Allopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kanker

Allopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kanker Een hoog urinezuurgehalte komt voor bij reuma, jicht, nierstenen maar ook naar aanleiding van een chemokuur. Het kan door ernstige ontstekingen tot heftige pijnlijke klachten leiden. Een veel voorkomende zuur betreft urinezuur en kan verstrekkende gevolgen hebben. Wat houdt urinezuur in, wat voor ziekten veroorzaakt het en hoe kan het medicijn allopurinol uitkomst bieden om het aandeel zuren te verminderen?

Allopurinol


Purine en urinezuur

De stof purine – ook wel zuiver urinezuur – komt in eiwitrijk voedsel voor. Daarnaast wordt het ook door het lichaam aangemaakt, waarna het in gewoon urinezuur wordt omgezet. Die stof wordt vervolgens afgevoerd via de plas, zodat deze gifstof geen schade kan aanrichten. Toch vormt het de basis voor meerdere aandoeningen, omdat urinezuur ontstekingen in verschillende weefsels triggert. Oftewel een hoge concentratie kan meerdere complicaties veroorzaken. Let wel dat purine geen schade aanbrengt, terwijl urinezuur dat wel doet.

Invloed van het ouder worden

Tot ons vijftigste levensjaar heeft het lichaam een relatief stabiel natriumbicarbonaatgehalte. Na die leeftijd daalt het gehalte, waardoor de nieren steeds minder zuren uit het lichaam kunnen halen. Oftewel melkzuur en urinezuur kunnen in het lichaam accumuleren, waardoor uiteenlopende problemen worden veroorzaakt. Voornamelijk bij de oudere persoon zullen zuren kwalen, aandoeningen en ziekten veroorzaken, omdat er onvoldoende natriumbicarbonaat aanwezig is. Het is daarom verstandig om deze stof naast de maaltijd aan te vullen. Door dagelijks echte zuiveringszout via een wateroplossing in te nemen kan het worden aangevuld. Voor de meeste mensen geldt dat men ermee moet beginnen vanaf het vijftigste levensjaar.

Gevolgen hoog urinezuur

Een hoog urinezuurgehalte kan verstrekkende gevolgen hebben, waarbij ontstekingen de kop op steken en veel pijn doen. Het kan daarbij om de volgende klachten gaan.

Ontstekingen

Zuur in het lichaam heeft vervelende consequenties. Het kan slijmvliezen, spieren, beurzen aantasten, doordat er ontstekingen ontstaan. Oftewel zonder dat er fysiek een aanleiding herkenbaar is, kan men inwendig een ontsteking ontwikkelen. Het is daarom van belang om zuren af te voeren. Heeft u geregeld inwendig ontstekingen of andere vage klachten, laat dan deze gifstoffen afvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door berkenbladthee te drinken, omdat het een vochtuitdrijvende werking heeft.

Reuma en jicht

Meest kenmerkende aandoening van een hoog zuurgehalte is dat het synovium in de gewrichten ontstoken raakt. Door de inwendige druk op omringend weefsel – zoals botten, pezen en spieren – kan een intense pijn worden veroorzaakt. Bij reuma ervaart de persoon heftige gewrichtspijn, waarbij het vaak in de grote gewrichten voorkomt. Gaat het om aangetaste weefsels om gewrichten heen, dan valt het onder de noemer jicht.

Kristalvorming

Loopt de persoon langdurig rond met hoge concentraties zuur, dan kan het tot kristalvorming leiden. Dit kan in weefsels aanleiding zijn voor jicht en het kan er bovendien vreemd of onwerkelijk uitzien. Witte bolletjes van enkele millimeters qua formaat worden zichtbaar in bijvoorbeeld de vingers of tenen. De huid zit er dan als het ware gebobbeld eruit. Deze aandoening wordt jicht tophi genoemd.

Nierstenen

Door hoge concentraties kan het ook in de urine tot steentjes leiden. Normale nierstenen worden gevormd door clustering van mineralen, echter dit kan ook door afgescheiden urinezuur worden veroorzaakt. In dat geval kan allopurinol uitkomst bieden, zodat het gehalte geleidelijk aan daalt. Oftewel de kans op steenvorming neemt daarbij ook af. Let wel dat het altijd verstandig is om voldoende vloeistoffen in te nemen zodat de spoeling als het ware dun is.

Kanker

Indien er sprake is van een hoog urinezuur bij maligne, dan is het een gevolg van die kanker of juist de behandelingsmethode. Zeker bij chemokuur wordt in het lichaam veel zuur aangemaakt en kan extra ontstekingen en pijn veroorzaken. Uiteraard dient dit te worden tegengewerkt ook omdat de weerstand door toedoen van de chemo zwaar is aangetast of is uitgeschakeld.

Hoe kan allopurinol helpen?

Het idee achter allopurinol is dat het aandeel purine relatief hoger is, door de omzetting naar urinezuur te vertragen. Het zorgt ervoor dat een gunstige balans ontstaat, waarbij voldoende urinezuur via de plas het lichaam verlaat en het gehalte daalt. Het medicijn allopurinol vormt dus de rem op de omzetting van purine naar urinezuur. Daardoor zullen ontstekingen minder worden en kristallen geleidelijk aan kunnen oplossen.

Informeer bij de behandelend arts hoe u succesvol allopurinol kunt combineren met andere medicatie om klachten tegen te gaan. Denk aan MTX bij reumatische klachten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingJicht (ook wel bekend als artritis urica) is een reumatische ziekte die vooral voorkomt bij mannen die ouder zijn dan 35…
Jicht: symptomen, voeding en dieetJicht: symptomen, voeding en dieetJicht: jichtknobbel, gewrichten, urinezuur. Jicht ontstaat door een andere concentratie in het urinezuur. Jicht in een p…
Witte knobbeltjes onder huid: jicht tophi, urinezuur kristalWitte knobbeltjes onder huid: jicht tophi, urinezuur kristalEen knobbeltje wordt vaak geassocieerd met kanker, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Hoge concentraties urinezuur i…
Jicht is pijnlijk maar gelukkig vaak goed te behandelenJicht is pijnlijk maar gelukkig vaak goed te behandelenJicht is een pijnlijke kwaal. Het is een reumatische aandoening die zich meestal openbaart aan de grote teen. Jicht is e…

Indeling van het menselijke DNAIndeling van het menselijke DNAHet menselijke genoom, dat is de totale hoeveelheid DNA die terug te vinden is in een enkelvoudige set van 23 chromosome…
Slaap: beter slapen door bewust om te gaan met lichtSlaap: beter slapen door bewust om te gaan met lichtLicht heeft een belangrijk effect op ons bioritme. Zonlicht geeft aan onze hersenen signalen dat het tijd is om wakker t…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Allopurinol.aspx?mId=10704&rId=1370
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.