Puistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmen

Puistjes onder oksels: Oorzaken van bultjes onder onderarmen Onder de oksels bevindt zich een dunne en delicate huid, vol met zweetklieren en haarzakjes. Wanneer deze verstopt raken, leidt dit snel tot rode puistjes, bultjes en andere huidproblemen. Deze puisten zijn het gevolg van onder andere ingegroeide haartjes, bacteriële infecties en wrijving. Pijn en een beperkt bewegingsbereik van de aangetaste arm zijn enkele mogelijke tekenen van een okselpuistje. Wanneer dergelijke huidletsels aanwezig zijn onder de oksel(s) en deze niet na enkele dagen verdwenen zijn, is het belangrijk dit grondig te laten onderzoeken door een arts. Afhankelijk van de oorzaak zijn thuisbehandelingen en/of medische behandelingen mogelijk om de symptomen te verlichten.
Puistjes ontstaan soms door een allergische reactie op deodorant / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)Puistjes ontstaan soms door een allergische reactie op deodorant / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)

Allergische contactdermatitis en okselpuistjes

Allergische contactdermatitis duidt op een allergische reactie van de huid op een stof of ingrediënt, zoals een deodorant of antitranspireermiddel, zeep of een wasmiddel. Allergische contactdermatitis gaat gepaard met een erg jeukende, rode, hobbelige huiduitslag, een brandend gevoel, een droge huid, een zwelling van de huid en met vloeistof gevulde blaren. Een patiënt moet de stoffen (allergenen) vermijden die leiden tot de huiduitslag. Antihistaminica (medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie) verlichten de jeuk. Op de huid toegepaste steroïde crèmes zijn vaak voldoende om een milde reactie te verzachten.

Folliculitis, geïnfecteerde haarzakjes met puistjes onder oksels

Folliculitis duidt op geïnfecteerde haarzakjes. Patiënten met deze aandoening hebben een rode bult met pus of bloed in of bij de haarwortel. De okselpuistjes veroorzaken een brandend gevoel, een gevoelige huid, een grote bult of een wit puistje, pijn, jeuk en soms zijn ook met pus gevulde blaren of huidzweren aanwezig. Littekens en permanent haarverlies zijn enkele ernstige symptomen van folliculitis. Antibiotica behandelen bacteriën als deze de oorzaak zijn van folliculitis. Het gebruik van een nieuw scheermes, in de richting van de haargroei scheren en zorgen voor schone en bacterievrije oksels voorkomen deze aandoening.

Steenpuisten en pijnlijke puistvorming onder oksels

Steenpuisten (furunkels) verschijnen als gevolg van een bacteriële infectie, meestal veroorzaakt door de stafylokkenbacterie Staphylocuccus aureus. Frequente blootstelling aan vocht en wrijving leidt sneller tot deze pijnlijke rode bultjes. De oksels en lies zijn daarom vaak aangetaste gebieden. Onbehandeld vergroten de furunkels, waardoor deze openbarsten en uiteindelijk spontaan genezen. De patiënt mag alleszins de puisten niet openknijpen omdat de infectie dan verergert. Een paar keer per dag warmte aanbrengen versnelt het genezingsproces. Zodra de steenpuist scheurt, mag de patiënt vaseline toepassen en deze vervolgens met steriel gaas bedekken totdat dit okselpuistje genezen is. Als de furunkel verergert of niet binnen een paar weken spontaan verdwijnt, of koorts of een algemeen ziek gevoel optreedt bij de patiënt, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Soms moet de arts een kleine incisie maken om de steenpuist af te voeren en te laten genezen.

Hidradenitis suppurativa en puistachtige bultjes op huid

De huidaandoening hidradenitis suppurativa tast vaak de oksels en de lies aan, al zijn soms ook andere lichaamsdelen getroffen. Een patiënt kampt met rode, puistachtige bultjes op de huid. Onbehandeld verergert de aandoening omdat de okselgezwelletjes vergroten en ook dieper in de huid groeien. Dit veroorzaakt een stinkende afscheiding, littekens en terugkerende puistjes. Ook is het risico op huidkanker verhoogd. Een patiënt ervaart hierdoor enkele symptomen, zoals okselpijn en een beperkt bewegingsbereik. Deze bultjes leiden na verloop van tijd tot ernstige littekens die resulteren in de vorming van fistels. Antibiotica zijn inzetbaar en in meer ernstige gevallen is ook chirurgie mogelijk.

Diverse behandelingstechnieken zijn mogelijk zoals:
 • antibacteriële wasbeurten, zoals 4% wassen met chloorhexidine en 10% wassen met benzoylperoxide
 • chirurgische resectie van de getroffen gebieden
 • medicijnen, zoals antibiotica
 • veranderingen in de levensstijl, bijvoorbeeld gewichtsverlies en stoppen met roken

Soms moet de arts het biologisch medicijn adalimumab (Humira) in de oksel injecteren omdat andere behandelingen niet effectief zijn.

