Vitamine D is heel belangrijk voor een gezond lichaam

Vitamine D is heel belangrijk voor een gezond lichaam Vitamines zijn ontzettend belangrijk bij het behouden van een goede gezondheid. Daar wordt wel eens niet lang genoeg bij stilgestaan. Mensen denken vaak dat als je maar gezond eet en drinkt dat het lichaam dan wel genoeg vitamines binnenkrijgt. Maar dit is niet altijd het geval. De meerderheid van de westerse beschaving heeft namelijk een vitamine D tekort!

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk. Dat weet iedereen eigenlijk wel want we leren al bij de geboorte van onze kinderen dat zij extra vitamine D behoren te krijgen tot en met de leeftijd van 4 jaar voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden. Maar waar we soms niet bij stilstaan is dat de behoefte aan vitamine D eigenlijk voor iedereen heel belangrijk is. Ook voor volwassenen en ouderen.

Onderzoek

Wat vitamine D allemaal voor je lichaam kan doen is in de laatste 10 jaar eigenlijk pas goed naar voren gekomen. Daarom ook is de kans dat uw dokter helemaal op de hoogte is van de laatste onderzoekresultaten niet optimaal. Vitamine D gebrek kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam. Daartegenover staat dat wanneer ons lichaam voldoende vitamine D aanmaakt, wij ernstige ziekten op deze simpele manier kunnen helpen voorkomen.

Natuurlijk kun je niet alle ziektes en aandoeningen zomaar even eenvoudig voorkomen door vitamine D te slikken. Was het maar zo simpel. Het lichaam is complex en er zijn vele oorzaken voor ziekten en gebrek. Zo zijn er ook vele goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen etc. die tezamen elkaar kunnen helpen om ons zo gezond mogelijk te houden. En zelfs dan heb je het niet altijd in de hand want dan moet je ook nog rekening houden met bijvoorbeeld luchtvervuiling e.d.
Vitamine D is dus ‘een onderdeel van…’ het grotere geheel. Maar wel een heel belangrijk onderdeel. Zoals gezegd is het voor iedereen belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar er zijn mensen voor wie het nóg belangrijker is. Bij deze mensen ontstaat vaak een tekort aan vitamine D en voor hen is het dus heel belangrijk om er voor te zorgen dat dit tekort wordt aangevuld.

Wie komen in aanmerking voor een vitamine D tekort?

  • Ouderen die weinig of niet buiten komen.
  • Zieke of verzwakte mensen die dus ook niet buiten komen.
  • Kleine kinderen waarvan het bottengestel en de tanden en kiezen nog moeten groeien.
  • Getinte en donkere mensen, omdat hun huid veel meer moeite heeft om via zonlicht vitamine D op te nemen.
  • Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar.
  • Vrouwen onder de 50 jaar die een sluier dragen.

Zonlicht

Dat is nu juist zo bijzonder van vitamine D. Het lichaam kan, doordat het blootgesteld word aan zonlicht, zelf vitamine D aanmaken. Het is dan natuurlijk wel heel belangrijk dat je ook daadwerkelijk buiten komt wanneer de zon schijnt. Het is daarbij al voldoende om zonder hoofdbedekking en met de handen onbedekt een 15-tal minuten per dag buiten te zijn. Bij voorkeur rond het middaguur tot ongeveer 15.00 uur. Dit is dan ook de reden dat ouderen of zieke mensen al snel een tekort aan vitamine D hebben, want zij komen niet vaak buiten.

Voeding

Ook via voedsel kan het lichaam vitamine D opnemen. Vitamine D zit in de volgende voedingsmiddelen: in alle vette vissoorten zoals makreel, tonijn, haring, sardines uit blik, paling, wilde zalm, levertraan en eidooiers. Ook margarines en halvarine’s zijn verrijkt met vitamine D. Jammer genoeg bevatten deze veel transvetten en zijn dus ongezond. Gebruik daarvoor in de plaats dan liever echte roomboter of kokosolie/vet. (daar zit dan natuurlijk geen extra vitamine D in verwerkt maar is wel een stuk beter voor je gezondheid).

Supplementen

Ja, en dan zijn er natuurlijk de supplementen. Deze kunnen zeer belangrijk zijn als aanvulling wanneer het gewoon niet lukt om voldoende vitamine D aan te maken via de natuurlijke weg. 1 tabletje per dag is dan al voldoende om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamine D binnen krijgt. Het liefst tijdens of na de hoofdmaaltijd omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is en is gebleken tijdens onderzoeken dat dit het beste tijdstip is om het supplement in te nemen.

ADH per dag

Momenteel is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 5 microgram. De maximale en veilige dosis is, voor zover onderzocht, 50 microgram, al zijn er al wel aanwijzingen dat dit getal nog hoger kan liggen. In ieder geval is het altijd beter om je aan de gebruiksaanwijzing te houden.
  • Een tekort aan vitamine D kan resulteren in: pijn in de botten, spierkrampen, spierslapte, Engelse ziekte en osteoporose.
  • Een teveel aan vitamine D resulteert in: misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie.

Tot slot

Laat het duidelijk zijn dat het heel belangrijk is dat het lichaam voldoende vitamines binnenkrijgt om ons optimaal gezond te kunnen houden en dat tekorten aan bepaalde vitamines en/of voedingsstoffen kunnen zorgen voor ziekte en/of gebrek. Wil je meer weten over deze vitamine kijk dan eens op de bronvermelding van dit artikel of lees het boek van Dr. Gert Schuitemaker ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’. Natuurlijk zijn er ook nog veel meer artikelen te lezen op het internet.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Voel je goed met voldoende vitamine DVoel je goed met voldoende vitamine DVitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De bela…
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…

Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Rooibos, gezond voor meer dan je misschien denkt!Rooibos staat vooral bekend als de thee die uit Zuid-Afrika komt. Deze "nectar van de natuur" zoals de thee daar genoemd…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: www.gezondenwijs.nl, www.menzis.nl, www.leefbewust.com, www.reumabond.nl, www.wanttoknow.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.