Linnen: genezende eigenschappen van linnen stof

Linnen: genezende eigenschappen van linnen stof Linnen is een soort textielproduct dat gemaakt wordt uit vlas (Linum usitatissimum), een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Linnen wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om kleding te maken, maar daarnaast wordt het ook toegepast voor beddengoed, tafelkleden en gordijnen. Linnen heeft veel goede en zelfs genezende eigenschappen voor sommige huidaandoeningen, en wondjes herstellen sneller. Linnen is bovendien stofafstotend en het heeft masserende eigenschappen.
Traditionele vlasbewerking op het veld / Bron: Sergei Prokudin-Gorskii, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traditionele vlasbewerking op het veld / Bron: Sergei Prokudin-Gorskii, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Eigenschappen van linnen

Linnen heeft verschillende positieve en heilzame eigenschappen.

Duurzaam en comfortabel

Linnen is fris, schoon en comfortabel om te dragen. Linnen heeft een rijke textuur en voelt prettig om aan te raken. Het is zacht, maar tegelijk is het een heel sterke en duurzame, plantaardige vezel. Des te vaker je het gebruikt, des te zachter en sterker het wordt. Het heeft een lange levensduur. Linnen staat bekend om zijn spectaculaire duurzaamheid en een lange levensduur. De treksterkte van linnen draad is twee keer zo hoog als die van katoen, wat betekent dat linnen meer wasbeurten kan weerstaan ​​en veel langer meegaat dan katoenen kleding en beddengoed. Het wordt veel minder gauw sleets dan katoen. Bovendien krimpt het niet en er ontstaan geen pluisjes zoals bij katoen.

Linnen ideaal bij zowel warm als koud weer

Linnen geeft vocht gemakkelijk af aan de lucht en plakt dus niet aan je lichaam. Het kan maar liefst twintig procent van zijn gewicht aan vocht absorberen voordat het zelf vochtig aanvoelt. Het dragen van linnen voelt ook bij warm weer in de zomer, aan als fris en droog.

Linnen creëert een gevoel van frisheid bij warm weer en comfortabele warmte in de winter. Dit komt door de hoge thermische isolerende eigenschappen van het linnen. Als het weer warm is, is de temperatuur tussen het lichaam en het linnengoed zo'n 3-4 graden lager dan de lucht. Als het koud is, dan houdt de stof de lichaamswarmte echter zorgvuldig vast.

Linnen beschikt over een hoge luchtdoorlatendheid en warmtegeleidingseigenschappen. Warmtegeleiding van linnen is vijf keer zo hoog als die van wol en 19 keer die van zijde. Iemand die bij warm weer is gekleed in linnen kleding, zal een huidtemperatuur hebben die 3-4°C lager ligt dan die van mensen die zijden of katoenen kleding dragen. Volgens sommige studies transpireert een persoon die linnen kleren draagt 1,5 keer minder dan iemand die is gekleed in katoenen kleding en tweemaal minder dan iemand die is gekleed in kleding van viscose. Ondertussen is linnen bij koud weer een ideale warmte-vasthouder.

Vlasvezels / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vlasvezels / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Stofafstotend

Daarnaast heeft linnen een stofafstotend vermogen, is het vuilafstotend en het veroorzaakt geen allergische reacties. Linnenstof maakt ook niet statisch.

Bacteriologische eigenschappen

Linnenstof bezit zeldzame bacteriologische eigenschappen. Linnen is een natuurlijke antiseptische stof, die bacteriën doodt. Bacteriën en schimmels kunnen er niet op leven. Zo kan linnen ondergoed eraan bijdragen dat schimmelinfecties sneller verdwijnen. Het vermindert ook ontstekingen. Deze kwaliteiten werden opgemerkt door mensen in lang vervlogen tijden, toen bleek dat wondjes onder linnen kleding sneller genazen dan onder katoen. Het dragen van linnen kleding helpt bij het bestrijden van een aantal huidziekten zoals sommige vormen van huiduitslag of eczeem.

