Voel je goed met voldoende vitamine D

Voel je goed met voldoende vitamine D Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D, is de zon, maar hoe zorg je er voor dat je ook in de donkere maanden genoeg vitamine D aanmaakt?

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het bevordert de opname van calcium en fosfor en de opbouw van de botten. Een tekort aan vitamine D kan botontkalking (osteoporose) veroorzaken, vandaar is het belangrijk om voldoende vitaminie D binnen te krijgen, vooral tijdens en na de menopauze. Ook is vitamine D onmisbaar voor een goede weerstand en helpt het spieren goed te functioneren. Daarnaast zorgt voldoende vitamine D in ons lichaam voor een gelukkig en vitaal gevoel.

Zon

De ultraviolette stralen van de zon werken in op de oliën van je huid. Hierdoor wordt vitamine D geproduceerd en door het lichaam geabsorbeerd. De meeste mensen krijgen per dag voldoende zon en daglicht op hun huid om vitamine D aan te maken. Mensen die echter veel binnen zitten, meestal 's nachts werken of bedekkende kleding dragen doen er goed aan om meer vitamine D op het menu te zetten.

Vitamine D rijke voedingsmiddelen

Vitamine D zit vooral in veel vissoorten zoals: haring, sardientjes, tonijn en zalm. Daarnaast bevatten ook zuivelproducten veel vitamine D. Ook wordt aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten vitamine D toegevoegd.

Extra vitamine D

Voor de meeste mensen is de vitamine D die uit een gevarieerde voeding wordt gehaald voldoende. Echter wordt dagelijks 10 microgram extra vitamine D aanbevolen voor:
  • mensen van 4 tot 50 met een donkere huidskleur
  • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • kinderen tot 4 jaar
  • vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar die onvoldoende buiten komen en een lichte huidskleur hebben
  • vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen

Ook wordt er dagelijks 20 microgram extra vitamine D aanbevolen voor:
  • vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
  • mensen die osteoporose hebben
  • mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen
  • vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen

Niet teveel

De gezondheidsraad heeft een veilige bovengrens van 50 microgram vitamine D per dag vast gesteld. Dit betekent niet dat er direct een probleem ontstaat wanneer deze hoeveelheid overschreden wordt. Problemen onstaan pas als er langdurig een te hoge inname plaats vind.
© 2011 - 2020 Jes1978, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Krijg ik voldoende calcium binnen?Krijg ik voldoende calcium binnen?Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mens…

Het mineraal IJzerHet mineraal IJzerIJzer is belangrijk voor ons lichaam en dan met name voor de rode bloedcellen. Het is nodig als onderdeel voor de aanmaa…
Het mineraal Calcium (Kalk)Het mineraal Calcium (Kalk)Mineralen zijn net als vitamines belangrijk voor een goede gezondheid. Ze hebben veel invloed op de werking van bepaalde…

Reageer op het artikel "Voel je goed met voldoende vitamine D"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jes1978
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!