Zweetvoeten, kom je er vanaf?
We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het kan iedereen overkomen. Terwijl je toch een goede hygiëne in acht neemt kunnen je voeten aan het eind van de dag een onaangename geur afgeven. Waarom zijn voeten vaak de meest onaangenaam ruikende lichaamsdelen en vooral, hoe kun je dat voorkomen?
Inhoud
Zweetvoeten
Je voeten stinken omdat ze zweten! Vooral voeten hebben helaas een ruime hoeveelheid zweetklieren. Zweetklieren zitten over je hele lichaam, ze zorgen ervoor dat je lichaam niet oververhit raakt. Je hebt twee soorten, eccriene en apocriene. De eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam, de apocriene ontwikkelen zich in de puberteit. Ze bevinden zich bijvoorbeeld onder je oksels en ook onder je voeten. Deze zweetklieren produceren reukloos zweet. Zweet is vooral water en zout en heeft geen geur. Bacteriën op je voeten breken het zweet af. De afvalstoffen die ze hierbij produceren stinken wel. De stank die je ruikt is dus eigenlijk geen zweetgeur maar het 'afval' van de bacteriën.
Stinkende sokken en schoenen
Zweten doe je over je hele lichaam, waarom stinken dan vooral je voeten (en soms je oksels)? Omdat je sokken en schoenen draagt. Zweet op je voorhoofd droogt vrij snel op, maar het zweet dat je voeten produceren kan nergens anders heen dan in je sokken en schoenen trekken. Voor de bacteriën zijn dat ideale omstandigheden, warmte en vocht.
Veel mensen hebben last van zweetvoeten gewoon omdat ze nu eenmaal veel zweten. Mensen die niet snel zweten hebben vaak ook geen stinkende voeten. Eigenlijk zijn het niet de zwetende voeten die stinken, meestal zijn schoenen en sokken de boosdoeners. Sportschoenen stinken altijd meer dan andere schoenen omdat je tijdens het sporten veel zweet.
Wanneer je veel last hebt van zweetvoeten moet je iets ondernemen. De geur is natuurlijk onprettig maar de vochtige omgeving in je schoenen is ook een perfecte omgeving voor allerlei schimmels.
Zweetvoeten, wat te doen
Zweetvoeten moet je op twee fronten aanvallen. Zorg voor zo min mogelijk bacteriën op je voeten en zorg voor voeten die minder zweten.
De bacteriën bestrijd je alleen met schone voeten.
- Was je voeten in ieder geval iedere dag twee keer met een (antibacteriële) zeep.
- Droog je voeten goed na iedere wasbeurt.
- Draag altijd schone sokken, het liefst van wol of katoen.
- Schoenen niet twee dagen achter elkaar dragen.
- Voeten schoonmaken met Povidonjodium, jodium is een desinfecterend middel, het doodt bacteriën.
- Formaldehyde en alcohol zijn ook desinfecterend
Minder zweten
- In schoenen die goed ventileren zweet je minder.
- Draag altijd sokken, sokken absorberen een deel van het zweet.
- Gebruik talkpoeder om je voeten goed droog te houden.
- Er zijn inlegzolen (bijvoorbeeld van cederhout) die een deel van het zweet absorberen.
Er zijn verschillende voetdeodorants, anti-bacteriële sprays en poeders in de winkel te vinden. De één heeft er meer baat bij dan de ander. Uitproberen is de enige manier om uit te zoeken welke voor jou werkt.
Huismiddeltjes tegen zweetvoeten
- Na een voetenbad de voeten insmeren met kamferspiritus.
- Voeten insmeren met zinkolie en een nachtje met sokken aan slapen.
- Voetenbadje met: Tea olie, kamille, zeezout, gewone thee of azijn. (één van de vijf dan)
- Wisselbaden.
- Sokken niet wassen met wasverzachter.
Lees verder