Onaangename lichaamsgeuren vermijden? Tien tips tegen zweet!

Heel wat mensen hebben van nature een erg onaantrekkelijke lichaamsgeur. Zonder inspanningen te doen zullen ruiken ze vaak onaangenaam naar zweet. Meestal heeft dit niets met hygiëne van de persoon te maken, wel door ongewoon veel te zweten. Deze aandoening noemt men bromhidrosis. Hoewel onze zweet zelf geen geur afstoot, geven de vetzuren die ontstaan door de huidbacteriën wel een onaangename geur. Enkele tips om deze onaangename geuren te vermijden.

Tip 1: Goede dagelijkse wasbeurt

Was je lichaam minstens éénmaal per dag, zo mogelijk tweemaal. Gebruik hiervoor een milde zeep zoals Zwitsal of Sanex. Alvorens het lichaam af te drogen moeten alle zeeprestjes goed weggespoeld zijn met zuiver water. Vooral de oksels, voeten en lies hebben extra aandacht nodig. Bij het afdrogen ook zeker niet vergeten om tussen de tenen te wrijven.

Tip 2: Oksels epileren

Epileer je oksels minstens om de twee weken. In het okselhaar blijft zweet gemakkelijk zitten. Dit zorgt snel voor onaangename geuren, alleen een goede deodorant gebruiken is geen oplossing. Al biedt een goede deodorant natuurlijk wel de juiste bescherming na het verwijderen van de haren. De deo's van Sanex en Rexona kunnen u daarbij helpen.

Tip 3: Kledij die ademt

Draag natuurlijke kledij en schoenen die kunnen ademen. Spannende t-shirts of lederen broeken zijn sowieso uit den boze. Vaak zijn ook goedkope schoenen een grote boosdoener voor zweetvoeten. Geox biedt schoeisel dat ademt. Ook sokken en onderbroeken dienen luchtdoorlatend te zijn aangezien er op die plekken erg onaangename geuren kunnen ontstaan.

Tip 4: Zuivere kleren

Ververs regelmatig je outfit en probeer zo weinig mogelijk twee dagen na elkaar dezelfde kleren te dragen. Vooral na een inspanning of in de zomer wanneer je hevig zweet is het aangeraden om dagelijks andere kleren te dragen. Het is niet alleen frisser maar ook hygiënischer.

Tip 5: Zuivere schoenen

Niet enkel dagelijks andere kleren, maar ook andere schoenen kunnen bijdragen tot minder zweetvoeten. Wanneer je dagelijks dezelfde schoenen draagt en erin zweet blijven deze vochtig. Doordat de schoenen vochtig zijn ontstaan er schimmels die voor onaangename geuren zorgen en ook erg onhygiënisch zijn.

Tip 6: Zuivere sokken

Wanneer je erg veel last hebt van zweetvoeten, probeer dan meerdere malen per dag verse sokken aan te doen. Wanneer je zweet kruipt het vocht in de sokken. Een hele dag in zweterige sokken rondlopen wekt enorme geuren en bacteriën op.

Tip 7: Loop bloodvoets

Loop, indien het kan, bloodvoets. Niets is zo gezond voor de voeten als lucht krijgen, en wanneer kan dat beter dan wanneer je bloodvoets loopt? Op het werk is dit natuurlijk minder praktisch, maar wanneer je thuis bent is dit perfect haalbaar. Zeker wanneer je 's avonds in de zetel zit.

Tip 8: Een goede deodorant

Een deodorant verstopt de vieze zweetgeur wel maar vermindert het zweten niet. Kies daarom niet enkel voor een deo met geur, maar voor een antitranspirant. Deze remt de zweetproductie en bevat een antibacteriële werking. Deo's met sterke parfums kunnen de huid trouwens irriteren.

Tip 9: Arts contacteren als het niet meer lukt

Wanneer je echt geen controle meer hebt over je lichaamsgeur en alle voorgaande tips reeds geprobeerd hebt is het aan te raden contact op te nemen met een arts. Voor dit soort problemen zal uw huisarts u wellicht in contact brengen met een dermatoloog. Er bestaan medicijnen om op het lichaam aan te brengen zodat de zweetproductie verminderd. Deze zullen echter pas voorgeschreven worden wanneer de arts zeker is dat u alles geprobeerd heeft om de onaangename geuren tegen te gaan.

Tip 10: Meteen arts contacteren

Wanneer het zweten zo erg is dat u er bepaalde verschijnselen aan overhoudt dient u best onmiddellijk een arts te contacteren. Dan bestaat de kans dat u één of andere aandoening hebt zoals een stofwisselingsstoornis of schimmelinfectie. Deze verschijnselen kunnen zijn:
  • Huiduitslag
  • Vaginale of anale afscheiding
  • Erg plots en erg veel zweten
  • Het zweet verandert van geur
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…
Help mijn voeten stinken! Hoe geraak ik van zweetvoeten afHelp mijn voeten stinken! Hoe geraak ik van zweetvoeten afStinkende voeten hebben is erg vervelend, sommige mensen kunnen zich er zelfs over schamen. De meest courante oorzaak va…
Waarom zweten we?Waarom zweten we?Het lichaam van een volwassene bevat zon 3 miljoen zweetklieren die actief lijken te worden, net wanneer het even niet…
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…

Spastische of prikkelbare darm, behandeling en symptomenSpastische of prikkelbare darm, behandeling en symptomenHet prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel het irritable bowel dyndrome (IBS) of spastische darm genoemd. Het pri…
Botontkalking: de behandeling van botontkalkingHeel veel mensen denken dat botontkalking alleen bij vrouwen voorkomt, krijgen mannen ook botontkalking. Vooral mensen v…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.