Magnesiumtekort
Magnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien omdat dit bijna of niet te zien is in een bloedtest, slechts 1% van het lichaamsmagnesium wordt opgeslagen in het bloed. In de meeste standaard bloedtesten die worden afgenomen voor onderzoek, hoort magnesium vaak niet thuis. Dus weet een arts, vaak ook niet dat zijn patiënt een magnesiumtekort heeft. Uit onderzoek dat uitgevoerd is door het UMCG en TI Food and Nutrition, blijkt dat veel mensen een magnesiumtekort hebben.
Magnesiumtekort
Bijna elke aandoening is geassocieerd met magnesiumtekort. Magnesium is nodig voor stabiliteit van bijna elke cel in ons lichaam. Een magnesiumtekort is vaak de oorzaak van vele aandoeningen, en omdat het vaak over het hoofd wordt gezien, leiden veel mensen onnodig of laten hun symptomen behandelen met onnodige en dure medicijnen, terwijl dit vaak op te lossen is met magnesiumsupplementen. Men dient de symptomen van magnesiumtekort zelf te herkennen, sinds de medische wereld vaak onoplettend is op dit vlak. Er wordt veel te weinig aandacht besteed aan dorst en iets belangrijks als hydratatie, daarom is het noodzakelijk dat we erkenning en aandacht besteden aan magnesiumdorst en honger.
Veel drinken en toch dorst hebben
Er is een relatie gevonden tussen wat wij voor dorst aanzien, en het tekort in elektrolyten. Dorst kan betekenen, een tekort aan water, maar ook dat men niet genoeg of niet de juiste voedingsmiddelen consumeert. Magnesium, kalium, bicarbonaat, chloride en natrium zijn enkele fundamentele benodigdheden, en daarom is magnesium zo hard nodig in het lichaam. Het is een kwelling om een magnesiumtekort te hebben, hoe je het ook bekijkt. Net als water hebben we elke dag magnesium nodig, er is een inwendige behoefte aan magnesium. Wanneer er water en magnesium aanwezig is in het lichaam, zal dit de gezondheid meteen drastisch verbeteren.
Symptomen van beginnende magnesiumtekort
De eerste symptomen kunnen subtiel zijn, omdat magnesium in het weefsel zit. Krampen in de benen, pijn aan de voeten of spiersamentrekkingen kunnen de eerste tekenen zijn. Andere eerste tekenen van een tekort aan magnesium, kunnen zijn een gebrek aan eetlust, duizeligheid, overgeven, vermoeidheid en een zwak gevoel hebben. Magnesiumtekort kan bijna elk orgaan in het lichaam beïnvloeden.
Symptomen van magnesiumtekort:
- fysieke en mentale vermoeidheid
- gevoelloosheid
- tick aan de ogen
- tintelingen aan handen en voeten
- epileptische aanvallen
- veranderingen in de persoonlijkheid
- abnormale hartritmes
- spiertrekkingen
- krampen
- spierspanning
- spierpijn
- rugklachten
- nekpijn
- hoofdpijn
- beklemming op de borst
- niet diep kunnen ademen
- constipatie
- urinaire spasmen
- menstruele krampen
- premenstruele prikkelbaarheid.
- moeite met slikken
- spierspanning in het oor
- slapeloosheid
- angst
- hyperactiviteit
- rusteloosheid met constante beweging
- paniekaanvallen
Een magnesiumtekort kan bijna elk systeem in het lichaam negatief beïnvloeden. Veel calcium verdwijnt in de urine als magnesium niet goed wordt aangevuld. Het gemis ervan zorgt ook nog eens voor tandbederf, slechte botten, osteoporose en het slecht genezen van gebroken botten. Een zwaar tekort aan magnesium kan resulteren in een lage calciumspiegel, het wordt ook geassocieerd met een lage hoeveelheid kalium in het bloed. Bij een zwaar tekort aan magnesium, worden vooral de hersenen getroffen.
Symptomen bij langdurig tekort aan magnesium
- vertroebeld denken
- verwardheid
- desoriëntatie
- depressie
- hallucinaties
- extreme dorst
- extreme honger
- regelmatig urineren
- wonden die langzaam helen
- droge en jeukende huid
- gewichtsverlies
- wazig zien
Magnesiumtekort en diabetes
Veel van deze symptomen zijn vergelijkbaar met de symptomen van diabetes. Mensen die diabetes hebben, komen daar vaak pas jaren later achter. Tegen de tijd dat zij er achter komen, hebben de zij vaak inmiddels al een oog-, nier- of zenuwbeschadiging opgelopen, door de verslechterende conditie van hun cellen die veroorzaakt wordt door insulineresistentie en magnesiumtekort. Magnesiumtekort is synoniem met diabetes en is de basis van vele gezondheidsproblemen. Nieuwe studies hebben uitgewezen dat het opnemen van magnesium in ons dieet, mogelijk op langere termijn beschermende effecten biedt en risico’s op hartziektes kan verminderen.
Magnesium supplementen
Magnesium is nodig voor elke cel in het lichaam inclusief in de hersenen. Het is een van de belangrijkste mineralen als men supplementen overweegt, door zijn vitale rol in honderden enzymsystemen en zijn relatie met het celmetabolisme. Magnesium is nodig, niet alleen voor de productie van specifieke ontgiftende enzymen maar het is ook belangrijk voor het produceren van energiegerelateerde ontgiftingen. Het dagelijks oraal innemen van magnesiumsupplementen is raadzaam, het reduceert erytrocyten (rode bloedcellen) uitdroging in algemeen. Eem optimale balans van erytrocyten is noodzakelijk om een goede hydratatie te onderhouden. Dorst naar aanleiding van diabetes is specifiek geïnitieerd door magnesiumtekort met een relatief calciumoverschot in de cellen. Zelfs water, onze basis en eerste levensbehoefte, heeft moeite met het indringen van de cellen bij een chronisch tekort aan magnesium.
Dit dient enkel als informatief en
niet als medisch advies, raadpleeg bij medische klachten altijd een arts.