Jeukende huid of jeuk: oorzaken van jeuk en soorten jeuk

Jeukende huid of jeuk: oorzaken van jeuk en soorten jeuk Jeuk of een jeukende huid is een vervelende klacht met veel mogelijke oorzaken. Jeuk kan overal optreden, dus over het hele lichaam of plaatselijk (lokaal). Wat zijn de oorzaken van jeuk? De medische benaming van jeuk is pruritus. Jeuk wordt omschreven als een sensatie of gewaarwording die leidt tot krabben of tot de wens om te krabben. Jeuk kan samenhangen met een duidelijk zichtbare huidafwijking of aanwezig zijn zonder dat er iets te zien is - behalve de krabeffecten - en een symptoom zijn van een interne ziekte. Er zijn veel oorzaken van jeuk. Jeukende huid kan ontstaan door warmte, maar er kan ook een onderliggende aandoening in het spel zijn. De meest voorkomende oorzaken van een jeukende huid zijn huidaandoeningen zoals eczeem of een droge huid. Bij aanhoudende klachten van jeuk is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan bekijken wat er aan de hand is en een behandeling instellen om een jeukende huid te verhelpen. De prognose is vaak gunstig.
Een jeukende huid / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comEen jeukende huid / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Jeukende huid

De medische benaming van jeuk is pruritus. Jeuk wordt omschreven als een sensatie of gewaarwording die leidt tot krabben of tot de wens om te krabben. Jeuk kan samenhangen met een duidelijk zichtbare huidafwijking of aanwezig zijn zonder dat er iets te zien is - behalve de krabeffecten - en een symptoom zijn van een interne ziekte.

Soorten jeuk: overal of lokaal

Vaak wordt jeuk onderverdeeld in:
 • gelokaliseerde jeuk (dat is jeuk in een bepaald gebied), of
 • gegeneraliseerde jeuk (dat is jeuk over het hele lichaam verspreid, dus op meerdere plekken of 'overal' jeuk).

Jeuk kan verder als volgt worden onderverdeeld:
 • in pruritus sine materia, dat wil zeggen jeuk en krabeffecten zonder aanwezigheid van specifieke dermatologische afwijkingen die de jeuk kunnen verklaren;
 • pruritus cum materia, dat wil zeggen jeuk in het kader van specifieke dermatosen (huidziekten).

Oorzaken van jeuk aan de huid

Er zijn veel oorzaken van jeuk oftewel pruritus. Sommige oorzaken komen algemeen voor en weer andere zijn juist zeer zeldzaam. Bij de meeste vormen van jeuk is de oorzaak duidelijk en is het inschakelen van medische hulp niet nodig. Jeuk wordt vrijwel altijd als hinderlijk ervaren. Jeuk kan kortdurend en langdurend zijn. Bij kortdurende en veel voorkomende oorzaken kunnen we denken aan bijvoorbeeld muggenbeten en brandnetelprikken. Langdurig bestaande jeuk die niet verklaard kan worden door de aanwezigheid van een huidziekte, wordt vaak veroorzaakt door een droge huid - een veel voorkomende klacht op oudere leeftijd. Andere veelvoorkomende oorzaken, die langduriger jeuk opleveren zijn bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of galbulten.

De belangrijkste oorzaken van een jeukende huid zijn:
 • allergieën en huidreacties
 • hormonale veranderingen
  Jeukende huid als bijwerking van medicatie / Bron: Stevepb, PixabayJeukende huid als bijwerking van medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay
 • huidaandoeningen of huidziekten
 • infectie
 • medicatie (bijwerking)
 • overgevoeligheid
 • een parasiet of insectenbeet
 • een infectie
 • een systeemziekte
 • hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of de menopauze;
 • psychogeen (= door psychische oorzaken of invloeden ontstaan)
 • bepaalde medische behandelingen
 • zenuwproblemen

Vóórkomen

Het blijkt dat 27 van de 1000 patiënten de huisarts bezoeken in verband met de klacht jeuk. Uit cijfers komt naar voren dat vrouwen iets meer met deze klacht komen dan mannen. Jeuk is een veel voorkomende klacht op oudere leeftijd: bij patiënten van 75 jaar en ouder is de incidentie van jeukklachten 46 per 1000 per jaar.(1)

Jeuk door huidaandoeningen en huidziekten

Jeuk is een veelvoorkomend symptoom bij huidziekten en dan vooral bij urticaria, constitutioneel eczeem en contacteczeem. Huidaandoeningen of ziekten die jeuk veroorzaken zijn onder andere:
 • droge huid;
 • constitutioneel eczeem of atopisch eczeem;
 • netelroos (urticaria);
 • lichen planus;
 • psoriasis;
 • miliaria; en
 • zonnebrand.

