Betekenis magnesium voor je lichaam

Betekenis magnesium voor je lichaam We realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt indrukwekkend. Bij artsen vaak onderbelicht als een van de mogelijkheden bij aanhoudende klachten. Wat doet het voor het lichaam, wat kan het aan klachten opleveren en hoe krijgen we het (voldoende) in onze dagelijkse voeding?

Een tekort aan magnesium

Magnesium stuurt meer dan 300 enzymen aan die vervolgens “aan de slag gaan” met:
  • darmen
  • nieren
  • hart (hartspier)
  • hormonen (aanmaken)
  • energiestofwisseling (reguleren)
  • bloeddruk (reguleren)

Daar waar je een tekort aan magnesium hebt, kunnen de nodige klachten optreden. Vaak zijn we ons niet bewust dat het met een tekort aan magnesium te maken heeft, maar er kan het volgende optreden:
  • hartritmestoornis
  • hoofdpijn
  • gewrichtsklachten
  • oververmoeid
  • concentratie of slaapstoornissen
  • spierproblemen
  • problemen met de spijsvertering
  • stress
  • overactief

Achterhalen

Het is lastig snel te achterhalen, want vaak zijn het nogal vage klachten die niet direct gerelateerd worden aan een magnesiumtekort. Pas als er een combinatie van genoemde zaken een rol gaat spelen, wordt er gekeken of er een magnesiumtekort is. Het is dan ook niemand te verwijten, juist omdat magnesium met zoveel aspecten van het lichaam te maken heeft.

Goed voor…

Het Ortho instituut heeft de volgende samenstelling gemaakt (wetenschappelijke feiten):
Magnesium is goed om hartfalen te voorkomen, maar blijkt ook tot een betere hersenfunctie te leiden, vermindert de kans op diabetes type 2 en depressie. Tenslotte zouden migraine aanvullen bij menig mens verminderen bij een verhoogde inname van magnesium.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het zaligmakend is, maar de onderzoeksresultaten leiden wel nadrukkelijk terug naar een tekort aan magnesium.

Waar vinden we magnesium?

Magnesium is terug te vinden in de bodem, net als ijzer, calcium zink etc. Daarmee ook gezegd dat het in onze voeding terug te vinden is. Echter, door toediening van allerlei kunstmestproducten, neemt het gehalte in de grond af en daarmee als van nature in onze voeding en daarmee ons lichaam. Ook het prepareren van de voeding in de westerse maatschappij zal leiden tot een afname van magnesium in het specifieke product.

We hebben zo’n 250 mg per dag nodig als volwassen mens en met name in volkerenproducten is magnesium terug te vinden, niet de “witte” variant, maar het echte volkerenproduct. Ook in groene groenten en garnalen zit magnesium. Door het nuttigen van bijvoorbeeld cafeïne of alcohol wordt het opnemen in het lichaam omlaag gebracht en zo kan het zijn dat de gemiddelde mens momenteel nauwelijks aan die 250 mg per dag komt.

Tabletten

In tabletvorm is magnesium ook te koop, maar meestal in 100 mg tabletten. Kijk goed op de verpakking wat de hoeveelheid is en wat je dus in zou moeten nemen om een gezonde dosis binnen te krijgen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingsadvies voor gezonde haren en nagelsVoedingsadvies voor gezonde haren en nagelsHeb je last van broze nagels, haar dat afbreekt of haaruitval? Dan kan het misschien zijn dat je een tekort hebt aan bep…
Alles over magnesiumMagnesium is onmisbaar voor plant en dier, het speelt een rol bij de meest belangrijke biologische processen. Het is dan…
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Hoe helpt het magnesiumdieet bij ziekten en aandoeningen?Hoe helpt het magnesiumdieet bij ziekten en aandoeningen?In het lichaam worden belangrijke processen aangestuurd door mineralen, zoals magnesium, calcium, zink en ijzer. Deze mi…

Alles over AlzheimerAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, 4 % van de 70 jarige mensen heeft deze aandoening. De aandoening ko…
Allergische ziektenAllergische ziektenIn dit artikel zal je leren hoe allergie betrekking heeft op het immuunsysteem. Je zult beginnen te begrijpen hoe en waa…
Reacties

G. Maessen, 03-08-2014
Slik al jaren calcium en magnesium voor geschreven door de arts. Nu heeft de apotheker vitamine D aan de calcium toegevoegd 3 maanden geleden. Vanaf die tijd heb ik over het hele lichaam verschrikkelijk veel jeuk. Zou dat er mee te maken kunnen hebben. Reactie infoteur, 04-08-2014
Ik durf niet met zekerheid te stellen dat dit met elkaar te maken heeft, maar ik heb een tijdje geleden van iemand iets vergelijkbaars te horen gekregen. Toeval?

E. Teunissen, 21-11-2013
Vraag: is magnesiumhydroxide kauwtablet 724 ook goed om te gebruiken? graag uw antwoord. Reactie infoteur, 22-11-2013
Yep, het is gelijk aan een magnesiumoxide 500

Patty Walther, 26-06-2013
Zijn Magnesium tabletten 500 mg. 2 tabletten per dag slecht voor de nieren? Ik ben 76 jaar en heb een zeer slechte stoelgang vandaar de dokter ze mij voorgeschreven heb.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Mvg.
Patty Walther Reactie infoteur, 26-06-2013
Het lijkt veel, maar als de arts ze voorgeschreven heeft, zal hij/zij hier vast specifieke redenen voor hebben. Als het alleen om de stoelgang gaat, zijn er ook andere (natuurlijke) middelen die dit kunnen stimuleren.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.