Jicht: symptomen, voeding en dieet

Jicht: symptomen, voeding en dieet Jicht: jichtknobbel, gewrichten, urinezuur. Jicht ontstaat door een andere concentratie in het urinezuur. Jicht in een pijnlijke ziekte die het leven van de patiënt aardig kan beïnvloeden. in welke gewrichten komt jicht het meeste voor, wat zijn de symptomen en de behandeling van jicht?

Wat is jicht?

Jicht is een gewrichtsontsteking en wordt ook wel arthritis urtica genoemd. Deze ontsteking van de gewrichten wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen. Meestal is sr sprake van een stoornis in de urinezuurstofwisseling. Urinezuur vormt zich wanneer purines worden afgebroken. Purines komen vrij wanneer voedsel verteert en afgebroken wordt. Purines komen in de bloedsomloop terecht. Wanneer de purines worden afgebroken, komt er urinezuur vrij. Het urinezuur wordt via de nieren aan de urine afgegeven, en verlaat op deze wijze het lichaam. Een gedeelte van het urinezuur komt in de ontlasting terecht.

Een teveel aan urinezuur in het lichaam hoop zich op. In dit urinezuur kunnen kristallen ontstaan. Deze kristallen kunnen overgaan in nierstenen of blaasstenen, maar ook jicht vormen. De kristallen slaan neer in de huid of gewrichten en veroorzaken daar een ontsteking. Meestal komt deze ontsteking in de gewrichten voor.

Oorzaken van jicht

Jicht is het gevolg van een teveel aan urinezuur in het lichaam. Dit wordt veelal veroorzaakt door slecht werkende nieren, waardoor urinezuur onvoldoende wordt uitgescheiden. Bij bloedarmoede en bloedkanker wordt er ook een te hoge concentratie urinezuur gevonden. Ook het nuttigen van bepaalde voedsel kan ertoe leiden dat de concentratie urinezuur te hoog wordt. Verder hebben mannen meer urinezuur, en lijkt jicht ook erfelijk bepaald. Een hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en overgewicht spelen ook een rol bij het ontstaan van jicht. Jicht komt reeds voor op de leeftijd vanaf 30 jaar. Het meest worden mensen getroffen vanaf 50 jaar.

Jichtknobbel

Een jichtknobbel, ook wel tophi genoemd, is een zwelling die roodheid veroorzaakt. Deze zwelling komt voor boven of aan het ontstoken gewricht. Jichtknobbels worden veel gezien op de tenen en de vingers, maar ook aan de hiel, de elleboog, de knie en de oorschelp. Een jichtknobbel is een harde knobbel onder de huid. Wanneer de jichtknobbel kapot gaat, komen er kleine witte kristallen uit, dit zijn de urinezuurkristallen.

Behandeling van jicht

Jichtknobbels verdwijnen niet vanzelf: deze moeten behandeld worden door ween arts. pijnlijke rode ontstekingen moeten ontzien worden. Koelen met een koud kompres kan de pijn verlichten. let erop dat gewrichten niet al te lang stil mogen liggen: een goede balans tussen beweging en rust zorgt voor een goede genezing en minder stijve gewrichten.

Medicijnen die de uitscheiding van urinezuur bevorderen, helpen de concentratie in het lichaam te verlagen. Hierdoor zullen de meeste klachten verdwijnen. Jicht komt aanvalsgewijs voor en verdwijnt meestal binnen een tot drie weken vanzelf.

Ontstekingsremmende pijnstillers helpen bij een acute aanval van jicht, die gepaard gaat met veel pijn. Ook kan er colchicine worden voorgeschreven, dit is een middel dat de jicht afremt. Medicijnen die de concentratie urinezuur verlagen, worden meestal voorgeschreven bij mensen die meerdere malen per jaar last hebben van jicht.

Jicht en voeding

Door het drinken van veel water, worden de nieren schoongespoeld en krijgen kristallen minder de kans om neer te slaan. Orgaanvlees bevat veel purine en kan beter vermeden worden. Orgaanvlees bevat lever, niertjes, hersenen of zwezerik. Zilvervliesrijst en bruinbrood bevatten ook veel purine. Beter is om de witte varianten te nemen.

Bier, rode wijn en voedingsmiddelen met suiker kan men beter laten staan. Snacks, chips, koek en snoep bevorderen de aanmaak van urinezuur. Hoewel sommige mensen beweren dat jicht niet wordt veroorzaakt door voeding, is urinezuur wel een eindproduct van vloeistoffen en voedingsmiddelen. Bij meerdere aanvallen van jicht, is het daarom raadzaam om op de voeding te gaan letten. Dit kan jicht, maar ook niet stenen of blaasstenen voorkomen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht is een aandoening waarbij gewrichtontstekingen ontstaan als gevolg van een verhoogde concentratie urinezuur in het…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…
Jicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht, een zeer vervelende en vooral pijnlijke aandoening. Het is dan ook belangrijk om de pijnlijke aanvallen zoveel mo…
Jicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandelingJicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandelingJicht is een pijnlijke vorm van artritis veroorzaakt door te veel urinezuur in het lichaam. De pijnlijke uitbarstingen k…
Ingegroeide teennagel: symptomen, oorzaken en behandelingIngegroeide teennagel: symptomen, oorzaken en behandelingEen ingegroeide teennagel is een vervelende aandoening. Hoe kun je het beste een ingegroeide teennagel verwijderen of be…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.