Allergische ziekten

Allergische ziekten In dit artikel zal je leren hoe allergie betrekking heeft op het immuunsysteem. Je zult beginnen te begrijpen hoe en waarom bepaalde mensen die allergisch zijn geworden. De meest voorkomende allergische ziekten worden kort besproken in dit artikel.

Wat doet een gemiddelde allergie?

Een allergie verwijst naar een overdreven reactie van ons immuunsysteem in reactie op lichamelijk contact met bepaalde vreemde stoffen. Het is soms vreemd om te bevatten. Deze vreemde stoffen worden meestal worden gezien door het lichaam als ongevaarlijk en er geen reactie komt voor niet-allergische mensen. Anti-producerende stoffen zijn zogenaamde "allergenen." Voorbeelden van allergenen zijn pollen, huisstofmijt, schimmels, huidschilfers en levensmiddelen. Om te begrijpen de taal van allergie is het belangrijk om te onthouden dat allergenen zijn stoffen die vreemd zijn aan het lichaam en kan een allergische reactie bij sommige mensen veroorzaken.

Wanneer een allergeen in contact komt met het lichaam, zorgt het ervoor dat het immuunsysteem reageert met een allergische reactie bij personen die allergisch zijn voor een bepaalde stof. Als u ongepaste reacties hebt op allergenen die normaal onschadelijk zijn voor andere mensen, heeft u een allergische reactie en kan worden aangeduid als allergische of atopische. Daarom zijn mensen die gevoelig zijn voor allergieën; allergische of "atopische."

Oostenrijkse kinderarts Clemens Pirquet (1874-1929) gebruikte voor het eerste de term allergie. Hij verwijst naar zowel de gunstige immuniteiten de schadelijke overgevoeligheid als "allergie." Het woord allergie is afgeleid van de Griekse woorden "Allos," andere betekenis of gewijzigd en "ergos", wat betekent werk of beroep. Anti ruwweg verwijst naar een "veranderde reactie." Het woord allergie is voor het eerst gebruikt in 1905.

Allergische feiten

  • Geschat wordt dat 50 miljoen Noord-Amerikanen worden beïnvloed door allergische aandoeningen.
  • De kosten van allergieën in de Verenigde Staten zijn meer dan $ 10 miljard dollar per jaar.
  • Allergische rhinitis (nasale allergieën) treft ongeveer 35 miljoen Amerikanen, 6 miljoen van hen zijn kinderen.
  • Astma treft 15 miljoen Amerikanen, 5 miljoen van hen zijn kinderen.
  • Het aantal gevallen van astma zijn verdubbeld in de afgelopen 20 jaar.

Wat veroorzaakt allergieën?

Om deze vraag te beantwoorden kunnen we het beste eerst eens kijken naar een gemeenschappelijk huishoudelijk voorbeeld. Een paar maanden na de nieuwe kat arriveert in het huis, begint vader jeukende ogen te krijgen en te niezen. Een van de drie kinderen ontwikkelt hoesten en piepende ademhaling, vooral wanneer de kat komt in een slaapkamer. De moeder en de andere twee kinderen ervaren geen reactie om de aanwezigheid van de kat. Hoe kunnen we dit verklaren?

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een georganiseerde verdedigingsmechanisme in het lichaam tegen vreemde indringers, met name infecties. Haar taak is te herkennen en te reageren op vreemde stoffen, de zogenaamde antigenen. Antigenen zijn stoffen die voor de productie van antilichamen zorgen. De antigenen mogen of kunnen niet leiden tot een allergische reactie. Allergenen zijn bepaalde antigenen die leiden tot een allergische reactie en de productie van IgE.

IgE: Immunoglobuline E

IgE: Immunoglobuline E, een klasse van immunoglobulinen dat de antistoffen wordt veroorzaakt door een allergische stof (allergeen) omvat. Een persoon die een allergie heeft meestal verhoogde bloedspiegels van IgE. IgE-antistoffen aanval en zetten het binnenvallende leger van allergenen. De E in IgE staat voor erytheem (roodheid).