Ingegroeide haartjes en puistje met pijn, jeuk, pus en ontsteking

Een ingegroeide haar duidt op een haartje dat uit de haarzakje is gegroeid en vervolgens is opgerold of gekruld om weer in de huid terug te groeien. Af en toe krult een ingegroeide haar en keert deze terug in de haarfollikel voordat deze de huid verlaat. Op de huid ontstaat een zichtbaar puistje wat mogelijk vergezeld gaat met pijn, jeuk, pus en een ontsteking. Ingegroeide haren verdwijnen normaal gezien spontaan. Het is belangrijk om geen huidletsels te veroorzaken aan het gebied met ingegroeide haartjes omdat dan mogelijk bacteriën in de huid geïntroduceerd worden wat leidt tot folliculitis. Wanneer de ingegroeide haren geïnfecteerd raken, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Het gebruik van een oud of bot scheermesje leidt mogelijk tot scheerbrand / Bron: Stevepb, PixabayHet gebruik van een oud of bot scheermesje leidt mogelijk tot scheerbrand / Bron: Stevepb, Pixabay

Scheerbrand en huiduitslag door scheren

Wanneer mensen frequent de okselharen scheren met een scheermesje, ontstaat meer wrijving op deze plaats. Dit zorgt voor meer irritatie van de gevoelige huid in dit gebied. Deze irritatie bestaat uit een rode, hobbelige huiduitslag, jeukende bultjes en ongemak. In de meeste gevallen verdwijnt de uitslag vanzelf binnen een paar dagen. Het gebruik van een bot of oud scheermes of het niet bevochtigen van de huid leidt sneller tot scheerbrand. Verder komen ook bacteriën in de huid terecht wanneer de huid beschadigd is door het gebruik van foute scheertechnieken, waardoor sneller een bacteriële huidinfectie ontstaat, zoals folliculitis of furunkels. Verder ontstaan soms ook ingegroeide haartjes door het scheren van okselharen, wat mogelijk leidt tot puistvorming onder de oksels.

Schimmelinfectie en rode puisten onder onderarmen

Wanneer huidgebieden vaak nat worden, verhoogt de kans op een schimmelinfectie veroorzaakt de gist Candida. Cutane candidiasis (schimmelinfectie aan de huid) kenmerkt zich met pus gevulde rode bultjes of puisten. Een arts is het best geplaatst om advies te geven over rode puistjes en blaren onder de oksels. Hij schrijft antischimmelmiddelen voor wanneer hij vermoedt dat een schimmelinfectie aan de basis ligt van de aanwezige symptomen.

Wrijving en ontsteking en irritatie van oksels

Telkens wanneer mensen de armen heen en weer zwaaien, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, ontstaat wrijving aan het onderarmgebied. Wrijving van huid over huid leidt tot huidirritatie, letsels of een huidinfectie. Soms wrijft de huid ook tegen strakke kledij, de bandjes van een beha en de riemen van een tas of rugzak. Deze wrijving draagt bij aan een ontsteking en irritatie in de oksels, wat leidt tot verstopte poriën en puistjes. Zweten in de oksels is een bekend fenomeen, zelfs na het toepassen van een deodorant of antitranspireermiddel. Het zweten (vocht) verergert mogelijk deze huidirritatie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes op de armen: Oorzaken en behandelingPuistjes op de armen: Oorzaken en behandelingPuistjes zijn rode of witte, gezwollen, kleine, verhoogde bultjes gevuld met pus. Ze bevinden zich mogelijk overal op he…
Krijg je puistjes door slaaptekort?Waar komen die vervelende puistjes toch vandaan? Je hebt het je misschien wel vaker afgevraagd. Vaak wordt gezegd dat sl…
(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?Puistjes, de één heeft er een beetje last van, de ander veel en sommigen hebben er zelfs helemaal geen last van. Wanneer…

Loszittende tand: oorzaken en behandeling van losse tandenLoszittende tand: oorzaken en behandeling van losse tandenEen wiebelende of losse tand behoort tot een van de meest voorkomende klachten die mensen vanaf hun middelbare leeftijd…
Kaakontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & voorkomenKaakontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & voorkomenZonder de kaak zou het onmogelijk zijn om te eten, omdat de boven- en onderkaak het belangrijkste onderdeel van het zoge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
 • Geraadpleegd op 23 augustus 2019:
 • Causes and treatment of pimples in the armpit, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325585.php
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Pink or Red Armpit Bump Symptoms, Causes & Common Questions, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/black-or-brown-armpit-bump/
 • Why Do I Get Boils Under My Arm?, https://www.healthline.com/health/boils-under-arm#causes
 • Why Do I Have Armpit Pimples?, https://www.healthline.com/health/armpit-pimple#1
 • Afbeelding bron 1: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.