Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tips
Voeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, ammoniak of azijn. Om die reden worden zweetvoeten ook wel stinkvoeten genoemd. Zweetvoeten kunnen ook bijkomende symptomen opleveren zoals een branderig gevoel of een rimpelige huid. Een van de belangrijkste tips tegen stinkende en zwetende voeten is het vermijden van bepaalde soorten sokken en schoenen, net als een goede dagelijkse hygiëne. Ook speciale inlegzolen, een zweetvoetenspray en een ontgeurder kunnen efficiënt zijn tegen stinkvoeten. Wat zijn de oorzaken van zweetvoeten en welke tips en middeltjes kunnen nuttig zijn tegen dit vervelende fenomeen?
Zwetende, stinkende voeten
De aandoening 'zweetvoeten' duidt op voeten die overmatig zweten en daarbij een vervelende
geur verspreiden. De geur van deze zweetvoeten wordt vaak omschreven als doordringend en onaangenaam, waarbij men vergelijkingen maakt met stinkende kaas, azijn of ammoniak. Door die slechte geur of stank kunnen overmatig zwetende voeten erg gênant zijn in sociale situaties. In de volksmond heeft men het ook wel over
'stinkvoeten'. Zweetvoeten die onvoldoende verzorgd worden kunnen op lange termijn leiden tot voetschimmels.
Symptomen zweetvoeten
Behalve de stinkende, irritante geur kunnen er bij zweetvoeten ook andere symptomen optreden. Doordat de voeten voortdurend vochtig zijn kan de huid bleek en
rimpelig worden. Sommige mensen die last hebben van zweetvoeten klagen van een branderig, prikkend gevoel aan de voeten, terwijl er ook sprake kan zijn van een koud, wee gevoel. Dit komt doordat het lichaam zich via transpiratie van overtollige warmte ontdoet.
Oorzaken stinkvoeten
Vocht en warmte
De symptomen van zweetvoeten ontstaan als gevolg van een drietal oorzaken. In de eerste plaats is er sprake van een overmatige transpiratie aan de voeten. Dit fenomeen kan optreden bij mensen die in het algemeen al vrij veel
zweten, maar sommige mensen hebben in het bijzonder last van overmatige vochtproductie aan de voeten. Ten tweede moet de warmte aan de voeten opgelopen zijn tot hoge temperaturen, met name dertig tot veertig graden.
Bacteriën
Voorts vormt de huid van de voeten een voedingsbodem voor bacteriën, meer bepaald de zogenaamde 'Brevibacteria'. Deze bacteriën verteren dode huidcellen en bij dit proces komt een scherp aroma vrij dat kenmerkend is voor zweetvoeten. Het zijn trouwens diezelfde 'Brevibacteria' die bepaalde stinkkazen hun specifiek aroma bezorgen. De vergelijking van stinkvoeten met stinkende kaas ('tenenkaas') is dus zeker niet uit de lucht gegrepen.
Bijkomende factoren
Naast deze drie essentiële oorzaken van zweetvoeten kunnen er nog bijkomende factoren een rol spelen. In sommige situaties zal een lichaam in het algemeen meer zweten dan anders, denk bijvoorbeeld aan stress, overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Ook bij zware fysieke inspanningen zal je meer zweten en is de kans op zweetvoeten groter. Tenslotte hoeft het niet gezegd dat een slechte hygiëne het opeenstapelen van bacteriën vergemakkelijkt en dus ook de voeten overmatig kan doen zweten.
Stinkvoeten behandeling en tips
Schoenen
Bij de behandeling van zweetvoeten is het belangrijk om de eerste twee oorzaken ervan – vocht en warmte – te vermijden. Schoenen die erg warm zijn zijn dus af te raden. Bij voorkeur kies je voor lucht doorlatende schoenen, of ’s zomers voor sandalen of slippers. In dit geval vermijd je een opstapeling van warmte in het schoeisel en verklein je de kans op overmatige transpiratie. De bedoeling is om je voeten te laten 'ademen' en overtollige warmte af te voeren.
Sokken
Zowel bij schoenen als bij sokken geldt dat natuurlijke materialen beter zijn dan kunststof. Katoenen of wollen sokken zijn bijvoorbeeld beter dan sokken die grotendeels bestaan uit kunststof materiaal. Kies dus niet voor polyester, acryl of nylon sokken want deze verhogen de kans op zweetvoeten. Aangeraden is bovendien om dagelijks van sokken te wisselen.
Voeten wassen
Elke dag de voeten wassen met zeep is een goede manier om bacteriën te doden zodat de vorming van slechte geurtjes vermeden wordt. Je kan bij het wassen van de voeten in het bijzonder aandacht besteden aan de voetzolen en de tenen. Bij een voetbad kan je gebruik maken van een speciale antibacteriële zeep of een product dat
voetschimmels tegengaat. Een absolute must is bovendien om je voeten heel grondig af te drogen zodat er geen vocht achterblijft. Vooral de ruimte tussen de tenen wordt hierbij nogal eens vergeten.
Middeltjes tegen zweetvoeten
Inlegzolen
Een effectief middel tegen zweetvoeten is een aangepaste inlegzool. Sommige inlegzolen absorberen het vocht en de warmte in de schoen effectiever zodat de voet de kans krijgt om meer te 'ademen' in de schoen. Hierdoor wordt een opstapeling van warmte en vocht vermeden. Een voorbeeld van zo een inlegzool is
'Shoefresh-De oplossing tegen zweetvoeten'. Eventueel kan je aanvullend
talkpoeder gebruiken om de voeten droog te houden.
Zweetvoetenspray
Er zijn speciale sprays op de markt die erg efficiënt kunnen zijn tegen zweetvoeten. Een spray of ontgeurder aanbrengen in de binnenzijde van de schoenen kan een goede remedie zijn tegen stinkende voeten. Je kan dit doen wanneer je je schoenen hebt uitgedaan, waarna ze fris zijn als je ze weer aantrekt.
Enkele
voorbeelden van deze zweetvoetensprays en ontgeurders:
- Ginkel's zweetvoetenspray
- EcoFeet ontgeurder
- Dipsy schoenontgeurder
Voetcrème
Daarnaast kan je de voeten ook insmeren met een antitranspiratiecrème of -zalf om ze beter te beschermen tegen overmatig zweten. Sommige zalfjes, gels en crèmes kunnen zorgen voor
'gezonde voeten', waardoor de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen een stuk kleiner wordt. Ook een voetpeeling kan helpen om de huid proper te maken en bacteriën weg te werken.
Enkele
voorbeelden van zalfjes en andere effectieve middelen tegen zweetvoeten:
- Weleda Voetbalsem
- Hansaplast Silver Active Voetspray (antitranspirant)
- Gehwol Soft & Care Verzorgende Voetpeeling
Lees verder