Warmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tips

Warmte-uitslag door zweten: symptomen, behandeling & tips Wie aan zomer denkt, denkt in de eerste plaats aan zon, zee en nippen aan verfrissende cocktail op een terrasje. De zomer staat dan ook voor optimisme, vrolijkheid en een algemeen goed gevoel. Maar de zomer kan ook minder leuke kantjes hebben, en deze situeren zich vooral op het vlak van de gezondheid. Een van die zomerkwaaltjes bij uitstek is warmte-uitslag, oftewel irritatie van de huid door overmatig zweten. Deze huidaandoening, ook wel zweetuitslag of hitte-uitslag genoemd, komt voor in de vorm van kleine zweertjes of blaasjes op de huid die bovendien erg kunnen jeuken. Bij het openkrabben van de blaasjes kan er een geel of witachtig vocht ontsnappen. Ook kan de geïrriteerde huid gaan bloeden. De symptomen zijn vooral zichtbaar op de borst, de hals en in huidplooien, zoals de lies en de oksel. Ter behandeling van deze warmte-uitslag is het aangeraden om te vertoeven in de nabijheid van airco of ventilator en een verzachtende huidcrème of talkpoeder aan te brengen.

Wat is warmte-uitslag?

Veel zweten

De zomer is niet alleen een periode van zon, zee en genieten van het leven. Er komen soms ook minder aangename dingen bij kijken. Een van die typische kwaaltjes die met de zomer en hitte gepaard kunnen gaan is zweetuitslag of warmte-uitslag. Deze irritatie van de huid, die ook wel hitte-uitslag genoemd wordt, ontstaat door overmatig zweten bij blootstelling aan hoge temperaturen en warmte.

Huid

De typische huidzweertjes of blaasjes van warmte-uitslag ontwikkelen zich doordat het lichaam niet snel genoeg afvalstoffen kan afvoeren via transpiratie wanneer het erg warm is. Zweten gebeurt in een dergelijk hoog tempo dat de huid als het ware niet kan “volgen”. Hierdoor gaan de talgklieren van de huid verstopt geraken en stapelen zich afvalstoffen op in zweertjes of blaasjes.

Symptomen warmte-uitslag

Bij warmte-uitslag ontwikkelen zich kleine gele of roodwitte blaasjes of zweertjes over het hele lichaam, en dan vooral op de borst, de hals, de nek, de armen, de dijen en de voeten. Ook plekken op het lichaam die onderhevig zijn aan veel wrijving van de huid, zoals de holten van ellebogen en knieën, kunnen erg getroffen worden door warmte-uitslag. Deze plekken voelen dan warm en onaangenaam aan. Huidplooien zijn typische plekken waar irritatie kan ontstaan, denk hierbij ook aan de liezen en de oksels. Vaak gaat warmte-uitslag gepaard met jeuk, waarbij je de neiging kan hebben om de blaasjes kapot te krabben. Hierdoor kunnen de blaasjes gaan bloeden.

Behandeling warmte-uitslag

In de meeste gevallen is warmte-uitslag onschuldig en gaat het vanzelf weer over wanneer het weer minder warm wordt en je minder gaat zweten. Maar om de vervelende symptomen draaglijker te maken zijn er enkele effectieve oplossingen. De behandeling van hitte-uitslag bestaat onder meer uit het fris houden van je lichaam, en het aanbrengen van een verzachtende crème of talkpoeder. Een van de meest vanzelfsprekende tips is om je huid zoveel mogelijk te laten ademen en geen strakke kleding te dragen. Zorg bijvoorbeeld voor luchtdoorlatende kleding wanneer je gaat sporten zodat je lichaam het makkelijker heeft om zich te ontdoen van zweet en overtollige warmte.

Huidcrème

Ter verzachting van de door uitslag getroffen plekken op de huid kan een verzachtende crème soelaas brengen. Door de zuiverende werking van de huidcrème kunnen de zweertjes relatief snel verdwijnen en ga je minder last hebben van jeuk. Een goede huidcrème laat de huid bovendien makkelijker herstellen, waardoor ook de kans op latere warmte-uitslag mogelijk kleiner wordt. Een voorbeeld van een dergelijke huidcrème tegen huidirritatie is Cardiflor.

