Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tips

Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tips Voeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, ammoniak of azijn. Om die reden worden zweetvoeten ook wel stinkvoeten genoemd. Zweetvoeten kunnen ook bijkomende symptomen opleveren zoals een branderig gevoel of een rimpelige huid. Een van de belangrijkste tips tegen stinkende en zwetende voeten is het vermijden van bepaalde soorten sokken en schoenen, net als een goede dagelijkse hygiëne. Ook speciale inlegzolen, een zweetvoetenspray en een ontgeurder kunnen efficiënt zijn tegen stinkvoeten. Wat zijn de oorzaken van zweetvoeten en welke tips en middeltjes kunnen nuttig zijn tegen dit vervelende fenomeen?

Zwetende, stinkende voeten

De aandoening 'zweetvoeten' duidt op voeten die overmatig zweten en daarbij een vervelende geur verspreiden. De geur van deze zweetvoeten wordt vaak omschreven als doordringend en onaangenaam, waarbij men vergelijkingen maakt met stinkende kaas, azijn of ammoniak. Door die slechte geur of stank kunnen overmatig zwetende voeten erg gênant zijn in sociale situaties. In de volksmond heeft men het ook wel over 'stinkvoeten'. Zweetvoeten die onvoldoende verzorgd worden kunnen op lange termijn leiden tot voetschimmels.

Symptomen zweetvoeten

Behalve de stinkende, irritante geur kunnen er bij zweetvoeten ook andere symptomen optreden. Doordat de voeten voortdurend vochtig zijn kan de huid bleek en rimpelig worden. Sommige mensen die last hebben van zweetvoeten klagen van een branderig, prikkend gevoel aan de voeten, terwijl er ook sprake kan zijn van een koud, wee gevoel. Dit komt doordat het lichaam zich via transpiratie van overtollige warmte ontdoet.

Oorzaken stinkvoeten

Vocht en warmte

De symptomen van zweetvoeten ontstaan als gevolg van een drietal oorzaken. In de eerste plaats is er sprake van een overmatige transpiratie aan de voeten. Dit fenomeen kan optreden bij mensen die in het algemeen al vrij veel zweten, maar sommige mensen hebben in het bijzonder last van overmatige vochtproductie aan de voeten. Ten tweede moet de warmte aan de voeten opgelopen zijn tot hoge temperaturen, met name dertig tot veertig graden.

Bacteriën

Voorts vormt de huid van de voeten een voedingsbodem voor bacteriën, meer bepaald de zogenaamde 'Brevibacteria'. Deze bacteriën verteren dode huidcellen en bij dit proces komt een scherp aroma vrij dat kenmerkend is voor zweetvoeten. Het zijn trouwens diezelfde 'Brevibacteria' die bepaalde stinkkazen hun specifiek aroma bezorgen. De vergelijking van stinkvoeten met stinkende kaas ('tenenkaas') is dus zeker niet uit de lucht gegrepen.

Bijkomende factoren

Naast deze drie essentiële oorzaken van zweetvoeten kunnen er nog bijkomende factoren een rol spelen. In sommige situaties zal een lichaam in het algemeen meer zweten dan anders, denk bijvoorbeeld aan stress, overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Ook bij zware fysieke inspanningen zal je meer zweten en is de kans op zweetvoeten groter. Tenslotte hoeft het niet gezegd dat een slechte hygiëne het opeenstapelen van bacteriën vergemakkelijkt en dus ook de voeten overmatig kan doen zweten.

Stinkvoeten behandeling en tips

Schoenen

Bij de behandeling van zweetvoeten is het belangrijk om de eerste twee oorzaken ervan vocht en warmte te vermijden. Schoenen die erg warm zijn zijn dus af te raden. Bij voorkeur kies je voor lucht doorlatende schoenen, of s zomers voor sandalen of slippers. In dit geval vermijd je een opstapeling van warmte in het schoeisel en verklein je de kans op overmatige transpiratie. De bedoeling is om je voeten te laten 'ademen' en overtollige warmte af te voeren.