Het doel van het immuunsysteem zijn strijdkrachten te mobiliseren om de vijand te vernietigen. Een van de manieren om dit te creëren komt van beschermende eiwitten genaamd antilichamen die specifiek gericht zijn tegen bijzonder vreemde stoffen. De allergische persoon echter, ontwikkelt een specifiek type van antilichaam, zogenaamde immuunglobuline-E of IgE, als reactie op bepaalde normaal gesproken onschadelijk buitenlandse stoffen, zoals huidschilfers van katten. Om samen te vatten, immunoglobulinen zijn een groep van eiwitmoleculen die werken als antilichamen. Er zijn vijf verschillende typen; IgA, IgM, IgG, IgD en IgE. IgE is de allergie antilichaam.

In de kat is bijvoorbeeld bij de vader en de jongste dochter van IgE-antistoffen ontwikkeld in de grote bedragen die waren gericht tegen de kat allergeen, de kat huidschilfers. De vader en dochter zijn nu gevoelig of gevoelig voor de ontwikkeling van allergische reacties over de latere en herhaalde blootstelling aan kattenallergeen. Doorgaans is er een periode van "overgevoeligheid", variërend van maanden tot jaren voorafgaande aan een allergische reactie.

IgE is een antilichaam dat wij allemaal in kleine hoeveelheden hebben. Echter allergische personen produceren IgE in te grote hoeveelheden. Normaal gesproken is dit antilichaam belangrijk en beschermen ons tegen parasieten, maar niet van katten of huidschilfers of andere allergenen. Tijdens de periode van sensibilisatie, kat huidschilfers wordt IgE overgeproduceerd en jassen bepaalde ontploffingsgevaar cellen die chemische stoffen bevatten. Deze cellen kunnen veroorzaken een allergische geeft reactie op latere vorderingen van de huidschilfers. Dit komt door de reactie van de kat met de huidschilfers. IgE irriteert de cellen en leidt tot het vrijkomen van verschillende chemische stoffen, waaronder histamine. Deze chemische stoffen zijn op hun beurt de oorzaak van ontsteking(en) en de typische allergische symptomen.

Op de blootstelling aan katten huidschilfers, produceren de moeder en de andere twee kinderen andere klassen van antilichamen, die geen van allergische reacties veroorzaken. In deze niet-allergische leden van het gezin, zijn de roosdeeltjes geëlimineerd door het immuunsysteem en de kat heeft geen effect op hen.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…

Betekenis magnesium voor je lichaamBetekenis magnesium voor je lichaamWe realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Reactie

Heidstra, 09-05-2010
Allergie komt steeds vaker voor en de oorzaak is volgens steeds meer mensen te vinden in het ontsporen van het immuunsysteem. Door natuurvreemde belastingen raakt het immuunsysteem de weg kwijt, is niet meer in staat om effectief te reageren en er onstaaan onder meer alllergien. In het bokje "Het CelHersteLConcept"wordt hier meer over uitgelegd. Het goede nieuws is dat veel mensen van hun allergie af kunnen komen, in ieder gevaal gedeeltijk, door een passnede voeding- en eetstijl na te gaan leven. Het is bij allergie wel erg belangrijk om ook de IGG te meten! De IGG eiwitten komen 1000 keer vaker voor dan de IgE, vandaar ook dat er veel mensen een allergietest ondergaan en de boodschap krijgen; "geen allergie". Dat is meestal niet waar. Als de IgG eiwitten gemeten zouden worden komt er wel degelijk een positieve uitslag en dan kan ook gericht een aanpak gemaakt worden. Er is eigenlijk erg veel over bekend maar die kennis wordt nog niet toegepast. Reactie infoteur, 22-06-2010
Bedankt voor je reactie! Hier nog even een korte (wat late) reactie van mijn kant. Ik zie je punt betreft IgG eiwitten die steeds vaker voorkomen dan IgE. Ik zal wanneer ik wat meer tijd heb een uitgebreid artikel over IgG eiwitten schrijven. Zodra dit artikel klaar is zal ik op dit artikel een verwijzing naar het IgG artikel maken. Nogmaals bedankt!

Knowledge4all (41 artikelen)
Laatste update: 10-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.