Vieze okselgeur: Tips tegen stinkende geur onder de oksels

Vieze okselgeur: Tips tegen stinkende geur onder de oksels In sommige omstandigheden ontstaat een (ondraaglijk) slechte okselgeur waardoor mensen zich schamen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen of een overmatig alcoholinname, maar ook andere oorzaken dragen bij aan de vieze geur van de oksels. Een sterke okselgeur leidt niet alleen tot een vervelend gevoel, maar ook tot problemen in sociale en professionele relaties. Door deze sterke geur spenderen mensen veel geld aan een sterke deodorant om zich te ontdoen van de okselgeur. Maar vaak is het effect van deze deodoranten maar tijdelijk, en is het okselprobleem zelf niet verholpen. Verschillende huisremedies zijn beschikbaar om zich te ontdoen van de sterke okselgeur. Soms is echter een professionele medische behandeling noodzakelijk.
Het gebruik van bepaalde medicijnen leidt soms tot een vieze okselgeur / Bron: Stevepb, PixabayHet gebruik van bepaalde medicijnen leidt soms tot een vieze okselgeur / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken van sterk geurende oksels

In de oksels zijn veel bacteriën aanwezig. Meestal zijn dit onschuldige bacteriën die zorgen voor een normale zweetgeur bij inspanning. Wanneer echter één type bacterie in de meerderheid is (corynebacterie), ontstaat een vieze geur. Dit ontstaat in enkele omstandigheden.

Medicatiegebruik

Bij het gebruik van bepaalde medicijnen ontstaat als bijwerking mogelijk een sterke okselgeur. Koortsverlagende medicijnen en op morfine gebaseerde geneesmiddelen leiden tot overmatig zweten, wat de slechte okselgeur tot gevolg heeft. Naast een sterke lichaamsgeur veroorzaken medicijnen zoals decongestiva (zwelling van de slijmvliezen in de neus verminderen), antihistaminica (geneesmiddelen tegen een allergische reactie) en spierverslappers een slechte adem (halitose) en een droge mond (xerostomie).
Een stinkende geur onder de oksels verschijnt soms door alcoholmisbruik / Bron: Jarmoluk, PixabayEen stinkende geur onder de oksels verschijnt soms door alcoholmisbruik / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Overmatig alcoholgebruik

Door overmatig alcoholgebruik ontwikkelt een patiënt een stinkende zweetgeur (onder de oksels) en een vieze adem. De lever verwijdert toxines (gifstoffen) uit het lichaam via de urine. Door overmatig alcoholgebruik ontstaat leverbeschadiging. Hierdoor bouwen de gifstoffen zich op in het lichaam, hetgeen zorgt voor een vieze okselgeur. Het is aanbevolen om te stoppen met overmatig alcoholgebruik.

Overmatig zweten

Hyperhidrose is de medische term voor ‘overmatig zweten’. Deze aandoening treft vaak de oksels, de handen (zweethanden) en de voeten (zweetvoeten). Minimaal één keer per week ervaart de patiënt episodes van zwaar zweten zonder overmatige fysieke inspanning. Hyperhidrose is het gevolg van de menopauze, een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). De behandeling bestaat uit botoxinjecties en in extreme gevallen een operatie om de zenuwen die aan de zweetklieren lopen, te scheiden.

Pittig voedsel

Een andere oorzaak van een onaangename okselgeur is het eten van pittig voedsel. Het consumeren van curry, knoflook en andere kruiden stimuleert de vrijgave van zwavelhoudende gassen door de poriën. Deze stinkende gassen leiden tot een slechte okselgeur. De pittige voedingsmiddelen schrappen uit de voeding is aanbevolen wanneer deze leiden tot de okselgeur.

Stress

Een slechte okselgeur komt voor bij stresszweten. Het in principe geurloze zweet mengt zich met schadelijke bacteriën van de huid, wat zorgt voor de vieze okselgeur. Het is aanbevolen om stress en angst te vermijden, bijvoorbeeld door het doen van ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie.

