Rooibos, gezond voor meer dan je misschien denkt!

Rooibos staat vooral bekend als de thee die uit Zuid-Afrika komt. Deze "nectar van de natuur" zoals de thee daar genoemd wordt, geniet steeds meer bekendheid in Nederland. En dat is niet vreemd als je bedenkt dat deze gezonde drank rijk is aan vitaminen en mineralen, een laag gehalte aan looizuur heeft en geen cafeïne bevat. Bovendien is het rijk aan anti-oxidanten. Rooibos wordt vooral als thee gedronken en is dan ook een prima dorstlesser. Maar waar is het nog meer goed voor?

Bestanddelen van rooibos

De werkzame eigenschappen van rooibos worden veroorzaakt door de naaldjes van de rooibosstruik. Tijdens het verwerkingsproces worden de takjes van de rooibosstruik zoveel mogelijk verwijderd. Omdat rooibosthee zo populair geworden is zijn er veel varianten op de markt. Sommige soorten rooibosthee die in de winkel liggen hebben echter maar een zeer lage concentratie rooibos. Als je dus rooibos wilt drinken vanwege de gezondheidseffecten, let dan op de concentratie naaldextract van rooibos in de thee. Er zijn tegenwoordig ook rooiboscapsules en cremes op basis van rooibos te koop. Hierover later meer.

Vitaminen en mineralen

Rooibos is rijk aan de volgende mineralen: calcium, koper, fluoride, ijzer, magnesium, kalium, zink en mangaan. Bovendien is het rijk aan vitamine C.

Anti-oxidanten

Rooibos bevat veel anti-oxidanten. Dit zijn stoffen die oxidanten (ook wel vrije radicalen genoemd) neutraliseren. Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes die schadelijk zijn voor het lichaam. Ze ontstaan in het lichaam tijdens het verouderingsproces en door stress, maar kunnen ook van buitenaf het lichaam binnendringen via bepaalde stoffen in onder andere voeding, medicijnen en alcohol of door milieuverontreiniging. Rooibosthee bevat 50 keer zoveel anti-oxidanten als groene thee.

Looizuurarm en caffeïnevrij

Looizuur is een stof die veel in zwarte thee voorkomt. Het zorgt ervoor dat je thee bitter wordt als het te lang trekt. Doordat rooibosthee looizuurarm is, kan het zakje in de thee blijven. Dit is de reden dat er vaak geen touwtjes aan de zakjes van deze thee zitten. Het zal niet bitter worden, maar de lekkere lichtzoete smaak houden die het van zichzelf heeft. Rooibosthee bevat geen caffeïne en is dus een prima alternatief voor koffie of zwarte thee.

Rooibos voor de gezondheid

Rooibos kan worden gedronken als thee en is dankzij de hierboven beschreven bestanddelen een ware gezondheidsdrank. Maar het kan het ook als extract gebruikt worden in bijvoorbeeld crèmes en sprays. Hieronder staan enkele mogelijke toepassingen voor het extract of de thee.

Huidproblemen

Er zijn verschillende crèmes op de markt op basis van rooibos-extract. Deze crèmes werken verzachtend en kalmerend bij huidproblemen zoals eczeem en acné. En door de hoge concentratie anti-oxidanten werkt het ook goed tegen veroudering, zonnebrand en is het goed voor een gevoelige huid. Maar de huid kan natuurlijk ook van binnenuit verzorgd worden door middel van rooibosthee of capsules.

Allergie en maagdarmklachten

Een vervelende, maar veel voorkomende allergie uit zich in darmkrampjes bij baby's. Een wanhopige Zuid-Afrikaanse moeder kwam jaren geleden op het idee om rooibosthee toe te voegen aan het flesje melk voor haar baby, die toen onverwachts voor het eerst stopte met huilen. De krampjes leken opeens verminderd! Vanaf toen is rooibos steeds bekender geworden vanwege haar anti-allergische werking, ook bij volwassenen en inmiddels worden deze resultaten door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. De stof histamine, die verantwoordelijk is voor de allergische reactie, wordt geremd door stoffen in rooibos (aspalathine en quercetine). Maar ook voor maagdarmklachten die onduidelijk of niet allergisch van aard zijn kan rooibos een verzachtende werking hebben. Bij allergie zoals hooikoorts kan rooibos op een steriel kompres worden gebruikt tegen jeukende ogen, of in een spray tegen de loopneus.

Hart- en vaatziekten

In 2008 ontdekte Dr. Jeanine Marnewick een nieuw effect van rooibos in een klinisch onderzoek naar hart en vaatziekten. Door oxidanten in het bloed kan een hartinfarct of hersenbloeding ontstaan. Het onderzoek wees uit dat de anti-oxidanten in rooibos het bloed zuiveren door deze oxidanten onschadelijk te maken en er ook voor te zorgen dat het lichaam zelf meer anti-oxidanten aanmaakt in de vorm van de stof gluthation. Voor een goed effect op hart en vaten is het drinken van zes koppen rooibosthee per dag aan te raden. Een capsule bevat de hoeveelheid rooibos naaldextract van vier koppen rooibosthee.

Rustgevend

Rooibosthee is caffeïnevrij en dus een prima alternatief voor zwarte thee of koffie in de avond. De drank wordt van oudsher gebruikt als rustgevend middel voor lichaam en geest en heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Het is dan ook bevorderend voor de nachtrust.

Wetenschappelijk Onderzoek

De werking van het rooibosextract is bevestigd door middel van medisch wetenschappelijk onderzoek. Maar er is nog weinig onderzoek op mensen gedaan. Er zijn artsen die vooral de anti-allergische werking van rooibos ondersteunen. Tegelijkertijd waarschuwen ze voor het feit dat rooibos geen medicijn is, maar dat het wel helpt klachten te verminderen. En wie weet ook voorkomen? Maar let dus nogmaals op de concentratie rooibos in de thee die u koopt!
© 2010 - 2024 Naledi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Rooibos: gezonder èn lekkerder dan theeRooibos: gezonder èn lekkerder dan theeRooibos, de beroemde thee uit Zuid Afrika. In de afgelopen jaren heeft deze thee een hele schare trouwe drinkers achter…
Gezondheidsvoordelen van rooibostheeGezondheidsvoordelen van rooibostheeHet is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorte…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…

Vitamine D is heel belangrijk voor een gezond lichaamVitamine D is heel belangrijk voor een gezond lichaamVitamines zijn ontzettend belangrijk bij het behouden van een goede gezondheid. Daar wordt wel eens niet lang genoeg bij…
Jicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht? Pas eetgewoonten aan om klachten te verminderenJicht, een zeer vervelende en vooral pijnlijke aandoening. Het is dan ook belangrijk om de pijnlijke aanvallen zoveel mo…
Bronnen en referenties
  • www.bee-hexagon.net www.gezondheidsplein.nl www.rooibos.nl www.advinum.nl
Naledi (2 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.