Jicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderen
Jicht, een zeer vervelende en vooral pijnlijke aandoening. Het is dan ook belangrijk om de pijnlijke aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan deels door een goed voedingspatroon en een gezonde levenswijze.
Wat is jicht
Jicht is een reumatische aandoening en uit zich in pijnlijke ontstekingen in de gewrichten. Het kan ontstaan op meerdere plaatsen in het lichaam maar het komt het vaakst voor in de dikke teen.
Jicht ontstaat door opeenhoping van urinezuur in het lichaam. Urinezuur is een product dat ontstaat door afbraak van purine. Purine is een eindproduct dat ontstaat door afbraak van eiwitten.
Zeer vereenvoudigd ziet het als volgt eruit:
Eiwitten →(afbraak)→ Purine →(afbraak)→ Urinezuur.
Urinezuur
Overtollig
urinezuur slaat, voornamelijk in de gewrichten, neer als kristallen waar ze een voor een pijnlijke ontstekingsreactie zorgen.
Indien de nieren niet goed werken kan er teveel urinezuur in het bloed terecht komen. Het kan ook zo zijn dat er meer urinezuur in het lichaam zit dan de nieren aan kunnen. Dit kan worden veroorzaakt door bepaalde ziektes, erfelijkheid of overgewicht.
Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen de urinezuurwaarden omhoog laten schieten, met alle gevolgen van dien. Alcohol is hierr een goed voorbeeld van, vooral bier bevat veel purine wat voor een hoog urinezuurgehalte zorgt. Drink daarom niet elke dag alcohol en beperk het tot 1 glas per keer.
Volgende producten of situaties kunnen de urinezuurwaarden in het lichaam verhogen:
- Alcohol
- Overgewicht
- Koorts
- Plastabletten
- Te hoog purine inname
- Te weinig drinken (minder dan 2 liter vocht per dag)
Beperk inname van purine
Jicht kan redelijk goed behandeld worden met medicijnen en soms kan het geheel voorkomen worden door een juiste levensstijl en voedingspatroon.
Het drinken van voldoende vocht (liefst water) is ook een belangrijke factor. Drink per dag zo'n 2 tot 3 liter water, hierdoor kunnen schadelijke stoffen beter en sneller worden afgevoerd uit het lichaam.
In bepaalde producten bevindt zich van nature veel
purine, het is dan ook belangrijk om deze
producten zoveel mogelijk te vermijden.
Het is echter wel heel belangrijk om eerst met uw huisarts te overleggen in hoeverre u een purinebeperkt dieet mag of moet volgen.
Indien men "normaal" eet dan krijgt men per dag zo'n 400 mg purine per binnen, om klachten te verminderen is het raadzaam deze gehalte te halveren. Dit lukt het beste om een soort van
dieet te volgen, onderstaande rijtjes kunnen u daar mee helpen.
Rijk gehalte aan purine
- producten met veel gist
- Hart
- Nier
- Lever
- Zwezerik
- Justabletten
- Mosselen
- Haring
- Sardines
- Makreel
- Ansjovis
Hoog gehalte aan purine
- Bacon
- Wild
- Kalkoen
- Kalfsvlees
- Schapenvlees
- Alcoholische dranken (vooral bier)
Matig gehalte aan purine
- Varkensvlees
- Rundvlees
- Kip
- Konijn
- Leverworst
- Ham
- Eend
- Krab
- Kreeft
- Oesters
- Garnalen
- Paling
- Peulvruchten
- Spinazie
- Bloemkool
- Asperges
- Sperziebonen
- Volkorenproducten
Tot slot
Indien men er goed oplet dat er niet teveel purinerijke voedingsmiddelen worden genuttigd kunnen jichtaanvallen in sommige gevallen geheel worden voorkomen. Toch is het oppassen als uw huisarts medicijnen heeft voorgeschreven tegen jichtaanvallen, ga dan
nooit op eigen initiatief een purinearm dieet volgen! Overleg
altijd met uw huisarts of eventueel uw diëtiste.