Masserende eigenschappen

Bovendien heeft linnen masserende eigenschappen vanwege de microscopische onderbrekingen die het weefsel bezit. Het dragen van linnen heeft een licht masserende invloed en stimuleert op positieve wijze de bloeddoorstroming en het bevordert een gevoel van ontspanning. Linnen heeft dus een gunstige invloed op hart- en bloedvaten, alsmede het zenuwstelsel en het spierstelsel.

Vermindering van gammastraling

Linnen vermindert de gammastraling, die net als zichtbaar licht een onderdeel is van het elektromagnetische spectrum, met bijna de helft en voorts beschermt linnen het menselijk lichaam tegen zonnestraling.

Details van de vlasplant, waar linnenvezels van zijn afgeleid / Bron: Walther Otto Müller, Wikimedia Commons (Publiek domein)Details van de vlasplant, waar linnenvezels van zijn afgeleid / Bron: Walther Otto Müller, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Slaapcomfort

Onderzoekers ontdekten dat men sneller in slaap valt, dieper slaapt en wakker wordt in een betere stemming na het slapen in en op linnen. Linnen helpt daadwerkelijk bij het herstel van het lichaam doordat het harmoniseert met de lichaamscellen.

Linnen maakt een comeback

Al deze unieke kenmerken van linnen werden altijd zeer gewaardeerd door mensen, maar in de vorige eeuw heeft het vlas flinke concurrentie gekregen van de synthetische vezels. Deze kunstmatige vezels konden veel goedkoper geproduceerd worden. De linnenproductie liep terug en linnen kreeg het imago een duur product te zijn. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is hier een kentering in gekomen. Ook zien we dat er onder christenen die een Thora-levensstijl praktiseren, een toenemende belangstelling is voor dit product.¹

Linnen in de Bijbel

Linnen komt veelvuldig voor in de Bijbel. De eerste keer dat het genoemd wordt in de Tenach is in Genesis 41:42. Jozef krijgt de zegelring van Farao en hij krijgt fijnen linnen klederen. Van Jezus staat in Johannes 13:4 dat hij zich omgordde met een linnen doek. Ook waren zijn grafdoeken van linnen gemaakt. De laatste keer dat linnen in de Bijbel wordt genoemd is in het afsluitende Bijbelboek Openbaring. Daar wordt gerefereerd aan het blinkend, rein, fijn linnen in de kleren van de heiligen (19:8).

De gewaden, die door gewone priesters in het Oude Israël gedragen werden, waren van wit linnen. Dit beeld verwijst naar Jezus de Messias. Witte linnen klederen staan voor zondeloze puurheid en reinheid, en Jezus wordt in de Bijbel voorgesteld als absoluut zuiver en zonder zonde, vanaf de dag dat hij het levenslicht zag.

Linnen / Bron: Spectagal, PixabayLinnen / Bron: Spectagal, Pixabay

Atomaire frequentie

Nobelprijswinnaar dr. Otto Heinrich Warburg wees atomaire frequentie-nummers toe aan materiële substanties. Je kunt een voorwerp onder een microscoop uitvergroten totdat je de atomen los van elkaar kunt zien. Je kunt dit doen tot op het punt dat je niet verder kunt en dan is energie het enige dat overblijft. Deze energie heeft een frequentie, dat is het aantal golven dat je tegenkomt per seconde. Deze frequentie kun je dus meten. Energie trilt namelijk in een bepaalde snelheid en ieder voorwerp heeft een eigen frequentie. Op deze manier kun je materie van elkaar onderscheiden. De atomaire frequentie van linnen is gemeten op 5.000. Katoen bedraagt ongeveer 70 (sommige bronnen noemen 40), ongebleekt katoen 100, zijde 10 en kunststoffen zoals polyester, acryl, spandex, lycra, viscose en nylon 0.²

Het frequentienummer van de gemiddelde mens ligt ergens tussen de 70 en 90. Bij een chronische ziekte kom je uit onder de 50. En alles beneden de 15 komt alleen voor bij mensen die zijn gediagnosticeerd met een levensbedreigende ziekte als kanker.