Sokken

Zowel bij schoenen als bij sokken geldt dat natuurlijke materialen beter zijn dan kunststof. Katoenen of wollen sokken zijn bijvoorbeeld beter dan sokken die grotendeels bestaan uit kunststof materiaal. Kies dus niet voor polyester, acryl of nylon sokken want deze verhogen de kans op zweetvoeten. Aangeraden is bovendien om dagelijks van sokken te wisselen.

Voeten wassen

Elke dag de voeten wassen met zeep is een goede manier om bacteriën te doden zodat de vorming van slechte geurtjes vermeden wordt. Je kan bij het wassen van de voeten in het bijzonder aandacht besteden aan de voetzolen en de tenen. Bij een voetbad kan je gebruik maken van een speciale antibacteriële zeep of een product dat voetschimmels tegengaat. Een absolute must is bovendien om je voeten heel grondig af te drogen zodat er geen vocht achterblijft. Vooral de ruimte tussen de tenen wordt hierbij nogal eens vergeten.

Middeltjes tegen zweetvoeten

Inlegzolen

Een effectief middel tegen zweetvoeten is een aangepaste inlegzool. Sommige inlegzolen absorberen het vocht en de warmte in de schoen effectiever zodat de voet de kans krijgt om meer te 'ademen' in de schoen. Hierdoor wordt een opstapeling van warmte en vocht vermeden. Een voorbeeld van zo een inlegzool is 'Shoefresh-De oplossing tegen zweetvoeten'. Eventueel kan je aanvullend talkpoeder gebruiken om de voeten droog te houden.

Zweetvoetenspray

Er zijn speciale sprays op de markt die erg efficiënt kunnen zijn tegen zweetvoeten. Een spray of ontgeurder aanbrengen in de binnenzijde van de schoenen kan een goede remedie zijn tegen stinkende voeten. Je kan dit doen wanneer je je schoenen hebt uitgedaan, waarna ze fris zijn als je ze weer aantrekt.
Enkele voorbeelden van deze zweetvoetensprays en ontgeurders:
 • Ginkel's zweetvoetenspray
 • EcoFeet ontgeurder
 • Dipsy schoenontgeurder

Voetcrème

Daarnaast kan je de voeten ook insmeren met een antitranspiratiecrème of -zalf om ze beter te beschermen tegen overmatig zweten. Sommige zalfjes, gels en crèmes kunnen zorgen voor 'gezonde voeten', waardoor de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen een stuk kleiner wordt. Ook een voetpeeling kan helpen om de huid proper te maken en bacteriën weg te werken.
Enkele voorbeelden van zalfjes en andere effectieve middelen tegen zweetvoeten:
 • Weleda Voetbalsem
 • Hansaplast Silver Active Voetspray (antitranspirant)
 • Gehwol Soft & Care Verzorgende Voetpeeling

Lees verder

© 2016 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Stinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurStinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurDe voeten zijn soms onderhevig aan pijn, jeuk, schilfering, roodheid en andere kwaaltjes. Ook kunnen de voeten gaan stin…
Zweetvoeten: oorzaken, behandeling, voorkomenZweetvoeten: oorzaken, behandeling, voorkomenHet hebben van zweetvoeten is een veel voorkomend probleem, waar veel mensen niet over willen praten. Het is een kwaal d…

Pyelonefritis: Ontsteking van nier(en) en nierbekkenPyelonefritis: Ontsteking van nier(en) en nierbekkenBij pyelonefritis, een soort urineweginfectie, treedt gelijktijdig een ontsteking op van de nier en het nierbekken. Pyel…
Dientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietDientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietIn Nederland heeft zo'n vijftien tot twintig procent van de bevolking last van chronische darmklachten. Deze darmklachte…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zweetvoeten
 • http://www.voetinfo.nl/huid/zweetvoeten/
 • http://zweetikveel.nl/nooit-meer-zweetvoeten/
 • http://www.zweetvoeteninfo.nl/oorzaken-zweetvoeten/
 • http://www.nl.hansaplast.be/directe-hulp/schoonheid-verzorging/zweetvoeten
 • https://www.salusi.nl/zweetvoeten-behandeling-wat-kun-je-doen-tegen-zweetvoeten/
 • http://deechteschoenmaker.nl/product/dipsy-ontgeurder/ (bronnen geraadpleegd op 09/12/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.