Botontkalking (osteoporose)

Botontkalking (osteoporose) Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen breken. In het begin merken mensen vaak niks.

Inhoud


Botontkalking

Botontkalking (oftewel osteoporose) is een aandoening waarbij de botafbraak overheerst over de botvernieuwing. Botontkalking komt vooral bij ouderen voor omdat deze na de 45 jaar de vernieuwing van de botten gelijk blijft. Er zijn zo'n 430.000 mensen in Nederland die osteoporose hebben. Ieder jaar wordt er bij jonge mensen t/m 35 jaar ongeveer 10% van de botten hersteld. Bij mensen over de 45 jaar is de botafbraak even groot als de botvernieuwing. Zowel mannen en vrouwen kunnen botontkalking krijgen, maar het risico voor oudere vrouwen ligt toch wat hoger.

Oorzaak

  • Erfelijkheid
  • Ondergewicht
  • (Vroege) overgang
  • Te weinig beweging
  • Voedingstekorten
  • Te weinig zonlicht, en dus te weinig vitamine D
  • Roken
  • Te weinig aan calcium (nodig per dag: 1200 mg)
  • Te veel calcium
  • Hoge alcoholconsumptie
  • Geneesmiddelengebruik (vooral corticosteroïden)

Gevolg

Mensen met botontkalking gaan vaak krommer lopen na loop van tijd omdat zij een andere houding aannemen. Hierdoor hebben zij geen pijn. Botontkalking is geen normaal verschijnsel bij oude mensen zoals veel mensen denken. Als oude mensen iets breken, dan kan het een gevolg hebben voor je verdere leven. Ongeveer 20% overlijd na de complicatie's. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met jezelf en het allemaal rustig aan te doen.

Behandeling

Bisfosfonaten is een medicijn die de botafbraak af remt. Met dit medicijn wordt het fractuurrisico per jaar verlaagd. Het is daarom de moeite waard om dit medicijn te nemen. Ook als je laat begint met dit medicijn, heeft het alsnog een goede werking. Als je het medicijn hebt ingenomen is het heel belangrijk om binnen dat half uur niet te gaan liggen. Dit wordt namelijk ten sterkste afgeraden. Het medicijn kan ook met een infuus worden ingenomen. Dit is 1x per 3 of 4 maanden. Dit is vaak alleen bedoelt voor mensen die proberen hebben met slikken of met hun maag. Er is ook een nieuwe behandeling gekomen, dat de patiënt 1x per jaar langs hoeft te komen om het medicijn toe te dienen met het infuus.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alendroninezuur: medicijn bij botontkalkingAlendroninezuur: medicijn bij botontkalkingWanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse…
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…
Vrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseVrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseWaarom is het voor vrouwen belangrijk om voldoende kalk binnen te krijgen? Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk v…
Actonel tegen botontkalking (osteoporose)Actonel tegen botontkalking (osteoporose)Botontkalking of osteoporose is een aandoening aan de botten die veel oudere mensen treft. De botten worden poreuzer en…

RSI - wat is dat eigenlijk?RSI is de afkorting van 'Repetitive Strain Injuries'. Een bekender begrip is wel de 'muisarm'. RSI is een verzamelnaam v…
Obstipatie en obstipatie voorkomenObstipatie, constipatie of verstopping is een vervelende kwaal waar velen van ons wel eens last van hebben gehad. Vooral…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/186/botontkalking.html
  • http://www.osteoporoseplein.nl/content/osteoporose/botontkalking.asp
  • http://www.cbbr.nl/nieuws_osteoporose.html
  • http://www.osteoporosestichting.nl/behandeling-van-osteoporose.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 26-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.