Kortom, organische materialen zoals linnen (en wol, ook 5.000) geven energie aan je af, terwijl de kunstmatige stoffen energie absorberen.

'Gij zult geen kleed van gemengde stof aantrekken'

Als je gezond van lijf en leden wilt blijven en je lichaam 's nachts goed wilt laten herstellen, dan is linnen (onder)kleding en beddengoed aan te bevelen. Wees je dan wel bewust van de Bijbelse waarschuwing met betrekking tot het dragen van wol en linnen samen; indien ze samen worden gedragen in een gemengd kledingstuk, zal het energieveld van deze twee stoffen ineenstorten.

Gij zult geen kleed van gemengde stof aantrekken, wollen en linnen te gelijk. (Deuteronomium 22:1)

Hoewel beide textielsoorten separaat een frequentie-kenmerk hebben van 5.000, wordt dit opgeheven als je ze in combinatie met elkaar draagt. Het kan zelfs in negatieve zin van invloed zijn op je energiehuishouding.

Noot:
 1. Deze film op YouTube is een voorbeeld daarvan.
 2. Zie ook: http://www.lifegivinglinen.com/linen-study.html
© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voetwassing en het avondmaalDe voetwassing en het avondmaalIn Johannes wordt het avondmaal niet beschreven. In plaats daarvan beschrijft Johannes de voetwassing. Wat is de achterg…
Vlas, kleine geschiedenis van een groot gewasVlas behoort samen met hennep en sommige granen tot onze oudste cultuurgewassen. Zowel als voeding, als medicijn en ter…
Maak droog wat nat is: doeken voor in de keukenVerwarring alom. Is het nu een theedoek, of een keukendoek, of een vaatdoek? Uiteraard is een keukendoek een doek voor i…
Katoen & linnen: toepassing, eigenschappen, onderhoudKatoen & linnen: toepassing, eigenschappen, onderhoudAls je nieuwe kleding aanschaft wil je weten of je die mag wassen, maar ook of de gebruikte textielvezel jou zal bevalle…

Endometriumbiopsie: Weefselmonster bekleding baarmoederEndometriumbiopsie: Weefselmonster bekleding baarmoederEen endometriumbiopsie is een onderzoek waarbij de arts een klein weefselmonster uit de bekleding van de baarmoeder (end…
Stoppen met tandpasta te gebruikenStoppen met tandpasta te gebruikenOm een goede mondhygiëne te behouden en de tanden gezond te houden wordt aangeraden om twee maal per dag de tanden te po…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ZIPNON, Pixabay
 • http://www.lifegivinglinen.com/linen-study.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Linnen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Linnen
 • http://www.vlasmuseum.nl/documenten%20geplaatst/natuurlijkvlaslinnen3.pdf
 • http://www.wimjongman.nl/nieuws/wolenlinnen.html
 • http://www.christipedia.nl/Artikelen/L/Linnen
 • http://www.oudesporen.nl/Download/OS1500.pdf
 • http://www.new2torah.com/2011/11/the-power-of-linen/
 • http://www.linenlinens.com/why_linen.html
 • http://www.linenkids.com/page.html?id=16
 • http://www.fabrics-store.com/blog/2009/05/20/linen-the-preferred-fabric-for-clothing-of-healing-healthy-living-and-well-being/
 • http://zechariahspatrol.com/?p=819
 • https://jesusinsite.wordpress.com/bijbelstudies/studie-per-thema/priesterdienst-en-priesterkleding/
 • Afbeelding bron 1: Sergei Prokudin-Gorskii, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Walther Otto Müller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Spectagal, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.