Uitslag op de oksel (huidirritatie): Oorzaken en symptomen

Uitslag op de oksel (huidirritatie): Oorzaken en symptomen Uitslag op de oksel is lelijk, pijnlijk, jeukend en/of brandend ... Deze huidirritatie geeft velen een vervelend gevoel. De huiduitslag komt bij iedereen voor, maar vooral mensen die sportieve activiteiten uitvoeren, mensen die werken in vochtige of warme omstandigheden of mensen met een gevoelig huidtype zijn getroffen door een huiduitslag op de oksel. De uitslag die mogelijk diverse milde tot ernstige oorzaken heeft gaat vaak gepaard met andere symptomen. De behandeling van huidirritatie op de oksel gebeurt met enkele huismiddeltjes en tips, maar in sommige gevallen is medische hulp vereist. Dankzij enkele tips zijn sommige vormen van huidirritatie te voorkomen.
Deodorant veroorzaakt soms huidirritatie / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)Deodorant veroorzaakt soms huidirritatie / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)

Deodorant en anti-transpireermiddelen

Deodorant of een anti-transpireermiddel gebruiken is voor de meeste mensen heel normaal, maar heel vaak ontwikkelt iemand hierdoor een huiduitslag. Een patiënt reageert dan allergisch op één van de ingrediënten van deze middelen. Okseluitslag door deodorantgebruik is vaak jeukend, hobbelig, en rood. Betere opties voor de huid zijn:
 • een andere deodorant
 • een ander anti-transpireermiddel
 • een hypoallergeen en niet-geparfumeerd product

Eczeem (contactdermatitis) of andere allergische reacties

Allergische reacties op diverse chemische producten zoals zeep, scheercrème, bodylotions, cosmetica, bepaald synthetisch kledingmateriaal, parfums of wasmiddelen veroorzaken soms huidirritatie onder de oksel. Contactdermatitis presenteert zich als een rode; jeukende huiduitslag.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa of acne inversa verwijst naar een chronische pijnlijke huidziekte waarbij de patiënt abcessen en littekens op de huid heeft. Vaak presenteren de symptomen zich op de anus, de billen, de lies, de borst en de okselgebieden, maar de ziekte verspreidt zich mogelijk naar de nek, de rug, de benen of het gezicht. De oorzaak van hidradenitis suppurativa is niet duidelijk, maar bij de huidinfectie zijn haarzakjes en apocriene zweetklieren verstopt. Deze aandoening is behandel- en geneesbaar met behulp van medicijnen, lasertherapie of chirurgie.

HIV

In zijn initiële of vroege stadia manifesteert het HIV-virus zich met een huiduitslag die verschillende lichaamsdelen aantast, zoals de oksels, de borst, de schouders, enzovoort. Hierbij verschijnt een vlekkerige huidirritatie onder de oksel die lijkt op eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) bij patiënten met een lichte huidskleur. Bij patiënten met een donkere huidskleur ontstaan donkerpaarse tot zwarte vlekken. De huiduitslag jeukt niet en verdwijnt binnen drie weken. Warme douches, direct zonlicht of warme baden zijn hierbij afgeraden.

Lymfoomkanker

Een lymfoom
is een kwaadaardige woekering van cellen in het lymfatisch weefsel van lymfklieren en de milt. Voorbeelden hiervan zijn een non-Hodgkin lymfoom en een Hodgkin-lymfoom. De huidirritatie kenmerkt zich door jeuk in de huidplooien, waaronder de oksels. Een lymfoom gaat mogelijk gepaard met lymfadenopathie (gezwollen lymfeklieren), in het bijzonder van de oksel.

Ringworm of tinea axillaris

Ringworm of tinea axillaris veroorzaakt een schilferige uitslag met korstvorming in combinatie met rode, soms ronde huidvlekken. Daarnaast lijdt de patiënt mogelijk nog aan fragmentarische haaruitval, jeuk en blaarvorming.