Zwaarlijvigheid leidt soms tot een sterke geur onder de oksels / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid leidt soms tot een sterke geur onder de oksels / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Andere oorzaken

Andere oorzaken van okselgeur zijn:

Zelfzorg bij vieze geur afkomstig van de oksels

Enkele huisremedies verbeteren de vieze okselgeurtjes. Het is belangrijk om naast deze zelfzorgmaatregelen minimaal acht glazen water per dag te drinken, een gezonde voeding te eten, regelmatige lichaamsbeweging uit te voeren en een gezonde levensstijl te onderhouden.

Alcohol

Alcohol zachtjes onder de oksels inwrijven is een nuttig middel om de okselgeur te verwijderen. Hierdoor sluiten namelijk de poriën. Het verdampt gemakkelijk en vermindert de geur. Eventueel mag de alcohol ook gemengd worden met water en mag de patiënt vervolgens de oksels spoelen met dit mengsel.

Appelciderazijn

Appelciderazijn (appelazijn) is een goed alternatief voor deodorant. Dit bevat namelijk antibacteriële eigenschappen. Appelciderazijn voorkomt dat bacteriën groeien onder de oksel. Door appelciderazijn toe te passen op de oksel (via een katoenen balletje), ontstaat een evenwicht van de zuurtegraad van de huid, waardoor de vieze okselgeur niet meer tot stand komt. Eventueel mag de patiënt gebruik maken van een spray van appelazijn gemengd met water.

Citroen

Citroen, dat zure eigenschappen bezit, doodt de bacteriën die de lichaamsgeur veroorzaken. Bovendien zorgt citroen voor een goed evenwicht van de zuurtegraad van de huid. De patiënt doet één à twee druppeltjes citroensap onder de oksels en wrijft dit dan enkele minuten zachtjes in. Eventueel mag de patiënt een beetje citroensap in een kopje water mengen en vervolgens gebruiken als een natuurlijke deodorant voor de armen.

Heksenkruid

Een beetje heksenkruid onder de oksel wrijven doet de slechte geur onder de oksels verdwijnen.

Peterselie

Peterselie heeft antigeur- en antibacteriële eigenschappen. De patiënt legt enkele blaadjes in een kop met kokend water. Het drinken van deze vloeistof met peterselieblaadjes neutraliseert de geur.

Sandaalhoutpoeder

Sandaalhoutpoeder (sandal wood) bezit een rustgevend aroma, en daarom werkt dit uitstekend bij een okselgeur. De patiënt mengt het sandaalhoutpoeder met voldoende water zodat hij een fijne pasta bekomt. Deze pasta brengt hij aan op de oksels en laat hij enkele minuten zitten. Daarna mag hij de oksels spoelen.

Theeboomolie

Theeboomolie doodt schadelijke bacteriën die een slechte okselgeur veroorzaken. Hiervoor plaatst de patiënt enkele druppels in een kopje water. Dit mengsel gebruikt hij een natuurlijke deodorant om de slechte okselgeur te voorkomen en te verminderen. Theeboomolie mag de patiënt eveneens rechtstreeks aanbrengen op de oksels.

Zuiveringszout

Zuiveringszout (baking soda) vecht tegen bacteriën die een slechte okselgeur veroorzaken. De combinatie van zuiveringszout met maïszetmeel absorbeert het overtollig zweet, zodat de slechte okselgeur niet tot stand komt. Dit mengsel brengt een patiënt enkele keren aan onder de oksels voor een bevredigend resultaat.

