Actonel tegen botontkalking (osteoporose)

Actonel tegen botontkalking (osteoporose) Botontkalking of osteoporose is een aandoening aan de botten die veel oudere mensen treft. De botten worden poreuzer en zwakker, waardoor zij gemakkelijker breken of een andere beschadiging oplopen. Het middel actomel is een geneesmiddel wat de afbraak van botweefsel tegengaat waardoor het proces van botontkalking vertraagd. In dit artikel worden de werking van actonel en de bijwerkingen van actonel besproken.

Wat is botontkalking?

Tot ons dertigste levensjaar wordt er jaarlijk meer bot opgebouwd dan afgebroken. Dit zorgt er voor dat we sterke botten hebben welke niet snel beschadigen. Tot dat moment ligt de nadruk op de groei en versteviging van botten. Na het dertigste levensjaar krijgt dit minder prioriteit, waardoor de botten minder stevig en soms zelf poreus worden.

Wanneer men last heeft van botontkalking of osteoporose is het evenwicht tussen de opbouw van bot en de afbraak van bot verstoord. Er verdwijnt veel kalk uit de botten en er is daarnaast sprake van verlies van botweefsel. Dit zorgt ervoor dat de botten erg zwak en poreus worden, waardoor er gemakkelijk beschadigingen ontstaan zoals scheuren in het bot en botbreuken.

Botontkalking heeft een sterk aanwezige erfelijke component en wordt vaak van ouders op kind overgedragen. Dit betekent echter niet dat men volledig machteloos tegenover botontkalking staat. Diverse factoren, waaronder roken, voeding, medicijngebruik en alcoholgebruik hebben eveneens invloed op botontkalking. Op een aantal van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je de kans op botontkalking kunt verlagen.

Preventie van botontkalking

"Voorkomen is beter dan genezen" is een uitspraak die veel gebruikt wordt en ook op gaat voor botontkalking. Het is namelijk erg lastig om botontkalking te behandelen. Preventie, oftewel het voorkomen, van osteoporose is daarentegen veel gemakkelijker. Om er voor te zorgen dat men een gezonde botmassa behoudt is een goede voeding in combinatie met lichaamsbeweging van essentieel belang. Met name voldoende inname van kalk is van groot belang. Men krijgt over het algemeen voldoende kalk binnen wanneer men dagelijks zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt gebruikt. Men kan eventueel een aanvullend calcium supplement slikken.

Actonel tegen botontkalking

Actonel 35 mg is een van de medicijnen die men tegen botontkalking kan slikken. Actonel behoort tot de groep van zogenaamde bisfosfonaten. Dit zijn chemische verbindingen die afgeleid zijn van het natuurlijke pyrofosfaat. Bisfosfonaten binden zich aan bepaalde delen van het bot (de zogenoemde calciumfosfaatkristallen) en remmen de botafbraak door de activiteit van bepaalde cellen die de afbraak stimuleren (zogenoemde osteoclasten) te remmen. De werkzame stof in actonel is natriumrisedronaat.

Inname van Actonel

Wanneer men Actonel in tabletvorm inneemt, komt er slechts een heel klein gedeelte in het bloed terecht (en daarmee dus in het botweefsel). Om er voor te zorgen dat er toch voldoende Actomel in het botweefsel terecht komt dient men de tabletten daarom op een lege maag in te nemen. In principe wordt Actonel één maal per week ingenomen. Actonel werd in eerste instantie elke dag toegediend, maar er is gebleken dat de werkzaamheid van het middel even effectief is wanneer men één maal per week een zevenvoudige dosering inneemt.

Bepaalde bestanden in andere geneesmiddelen of voedingssupplementen kunnen de werking van Actonel verminderen. Dit zijn onder andere calcium, magnesium, aluminium en ijzer. Neem deze stoffen daarom niet eerder dan circa een halfuur nadat je het Actonel tablet ingenomen hebt.

Bijwerkingen van Actonel

Omdat Actonel op de lege maag ingenomen dient te worden betreffen de bijwerkingen met name klachten met betrekking tot het spijsverteringsstelsel, zoals:
  • Misselijkheid
  • Maagpijn
  • Maagkrampen
  • Obstipatie
  • Diarree

Ook pijn in de botten, spieren of gewrichten komt voor.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afnemende botmassa door osteoporoseAfnemende botmassa door osteoporoseDe ouder wordende persoon krijgt te maken met een veranderende hormonenbalans in het lichaam, waardoor osteoporose kan o…
Vrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseVrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseWaarom is het voor vrouwen belangrijk om voldoende kalk binnen te krijgen? Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk v…
Botontkalking (osteoporose)Botontkalking (osteoporose)Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen b…
Alendroninezuur: medicijn bij botontkalkingAlendroninezuur: medicijn bij botontkalkingWanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse…

Huidvlekken door hyperpigmentatie: oorzaken en behandelingHuidvlekken door hyperpigmentatie: oorzaken en behandelingEr is geen huid, of er zit een vlekje aan. Dan hebben we het vaak over hyperpigmentatie, ofwel een lokale verhoogde conc…
Majoraanzalf, zoet en verzachtendPlantenmiddeltjes komen en plantenmiddeltjes gaan, maar uiteindelijk blijven ze ooit en ergens toch bestaan. Zon middel…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.