Okselhaar scheren met een bot of oud scheermes irriteert de okselhuid / Bron: Stevepb, PixabayOkselhaar scheren met een bot of oud scheermes irriteert de okselhuid / Bron: Stevepb, Pixabay

Scheren

Okselhaar scheren met een scheermes, vooral met een oud of bot scheermes, doet de okselhuid irriteren of afbreken. Dit veroorzaakt naast een huiduitslag bovendien een verhoogd aantal rode bultjes, ingegroeide haren of zelfs infecties aan de gevoelige okselhuid. Sommige patiënten ervaren eveneens huidirritatie na het epileren of plukken van haren. Waxen, laserontharing en scheercrème gebruiken zijn andere scheermogelijkheden. Verder is het aangewezen om steeds langzame en korte scheerbewegingen te maken om beschadiging aan de huid te minimaliseren.

Schimmel, candida of gist

Candidiasis is een schimmelinfectie die tot stand komt door de schimmel "Candida albicans". De symptomen van deze infectie manifesteren zich soms op de oksel in de vorm van een okseluitslag. De jeukende en pijnlijke huiduitslag met rode tot paarse cirkelvormige ringen is overal op het lichaam mogelijk, maar vooral waar twee huiddelen elkaar aanraken of tegen elkaar wrijven, zoals de oksels, de lies, huidplooien, en het gebied tussen de vingers en tenen. De schimmel Candida albicans gedijt voorts goed in een bezwete, warme en vochtige omgeving, dus een oksel vormt voor de schimmel een ideale bodem. Bovendien doet warm weer, een slechte hygiëne en het dragen van strakke kleding de candida-infectie vermenigvuldigen en verspreiden. De behandeling van een candida-infectie gebeurt door het toepassen van antischimmelmiddelen.

Warmte-uitslag en zweetuitslag

Een andere veel voorkomende okselhuiduitslag is hitte-uitslag die vooral het gevolg is van verstopte zweetklieren. De symptomen die vooral optreden tijdens de zomer, variëren van oppervlakkige blaren tot diepe, rode bulten op de okselhuid. Warmte, vocht, wrijving en schuren leiden ook tot ongemak en huidirritatie die vooral bestaat uit kleine bultjes. Een behandeling van miliaria rubra (zweetuitslag) is niet nodig voor warmte-uitslag. Koele kledij en sommige lotions of crèmes kalmeren de huid.

Een zwangerschap veroorzaakt mogelijk huiduitslag onder de oksels / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap veroorzaakt mogelijk huiduitslag onder de oksels / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Andere oorzaken van huiduitslag in de oksel

Andere oorzaken van okselhuiduitslag omvatten:

Symptomen

Oksel

Bij okselhuiduitslag is de okselhuid rood of wit, gezwollen, brandend, gebarsten (gebarsten huid), schilferig, vlekkerig, met pus of met een (stinkende) afscheiding gevuld, warm, pijnlijk (okselpijn) of juist pijnloos. Puistjes, kloven, blaren en cirkelvormige ringen bevinden zich mogelijk ook op de okselhuid. Soms blijft de huidirritatie aanwezig, bij andere patiënten komt en gaat de uitslag, en bij anderen verdwijnt deze al dan niet na een behandeling. Één of beide oksels zijn getroffen en de uitslag is mild tot ernstig. Ook verspreidt de huiduitslag zich naar andere lichaamsdelen, of is deze huiduitslag al verspreid naar de oksels.

Hoofdpijn is één van de symptomen die mogelijk ook nog optreedt naast de huidirritatie onder de oksel / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de symptomen die mogelijk ook nog optreedt naast de huidirritatie onder de oksel / Bron: Geralt, Pixabay
Bijkomende symptomen
Algemene symptomen
Soms gaat huiduitslag onder gepaard met symptomen zoals een zwelling van de oksel, een loopneus, zweten, keelpijn, hoofdpijn, koude rillingen en koorts, hoesten of gewrichtspijn en gewrichtsstijfheid.

