Krijg ik voldoende calcium binnen?

Krijg ik voldoende calcium binnen? Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mensen krijgen per dag maar de helft binnen van wat ze nodig hebben. Hoe weet je of je voldoende calcium binnenkrijgt?

Hoe belangrijk is calcium?

Calcium is zeer belangrijk voor je gezondheid. Het houdt botten en tanden sterk en zorgt voor een goede functie van de spieren en de zenuwen. Het grootste gedeelte van de calciumvoorraad in het lichaam wordt opgeslagen in de botten en de tanden. Een veel kleinere hoeveelheid calcium circuleert in de bloedsomloop. Hier zorgt het ervoor dat voedingsstoffen gemakkelijk langs celmembranen kunnen bewegen. Daarnaast speelt calcium een rol in de productie van hormonen en enzymen die onze spijsvertering en ons metabolisme reguleren.
Calcium is ook nodig voor de communicatie tussen zenuwcellen, tegen stolling van het bloed, voor het genezen van wonden en voor het samentrekken van de spieren. Om voldoende calcium in het bloed beschikbaar te hebben, zal het lichaam calcium vanuit de botten halen, wanneer de hoeveelheid calcium in het bloed te laag is. We krijgen dan last van broze botten, die gemakkelijk kunnen breken.

Wat gebeurt er wanneer we te weinig calcium binnenkrijgen?

Wanneer je dagelijkse inname van calcium structureel te laag is, dan zal je lichaam zo veel calcium vanuit je skelet verbruiken, dat je osteoporose kunt ontwikkelen. Door osteoporose worden je botten zwak en broos. We spreken dan ook wel van botontkalking. Ook kunnen zich spierspasmen ontwikkelen bij een tekort aan calcium in het lichaam. Door osteoporose kunnen de botten snel breken. Met name bij het ouder worden, kunnen de botten hoe langer hoe brozer worden.

Moet ik een calcium supplement nemen?

Het beste is wanneer we calcium gewoon uit voeding binnenkrijgen. Er zijn diverse voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan calcium hebben. Deze voedingsmiddelen zijn:

  • Zuiveproducten: melk, karnemelk, yoghurt, yoghurtdrank, kaas
  • Groene bladgroenten zoals broccoli en spinazie
  • Sojaproducten zoals sojamelk, sojayoghurt, tofu, sojakaas
  • Vis
  • Ontbijtgranen

Melk levert ons een grote hoeveelheid calcium, met één glas van 250 ml krijgen we al éénderde van onze dagelijkse calciumbehoefte binnen. Naast de bovengenoemde producten vinden we in de winkel ook nog vruchtensappen met toegevoegde calcium. Bijvoorbeeld van het merk Appelsientje. Wanneer je te weinig van de bovengenoemde producten gebruikt, dan kun je een supplement nemen. Calciumtabletten zijn verkrijgbaar bij de drogisterij.
De opname van calcium in het lichaam wordt bevorderd door vitamine D, wanneer de zon schijnt is het goed om dagelijks naar buiten te gaan. De vitamine D die het zonlicht levert is ook goed voor sterke botten.

Hoeveel calcium heeft ons lichaam nodig?

De hoeveelheid calcium die we nodig hebben hangt af van onze leeftijd. Voor volwassenen geldt minimaal een dagelijkse inname van 1,000 mg., voor tieners is dit 1,300 mg. Wanneer je zeker wilt zijn van voldoende calciuminname, dan kun je uitgaan van 2,500 mg calcium. Deze hoeveelheid kun je halen uit je voeding met als aanvulling een voedingssupplement. Meer dan deze hoeveelheid is niet verstandig, want een teveel aan calcium kan de opslag van andere voedingsstoffen in het lichaam hinderen. Je lichaam kan dan bijvoorbeeld te weinig zink, ijzer en magnesium opnemen. Voor mensen die al last hebben van osteoporose zal de arts een geschikte hoeveelheid calcium voorschrijven.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alendroninezuur: medicijn bij botontkalkingAlendroninezuur: medicijn bij botontkalkingWanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse…
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…
Botontkalking (osteoporose)Botontkalking (osteoporose)Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen b…
Vrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseVrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseWaarom is het voor vrouwen belangrijk om voldoende kalk binnen te krijgen? Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk v…

Smaak: al eeuwen in bewegingSmaak: al eeuwen in bewegingSmaak is iets dat mensen kunnen ontwikkelen door dingen te proeven, te ruiken en te voelen of er kennis van te nemen. Sm…
Mierikswortel, geschiedenis en teeltEr zijn zo van die planten, waar wetenschappelijk weinig mee gedaan wordt, maar waar de mensen des te meer gebruik van m…
Bronnen en referenties
  • Reader´s Digest
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.