu worden ze daarnaast massaal gebruikt tegen hoge b…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Dikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalDikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalHet hebben van jicht is vergelijkbaar met reuma, echter wordt er vaak geconstateerd dat de serumwaarden niet in de richt…
Lymfangioom: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingLymfangioom: symptomen, oorzaak, diagnose en behandelingWat is een lymfangioom? Lymfangiomen zijn zeldzame, aangeboren, goedaardige lymfatische malformaties met verwijde lymfev…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Propranolol.aspx?mId=10704&rId=94
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Metoprolol.aspx?mId=10704&rId=87
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Migraine
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.