Regelmatig de oksels scheren is nodig / Bron: Stevepb, PixabayRegelmatig de oksels scheren is nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Tips voor het voorkomen van een vieze okselgeur

Dankzij enkele algemene tips is het mogelijk om een vieze okselgeur te voorkomen.
 • een gezonde en evenwichtige voeding consumeren, inclusief groene bladgroenten, fruit en volle granen
 • enkele ontspanningsoefeningen uitvoeren
 • kledij:
  • katoenen kledij dragen
  • kledij bewaren in luchtige kasten
  • kledij af en toe op een kookprogramma wassen of een onderhoudswas draaien; hierdoor gaan de bacteriën dood
  • regelmatig de kledij veranderen en uitwassen
  • zweet absorberende kleding dragen, gemaakt van natuurlijke vezels
 • regelmatig de oksels scheren
 • regelmatig in een ruimte met airconditioning verblijven
 • sterke deodoranten gebruiken om slechte geur te verminderen, maar hier niet mee overdrijven want hierdoor verzwakken de ‘goede’ bacteriën in de oksel
 • voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen
 • wassen:
  • minstens twee keer per dag douchen wanneer de patiënt veel zweet
  • niet overdrijven bij het wassen
  • zich regelmatig wassen met een antibacteriële zeep

Preventie van stinkende geur onder oksels

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals knoflook, hete peper, vis, ui en rood vlees veroorzaken sneller een slechte geur onder de oksels. Polyester kledij houdt de onaangename okselgeur in stand; hiervoor opteert de patiënt bijgevolg niet. Daarnaast vermijdt de patiënt cafeïnehoudende dranken en frisdranken. Roken is evenmin aanbevolen. Tot slot is het aanbevolen om stress te vermijden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
(Overmatig) zweten? Dit kunt u er tegen doenZweten, hoewel eigenlijk iedereen het doet hebben veel mensen er ook echt last van. Eigenlijk is het goed dat we zweten,…
Stinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorgStinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorgEen sterke of stinkende zweetgeur onder je oksels kan schaamte oproepen, vooral als je je in gezelschap bevindt. Niemand…
Voorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de okselsVoorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de okselsHeel gênant als je iemand tegen komt die vies uit z’n mond ruikt of andere vervelende lichaamsgeuren produceert. Je vraa…

Gezwollen oksels: Oorzaken en behandeling van okselzwellingGezwollen oksels: Oorzaken en behandeling van okselzwellingHeel wat aandoeningen en infecties veroorzaken een gezwollen oksel of gezwollen oksels, zoals brucellose, suikerziekte o…
Gele tong: Oorzaken en symptomen van gelige tongkleurGele tong: Oorzaken en symptomen van gelige tongkleurEen tong heeft normaal gesproken een lichtroze kleur. Wanneer dit een geel uiterlijk heeft, lijkt dit heel alarmerend. M…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
 • Geraadpleegd op 20 augustus 2017:
 • 24 Effective Home Remedies to Get Rid of Underarm Odor, https://www.homeremedyhacks.com/24-effective-home-remedies-get-rid-underarm-odor/
 • 8. Zeven tips om geurende oksels te voorkomen!, http://www.mirmethode.nl/stinkende-oksels/
 • Armpit Odor Causes, Remedies and Ways to Get Rid of Bad Armpit Smell, http://www.healcure.org/armpit/underarm-odor/armpit-odor-causes-remedies-ways-get-rid-bad-armpit-smell/
 • Body Odor: Causes, Prevention, Treatments, http://www.medicalnewstoday.com/articles/173478.php
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to get rid of bad armpit smells, http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/how-to-get-rid-of-bad-underarm-odour/articleshow/48528586.cms?
 • Top 10 Tips for Preventing Underarm Odor, http://health.howstuffworks.com/skin-care/underarm-care/tips/5-tips-for-preventing-underarm-odor.htm
 • Wat helpt tegen okselgeur?, https://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/wat-helpt-tegen-okselgeur/
 • Why Do I Have Armpit Odor Now & I Didn't Before?, http://www.livestrong.com/article/276090-why-do-i-have-armpit-odor-now-i-didnt-before/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.