Stinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geur
De voeten zijn soms onderhevig aan pijn, jeuk, schilfering, roodheid en andere kwaaltjes. Ook kunnen de voeten gaan stinken, hetgeen in medische termen gekend is als ‘bromidrose’. Meestal zijn bacteriën en vocht de onderliggende oorzaak van stinkvoeten. Stinkvoeten ervaren de meeste mensen af en toe wel eens, maar sommige mensen hebben vrijwel voortdurend last van een stinkende voetgeur. Ze zijn dan soms zelfs bang om de schoenen uit te doen. De zweetvoeten vormen geen medisch probleem, maar ze zijn wel in staat om de relatie met anderen aan te tasten en het zelfbeeld te schaden. Diverse huishoudmiddeltjes, zelfzorgtips en medische behandelingen zijn beschikbaar voor het verminderen van dit beschamende en ongemakkelijke probleem.
Oorzaken van stinkvoeten
Zweetklieren houden de huid vochtig en soepel, en ze regelen de temperatuur bij warm weer of tijdens het sporten. De voeten bezitten veel meer zweetklieren dan elders in het lichaam. De zweetklieren in de voeten zijn echter in tegenstelling tot zweetklieren elders in het lichaam, voortdurend actief, dus niet alleen bij warmte of lichaamsbeweging.
Bacteriën
Mensen hebben van nature bacteriën op de voeten. Wanneer de bacteriën zich van afval ontdoen door het afbreken van oliën en dode huidcellen, ontstaat mogelijk een stinkende geur.
Warmte en vocht
Door het overmatig zweten aan de voeten, komen sneller zweetvoeten tot stand. Om sprake te zijn van stinkvoeten, moet de warmte aan de voeten minimaal dertig tot veertig graden zijn.
Risicofactoren bij zweetgeur aan voeten
De belangrijkste risicofactoren van bezweette en stinkende voeten zijn:
Tips bij het aankopen en dragen van schoenen en sokken
Sokken en schoenen zijn bijdragende factoren voor het zweet aan de voeten. Door foute keuzes of handelingen, verergert de stank aan de voeten nog. Dankzij enkele tips komen stinkvoeten minder snel tot stand.
Binnenzolen vervangen
Het is mogelijk om de binnenzolen van de schoenen te vervangen door speciale geurverminderende of antibacteriële binnenzolen. Sommige mensen verkiezen het gebruik van een antibacteriële of desinfecterende spray voor het gebruik op de inlegzolen. De zweetenvoetenspray is echter meestal niet zo effectief als de inlegzolen van de schoenen volledig te laten uitdrogen.
Schoenen en sokken afwisselen
Een goede tip om zweetgeurtjes aan de voeten te voorkomen, is door om de dag een paar schoenen te dragen en dit paar dan de volgende dag te laten drogen. Door schoenen de tijd te geven om volledig uit te drogen tussen het dragen, verminderen de stinkende geuren. Ook het overdag wisselen van een paar sokken biedt verlichting van de zweetgeurtjes.
Schoenen kiezen
Goed ademende schoenen (bijvoorbeeld in leer of canvas) verminderen de incidentie van zweten en vocht. Ook luchtige schoenen zoals sandalen en slippers zijn een goede keuze. Schoenen gemaakt van plastic dragen vrijwel steeds bij aan stinkende voeten omdat ze niet ademend zijn en de zweetlucht aan de voeten bevorderen.
Sokken kiezen
Sokken dragen van zweetafvoerend, natuurlijk materiaal helpt bij stinkvoeten. Katoenen of wollen sokken absorberen zweet en verminderen geurtjes. Ze zijn gemakkelijk te vervangen, waardoor de geurtjes die anders in de schoenen van een persoon blijven hangen, worden verminderd. Sportsokken zijn eveneens een goede keuze.
Zelfzorg en huishoudmiddelen bij stinkende voeten
Anti-transpirant gebruiken
Het gebruik van een antitranspireermiddel aan de voeten vermindert de incidentie van zweten. Indien nodig schrijft de arts een voorschrift voor sterkere anti-transpiranten die geschikt zijn voor de voeten.
Appelciderazijn gebruiken
Een kompres van
appelciderazijn verwijdert de sterke geur van de voeten. Hiervoor mengt de persoon een halve liter azijn met 200 ml warm water. Daarna weekt hij een stukje gaas in deze oplossing. Vervolgens laat hij dit gaasje twintig minuten op de voeten rusten. Tot slot laat hij de huid op natuurlijke wijze drogen.
In zout water weken
Mensen met zweterige voeten doen een half kopje Epsomzout in een kom of bak met warm water. Ze weken de voeten gedurende tien tot twintig minuten per dag in dit water en drogen daarna de voeten grondig af.
Nagels knippen
De meeste bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de slechte voetgeur, broeden onder de teennagels en in gebieden met een verharde huid. De nagels moeten daarom het best zo kort en recht mogelijk afgeknipt worden.
Voeten scrubben
Het gebruik van een scrubsteen of puimsteen verwijdert dode huidcellen. Mensen met zweetvoeten gebruiken het best twee à drie keer per week een puimsteen om een opbouw van dode huidcellen te voorkomen. Een antibacteriële voetenscrub is ook verkrijgbaar op de markt. Het is wel afgeraden om de voeten te scrubben bij eczeem of een
gebarsten huid daar dit voor irritatie zorgt.
Voeten wassen
Een uitstekende
voethygiëne is een belangrijke factor voor de behandeling en preventie van voeten met die een vieze stank verspreiden. Mensen moeten bijgevolg dagelijks de voeten wassen met antibacteriële zeep. Ze mogen daarbij de gebieden tussen de
tenen niet vergeten.

Soms is een medicamenteuze behandeling vereist /
Bron: Stevepb, PixabayMedische behandelingen bij zweetvoeten
In sommige gevallen is de stank zodanig ernstig dat een medische behandeling geïndiceerd is.
Botox
Door botulinetoxine (
botox) te injecteren (plantaire injectie: in de voetzool), vermindert mogelijk de stinkende geur aan de voeten. Deze mogelijk zeer
pijnlijke injectie werkt meestal gedurende drie à vier maanden, dus een nieuwe injectie is nodig om weer verlost te zijn van de zweetvoeten. Botoxinjecties zet de arts eveneens in voor het
overmatig zweten onder de oksels.
Iontoforese
Iontoforese is een behandelingsmethode waarbij de arts een milde elektrische stroom door het water naar de huid brengt om de incidentie van een stinkende voetgeur te verminderen.
Voeten behandelen
Wanneer voetschimmel de oorzaak is van de stinkende voetgeur, zet de arts een antischimmelbehandeling met
antimycotica (schimmeldodende medicijnen).
Lees verder