Alendroninezuur: medicijn bij botontkalking

Alendroninezuur: medicijn bij botontkalking Wanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse) kunnen de botten gemakkelijk breken. Het komt vooral voor bij oudere vrouwen. Soms besluit de arts om alendroninezuur voor te schrijven. Dit remt de botafbraak waardoor de botten sterker worden. Dit medicijn wordt ook ingezet bij de ziekte osteogenesis imperfecta (broze bottenziekte).

Botontkalking

In een gezonde situatie wordt er evenveel bot aangemaakt als er afgebroken wordt. Wanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan aangemaakt, ontstaat er botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. De botten verliezen calcium en andere mineralen en structuur. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker breken en de wervels in de ruggengraat zakken in. Hierdoor wordt de rug krommer en dat kan pijnlijk zijn. Hierdoor wordt iemand kleiner. Over het algemeen merk je weinig van het ontstaan van botontkalking. Het komt aan het licht als er een botdichtheidsonderzoek wordt gedaan. Vaak ten gevolge van een botbreuk.

Oorzaken botontkalking

Bij oudere mensen is er minder aanmaak dan afbraak van botweefsel. Na de leeftijd van 45 jaar begint dit proces, bij zowel mannen als vrouwen. Meestal hebben mannen sterkere botten, waardoor ze minder snel last hebben van osteoporose. Als een vrouw de overgang heeft gehad, wordt er minder oestrogene (vrouwelijke) hormonen aangemaakt, waardoor de botten zwakker worden. Wanneer iemand langere tijd prednison gebruikt, kan er botontkalking als bijwerking ontstaan. Verder kan te weinig beweging en een tekort aan vitamine D leiden tot botontkalking. In sommige gevallen besluit de arts om het medicijn alendroninezuur voor te schrijven.

Hoe het werkt

Dit geneesmiddel behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten hechten zich aan het calcium (kalk) in het botweefsel, zorgen dat de botafbraak wordt geremd en het maakt de botten sterker. Botafbraak is een normaal proces in het lichaam. In ongeveer tien jaar is het skelet volledig vernieuwd. Cellen die zorgen voor de botafbraak zijn osteoclasten en osteoblasten bouwen het botweefsel op. Het wordt vaak voorgeschreven bij botontkalking, of wanneer er een verhoogd risico is om later osteoporose te krijgen. Het wordt ook gebruikt bij de ziekte osteogenesis imperfecta (broze bottenziekte).

Osteogenesis imperfecta

Mensen die aan deze ziekte lijden hebben last van botten die gemakkelijker kunnen breken en kromme botten. Gewrichten zijn vaak te beweeglijk, waardoor ze sneller uit de kom kunnen schieten. Dit is een aangeboren ziekte en is erg pijnlijk. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid en overmatig zweten. Het lichaam kan het bindweefsel van de botten en pezen niet zo goed opbouwen. Het is nog niet mogelijk om deze ziekte te genezen, maar vaak schrijft de arts alendroninezuur voor om de afbraak van botweefsel te remmen.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk medicijn, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: pijnlijke botten, spieren en gewrichten en een gevoel van zwakte. Als je hier veel last van hebt, raadpleeg dan de huisarts. Bijwerkingen die zeldzamer zijn, kunnen zijn: maagdarmklachten, buikpijn, opgezette buik, verstopping, diarree, jeuk, haaruitval, hoofdpijn, maagzuur en winderigheid. Bijwerkingen zijn vaak in het begin aanwezig omdat het lichaam nog aan het medicijn moet wennen. Houden de bijwerkingen aan of geeft het veel klachten, neem dan contact op met de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Botontkalking: de behandeling van botontkalkingHeel veel mensen denken dat botontkalking alleen bij vrouwen voorkomt, krijgen mannen ook botontkalking. Vooral mensen v…
Zelfanalyse en professionele diagnostiek van botontkalkingZelf kun je een observatietest doen om na te gaan of je een hogere kans hebt op osteoporose of botontkalking. Er zijn ve…
Botontkalking (osteoporose)Botontkalking (osteoporose)Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen b…
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…

Icd: inwendig cardioverter defibrilatorEen icd is een klein apparaatje onder de huid dat het hart in de gaten kan houden. Ook kan het apparaatje ingrijpen als…
Pijn in bovenrug: symptomen en oorzaken van hoge rugpijnPijn in bovenrug: symptomen en oorzaken van hoge rugpijnPijn in de bovenrug of hoge rugpijn is een veel voorkomende klacht. Wat zijn de mogelijke oorzaken van hoge rugpijn, hog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taokinesis, Pixabay
  • www.apotheek.nl

Reageer op het artikel "Alendroninezuur: medicijn bij botontkalking"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!