Talkpoeder bij warmte

Een van de meest klassieke methoden om irritatie van de huid tegen te gaan is talkpoeder. Niet alleen baby’s, gewichtheffers en andere sporters gebruiken dit verzachtende poeder tegen huidirritatie. In gebieden met een warm en vochtig klimaat is het gebruik van talkpoeder door jong en oud vrij normaal. Talkpoeder met bijvoorbeeld menthol of kamfer kan de huid een heel stuk comfortabeler doen aanvoelen en ook de uitslag tegengaan. Bovendien kan menthol talkpoeder zorgen voor een afkoelend effect waardoor je lichaam aangenaam fris wordt. Doordat je het minder warm hebt ga je ook minder zweten, waardoor warmte-uitslag beter kan voorkomen worden. Talkpoeder kan je dus ook preventief aanbrengen als je weet dat je aan hitte blootgesteld gaat worden.

Tips tegen warmte-uitslag

Koele ruimte

Als je weet dat je overmatig gaat zweten probeer dan zoveel mogelijk blootstelling aan warmte te vermijden. Doe geen zware inspanningen in de buitenlucht en verblijf bij voorkeur in de nabijheid van een ventilator. Als je de mogelijkheid hebt om je activiteiten uit te oefenen in een koele ruimte, zoals bijvoorbeeld een kelder, maak hier dan gebruik van. Regelmatig een douche nemen om het geproduceerde zweet van je lichaam te spoelen is nuttig om je comfortabeler te voelen. Op het vlak van preventie van warmte-uitslag is het dus cruciaal om in een koele ruimte te vertoeven. Een van de allerbeste manieren om aan deze eis te voldoen is het kopen van een airconditioning.

Vaste of mobiele airco

Doordat het klimaat in de eenentwintigste eeuw alsmaar grilliger en onvoorspelbaarder is geworden, denk aan langdurige hittegolven, is het installeren van een airco in huis zeker geen gek idee. Het kan een levensgroot verschil uitmaken om warmte-uitslag te voorkomen als je kan genieten van een frisse, aangename kamertemperatuur. Daarnaast behoren ook mobiele airco's tot de mogelijkheden. Deze hebben het voordeel dat ze iets minder kosten en dat je ze naar een andere kamer kan verplaatsen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag, ook wel miliaria genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen, maar oudere kinderen en vo…
Warmte-uitslag: Oorzaken, symptomen en behandelingenWarmte-uitslag: Oorzaken, symptomen en behandelingenWarmte-uitslag is een aandoening van de huid die ontstaat wanneer het zweet niet door de zweetkanalen kan worden afgevoe…
Warmte-uitslag: wat het is en hoe kom je er vanaf?Warmte-uitslag: wat het is en hoe kom je er vanaf?Als je lichaam warmte kwijt wil, gebeurt dit via de zweetkliertjes. Wanneer deze verstopt raken, kan het zweet niet naar…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.

Feochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonenFeochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonenEen feochromocytoom is een zeldzame, veelal goedaardige tumor die meestal ontstaat in het bijniermerg. De twee bijnieren…
Kippenborst (pectus carinatum): BorstkasafwijkingKippenborst (pectus carinatum): BorstkasafwijkingPectus carinatum is een groeistoornis van de borstkas waarbij het borstbeen naar voren uitsteekt en de zijvlakten van bo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.gratis-tips.nl/gezondheid/warmte-uitslag-voorkomen-en-behandelen/
  • www.adrianaschuurman.nl/wandel/warmteuitslag/exit-warmte-uitslag.html
  • http://www.gezond.be/aandoening/warmte-uitslag/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/warmte-uitslag/item42549
  • http://www.optimalegezondheid.com/huidirritatie-door-de-zon-warmte-uitslag-zonneallergie/ (bronnen geraadpleegd op 16/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.