Warmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borst
Warmte-uitslag, ook wel miliaria genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen, maar oudere kinderen en volwassen kunnen ook last krijgen van warmte-uitslag. Vocht en warmte dragen bij aan het ontstaan van warmte-uitslag. Warmte-uitslag ontstaat doordat zweetkanaaltjes verstopt raken, waardoor het zweet niet naar buiten kan en er een ontsteking ontstaat. Er verschijnen kleine, ronde (warmte)bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. De huid wordt vaak ook rood. De aandoening gaat vanzelf over. Je kunt een aantal maatregelen nemen om het herstel te bespoedigen.
Wat is warmte-uitslag?
Warmte-uitslag, ook wel
miliaria genoemd, zijn algemeen voorkomende kleine pukkeltjes op de
huid die ontstaan door (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes. Het treedt vooral op bij pasgeborenen, maar iedereen kan er last van krijgen. Het komt vaker bij baby's voor doordat bij hen de zweetkliertjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker afgesloten raken. Doordat de zweetkliertjes (gedeeltelijk) zijn afgesloten, kan het zweet niet naar buiten waardoor er een ontsteking ontstaat. In dat geval krijg je last van kleine, ronde (warmte)bultjes of
blaasjes die met vocht gevuld zijn. Vaak wordt de huid ook rood.
Synoniemen
Warmte-uitslag staat ook bekend als:
- hitte uitslag;
- warmte-allergie;
- zweetuitslag; of
- warmte bultjes.
Oorzaak
Verstopte zweetkanaaltjes
Warmte-uitslag treedt op onder hete, broeierige en vochtige omstandigheden wat overmatig zweten veroorzaakt. De uitslag wordt veroorzaakt doordat de zweetkanaaltjes verstopt raken door overmatig zweten. Het wordt uitgelokt door te warme en afsluitende kleding. De zweetkanaaltjes zwellen op en kunnen kapot gaan, waardoor er vocht naar het omringende weefsel lekt.
Warm en vochtig weer en andere uitlokkende factoren
Warmtebultjes treden meestal op bij zeer warm en vochtig weer, bij te strakke kleding en bij zware inspanning. Andere factoren die de kans op warmte-uitslag vergroten zijn een slechte persoonlijke hygiëne,
overgewicht, het dragen van synthetische kleding, hoge koorts en druk op de huid, zoals lang zitten tijdens autorijden (druk op de billen en de rug bij langdurig zitten in een warme auto).
Symptomen warmte-uitslag
Warmte-uitslag ziet eruit als kleine stippen of kleine puistjes op je huid. Kenmerkend zijn de met helder vocht gevulde blaasjes of rode bultjes op de getroffen huidgebieden, welke een branderig gevoel en jeuk kunnen veroorzaken. Meestal manifesteert de
huiduitslag zich in huidplooien, in de ellebogen en knieholten en op de borst en rug. De hitte-uitslag ontstaat vaak op plekken waar twee huidoppervlakken elkaar raken. Naast de knieholten zijn dit de oksels en de binnenkant van je bovenbenen. Bij jonge kinderen kan warmte-uitslag op het hoofd, nek en schouders voorkomen. De uitslaggebieden kunnen geïrriteerd raken door kleding of krabben, en in zeldzame gevallen kan zich een secundaire (bacteriële) infectie van de huid ontwikkelen.
Diagnose en onderzoek
Warmte-uitslag kan meestal worden vastgesteld op basis van de klinische verschijnselen. Bij vermoeden van een infectieuze oorzaak kan een kweek nodig zijn.
Behandeling warmte-uitslag
Koele, droge omgeving
Warmte-uitslag gaat na verloop van tijd vanzelf over zodra je in een koele, droge omgeving bent. Het is daarbij belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden door luchtigere kleding te dragen en voor goede ventilatie te zorgen. Houd ook je huid droog.
Levomentholcrème of hormooncrème
Zo nodig kunnen koude kompressen of verkoelende gels helpen om de jeuk te bestrijden. Eventueel kan de jeuk tegengegaan worden door levomentholcrème, wat een verkoelend effect heeft op de huid. Hierdoor voel je de jeuk minder. In meer ernstigere gevallen van warmte-uitslag zijn crèmes met corticosteroïden (hormooncrème) nodig tegen de ontsteking.
Cardiflor Forte
Bij jeukende huidirritaties kan je ook gebruikmaken van Cardiflor Forte. De actieve ingrediënten in dit middel verminderen de jeuk en helpen de huid herstellen. Cardiflor Forte is te gebruiken vanaf 0 jaar.
Talkpoeder
In geval van jeuk kun je talkpoeder op de plekjes strooien. Dat werkt verzachtend. Talkpoeder is namelijk een middel waarmee je direct vochtige en broeierige plekken op de huid kan laten verkoelen.
Voorkómen van uitslag op rug en borst
De volgende maatregelen kunnen helpen om te voorkomen dat je last krijgt van warmte-uitslag:
- Vermijd overmatig zweten en zorg dat je snel droge kleding aantrekt als je flink gezweet hebt;
- Zoek verkoeling, bijvoorbeeld op een schaduwrijke plek of op een kamer of kantoor met airco;
- Ga niet hardlopen of sporten gedurende de warme uren van de dag of als je in een warme land bent;
- Voorkom irritatie van de huid door geen irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten te gebruiken en door luchtige, goed ademende kleding aan te trekken;
- Draag luchtige katoenen of linnen kledingstukken;
- Breng zo nodig koude kompressen aan;
- Gebruik verkoelende talkpoeders (voor baby's zijn er aparte baby talkpoeders);
- Drink voldoende.
Lees verder