Ernstige symptomen
Dringende hulp is nodig bij volgende symptomen:

Behandeling huidirritatie onder de oksel

Zelfzorg

Sommige natuurlijke producten of huismiddeltjes genezen de okseluitslag of verlichten een aantal symptomen zoals een ontsteking, jeuk, roodheid, gevoeligheid of pijn:
 • appelciderazijn
 • baksoda (een halve theelepel in het badwater of een beetje bakpoeder op de onderarm om de huid droger te maken)
 • citroen (niet direct na het scheren toepassen)
 • crèmes, lotions, gels of zalven
 • essentiële olie, aloë vera en tea tree olie (verminderen ontstekingen)
 • geplette verse aardbeien en slagroom (kalmeert irritaties en verbetert het uiterlijk)
 • havermout
 • klei
 • koude: koude kompressen (ijs verpakt in een schone doek) en/of een koud bad (helpt tegen jeuk)
 • laag maïszetmeel (droogt huiduitslag uit)
 • mengsel van lavendel en kokosolie (verwijdert irritatie door huiduitslag)
 • pasta's (mengsels) van fruitschillen
 • verdunde tea tree olie (vermindert jeuk en schimmeldodend)
 • verse basilicum- of pepermuntbladeren
 • vitamine C: een verhoogde inname van vitamine C vermindert huidinfecties

Krabben is niet aanbevolen want hierdoor ontstaat mogelijk een secundaire infectie. Naast de tips en huismiddeltjes zijn vrij verkrijgbare medicijnen zoals anti-inflammatoire geneesmiddelen (ontstekingsremmers), antihistaminica (geneesmiddelen tegen allergische reacties), verzachtende crèmes enzovoort beschikbaar.

Professionele medische zorg

De arts moet eerst de onderliggende oorzaak van de huiduitslag behandelen. Daarnaast zijn enkele tips en huismiddeltjes beschikbaar om de huidirritatie onder de oksels te minderen. Antibiotica helpen bij bacteriële huidinfecties, antivirale geneesmiddelen bij okseluitslag veroorzaakt door virussen, en antimycotica zijn inzetbaar bij de behandeling van een huiduitslag onder de oksels veroorzaakt door schimmels of gisten. Verder schrijft de arts mogelijk ontstekingsremmers, corticosteroïden (sterke ontstekingsremmende medicijnen) en antihistaminica (voor de behandeling van allergische reacties) voor.

Preventie okseluitslag

Niet altijd valt huiduitslag aan de oksel te voorkomen, maar enkele tips zijn wel een goede leidraad in de preventie tegen okseluitslag.
 • Een goed verluchte kamer voorkomt hitte-uitslag.
 • Een goede persoonlijke hygiëne en het reinigen van het okselgebied is nodig. Dit gebeurt met het minimaal twee keer per dag toepassen van een milde zeep in het okselgebied.
 • Het gebruik van anti-wrijvingspoeders is voor een aantal mensen zeer nuttig.
 • Het gebruik van sterke deodoranten, antitranspiratiemiddelen, parfums, bodycrèmes of lotions vermijden
 • Losse kleding gemaakt van natuurlijke vezels voorkomt huidirritatie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Uitslag onder oksel: rode huiduitslag door warmte of scherenUitslag onder oksel: rode huiduitslag door warmte of scherenEen uitslag onder de oksel kan bestaan uit rode plekken, bultjes, verhevenheden, nattende plekken, zweertjes of een rode…
Warmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tipsWarmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tipsWie aan zomer denkt, denkt in de eerste plaats aan zon, zee en nippen aan verfrissende cocktail op een terrasje. De zome…
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…

Opgezette lymfeklieren: oorzaak vergrote & pijnlijke klierenOpgezette lymfeklieren: oorzaak vergrote & pijnlijke klierenLast van opgezette lymfeklieren of pijnlijke klieren? Opgezette lymfeklieren is een veel voorkomende klacht. Lymfe is ee…
Acute lymfatische leukemie (ALL): Acute vorm van bloedkankerAcute lymfatische leukemie (ALL): Acute vorm van bloedkankerAcute lymfatische leukemie is een vorm van kanker van het bloed en het beenmerg. Deze snel vorderende ziekte creëert onr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 21 januari 2017:
 • Candida fungus, http://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus
 • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-rash/basics/definition/con-20033908
 • Hidradenitis suppurativa, http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/hidradenitis-suppurativa
 • HIV Rash, https://www.dred.com/uk/hiv-rash.html
 • Symptoms, http://www.healthline.com/health/lymphoma/symptoms#Fever3
 • Symptoms, http://www.healthline.com/health/mrsa#Symptoms5
 • Underarm Rash, http://skincare.lovetoknow.com/underarm-rash
 • Afbeelding bron 1: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.