Botontkalking: de behandeling van botontkalking

Heel veel mensen denken dat botontkalking alleen bij vrouwen voorkomt, krijgen mannen ook botontkalking. Vooral mensen van boven de 50 jaar hebben veel meer kans op osteoporose, waarbij de botten poreus en dus brozer worden. Mensen die last hebben van botontkalking lopen bovendien veel meer kans op het breken van botten.

Hoeveel mensen breken een bot per jaar in Nederland?

Per jaar breken zo’n 83.000 mensen iets. Een been, een arm, een sleutelbeen, een teen of een vinger. Het kan van alles zijn. Maar als iemand iets breekt, wordt er maar zelden onderzoek gedaan naar de oorzaak daarvan. Want botontkalking is vaker de reden van een breuk dan mensen kunnen vermoeden.

De kans op botbreuken verminderen: weten of er sprake is van botontkalking

De kans op botbreuken zou wel met 50 procent verminderd kunnen worden als er meer onderzoek zou worden gedaan naar osteoporose of botontkalking. Daarom zijn er in Nederland inmiddels een aantal osteoporosepoli’s.

Botontkalking: vooral na het vijftigste levensjaar

Botontkalking komt zowel bij mannen als vrouwen voor, na hun vijftigste levensjaar. Wie lijdt aan osteoporose kan met een kleine valpartij al iets breken. Het meest komen dan voor:
[OLIST]Heupfracturen
Polsfracturen
Wervelfracturen[/OLIST]

Botontkalking: broze botten weer sterker maken

Botontkalking is niet helemaal te verhelpen, maar broze botten kunnen wel weer sterker gemaakt worden. Maar dan moet iemand wel weten dat hij aan die aandoening lijdt. Maar met een goede behandeling met medicijnen is de kans op nieuwe botbreuken een heel stuk kleiner te maken.

Osteoporosepoli: iedereen die boven z’n vijftigste ooit een botbreuk heeft gehad moet zich melden

Bij osteoporosepoli’s worden mensen opgeroepen die na hun vijftigste een botbreuk hebben opgelopen en bij een eerste hulp zijn aangemeld.

DEXA-scan

In zo’n osteoporosepoli wordt gekeken wanneer mensen een botbreuk hebben opgelopen. Ook wordt gekeken of er iets mis is waardoor iemand mogelijk vaak valt. Ook worden trainingen gegeven om dat vallen te voorkomen. Verder wordt er een DEXA-scan gemaakt. Dit is een scan waarbij de botdichtheid wordt gemeten. Dat is niet eng, dit gebeurt met een scanner. Die werkt met röntgenstraling. Die bepaalt het kalkgehalte van het skelet. Er worden twee zaken gemeten:
  • de onderrugwervels
  • de heup

Bloedonderzoek bij botontkalking

Verder wordt ook het bloed onderzocht. Dat is nodig om te kijken of er redenen zijn waarom iemand aan botontkalking lijdt. Dit kan zijn:
[OLIST]Reuma
Darm- en nieraandoeningen
Een verstoring van de hormoonhuishouding[/OLIST]

Weten of je aan botontkalking lijdt

Tien dagen na die onderzoeken kan een osteoporosepoli aangeven of iemand last heeft van botontkalking of niet.

Osteoporose bestrijden

Osteoporose wordt bestreden door een combinatie van een aantal zaken. Dit zijn:
  • Medicatie als dat nodig is
  • Meer beweging
  • Meer in de buitenlucht zijn doordat er meer bot onder invloed van zonlicht wordt gevormd. Zonlicht of vitamine D is heel belangrijk voor de opbouw van het skelet.
  • Ook calcium in eten en drinken is van belang overigens. Die stof is ook belangrijk voor de opbouw van het skelet.

Meerdere disciplines in osteoporosepoli’s

In veel osteoporosepoli’s werken verschillende disciplines samen, omdat de botontkalking door verschillende ziekten kan worden getriggerd. Daarom zijn in zo’n poli vaak vertegenwoordigd:
[OLIST]Een internist
Reumatoloog
De afdeling interne geneeskunde
De afdeling neurologie
De afdeling radiologie
De afdeling orthopedie
Een chirurg[/OLIST]

Oudere mensen horen of zien niet goed en kunnen daardoor eerder vallen

Zo’n combinatie van specialismen is nodig om mensen soms botbreuken oplopen door andere aandoeningen. Zo zien ouderen soms niet goed genoeg of horen ze niet goed waardoor ze bepaalde zaken niet zien of horen en daardoor vallen. Ook hebben ze vaak minder kracht in hun spieren waardoor ze eerder vallen. Ook bepaald medicijngebruik kan er voor zorgen dat iemand sneller valt, omdat de coördinatie daardoor wordt beïnvloed.
© 2011 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • MC Groep Flevopost Meerder ziekenhuizen
Reacties
H. Hogenkamp, 27-02-2011
Bij mij is aan de rug op het randje botontkalking geconstateerd.dit door de Dexa scan.
Mijn vraag: wanner moet ik mij weer laten controleren.(2maand geleden Dexa scan.

Met vriendelijke groet,

Hily HogenkampReactie infoteur, 27-02-2011
Dit zou ik aan een arts vragen. Ik weet natuurlijk niet hoe erg de botontkalking is of kan worden. En of er inmiddels een behandeling is gestart want het proces kan dus zeker een halt worden toegeroepen.