Droge huid of xerosis

Een droge huid is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij ouderen. Een droge huid ontstaat als de huid te weinig talg (vet) aanmaakt. Vooral op oudere leeftijd neemt de talgproductie af. Door een droge huid kan schilfering en jeuk ontstaan en tevens rode plekken en kloven; de huid voelt ruw en droog aan. Een droge huid komt vooral voor op de schenen, dijen en bovenarmen. Een droge huid is een lange-termijnprobleem dat vaak terugkeert, vooral 's winters, bij schraal weer en in huizen met centrale verwarming. In een droge omgeving verdampt de huid meer vocht en daardoor is de kans op uitdroging groter. Te veel of te lang contact met (heet) water (baden, douchen), kan een droge huid in de hand werken.

Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten (door een jeukende huid) / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten (door een jeukende huid) / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem

Eczeem is een chronische ontsteking van de huid die zich kenmerkt door schilferende en jeukende huiduitslag. Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is de meest voorkomende vorm en het manifesteert zich vooral bij kinderen. Constitutioneel eczeem kenmerkt zich onder andere door:
 • Roodheid als gevolg van een versterkte doorbloeding van de huid;
 • Jeuk;
 • Droge en schilferige huid;
 • Lichenificatie: als gevolg van krabben ontstaat op een gegeven ogenblik een verdikking van de huid en vergroving van de huidstructuren;
 • Infectie: bacteriën kunnen zich op huid dat is aangedaan door eczeem beter vestigen dan op een gezonde huid. Bovendien ontstaan er door krabben vaak wondjes waar bacteriën zich kunnen nestelen en uitbreiden. Vervolgens ontstaan er rode, oppervlakkige wondjes, waar geel wondvocht uitkomt wat na verloop van tijd uitdroogt waarna zich gele korstjes vormen. Doordat de huid van mensen met atopisch eczeem extra gevoelig is voor infecties, kunnen er ook puistjes ontstaan en schimmelinfecties optreden.
  Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Blaren: er kunnen ook met helder vocht gevulde blaasjes of zelfs blaren ontstaan in de acute fase.

Constitutioneel eczeem kan op iedere leeftijd beginnen, maar het ontstaat meestal in het eerste levensjaar. Als atopisch eczeem bij een baby ontstaat, dan wordt het dauwworm genoemd.

Galbulten, netelroos of urticaria

Galbulten zijn heftig jeukende kleine of grote bultjes die overal op de huid kunnen voorkomen en zich kunnen samensmelten tot grotere plakkaten met vaak met een witte ring eromheen. Galbulten ontwikkelen zich zeer snel: vaak binnen een half uur. Ze trekken daarna binnen 12-24 uur weer weg. Het blijkt dat in driekwart van de gevallen nooit een oorzaak wordt gevonden en voor de overige 25% wordt de aandoening vooral veroorzaakt door allergische reactie op voedsel of medicijnen. Fysische prikkels zoals druk op de huid, of kou of juist warmte kunnen ook netelroos veroorzaken.

Lichen planus op de benen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lichen planus op de benen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lichen planus

Lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen, die zowel mannen als vrouwen van meestal omstreeks middelbare leeftijd kan treffen. De oorzaak is niet duidelijk, maar de meeste gegevens wijzen erop dat het een auto-immuunziekte is.

Lichen planus wordt gekenmerkt door de volgende verschijnselen:
 • Jeukende huiduitslag van paarsrode bultjes die aan de bovenkant afgeplat zijn en over het gehele lichaam voorkomen, zoals Op de onderrug, de nek, onderarmen, geslachtsdelen en op de binnenkant van de polsen en de enkels.
 • de huiduitslag doen zich voor in groepen kleine, paars-rode plekjes, waarbij het soms lijkt alsof het oppervlak bedekt is met een net van ragdunne witte lijntjes.
 • De jeuk manifesteert zich vooral 's nachts.

Psoriasis

Psoriasis, ook wel schubziekte genoemd, is een veelvoorkomende chronische huidaandoening, die zich kenmerkt door rode, verdikte plekken op verschillende lichaamsdelen, vooral op de knieën en ellebogen. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten, waardoor er dikke lagen overtollige huidcellen ontstaan. Er bestaan verschillende vormen van psoriasis.

Miliaria of warmtebultjes

Miliaria, ook wel warmte-bultjes genoemd, is een jeukende huiduitslag met blaasje en pukkels, die verschijnt in heet, vochtig weer, bij sterk transpireren, wanneer de zweetklieren verstopt raken door bacteriën en dode huidcellen. Het transpiratievocht of zweet kan niet goed wegvloeien en dit veroorzaakt een ontsteking, met als gevolg jeukende rode blaasjes of pukkels met een prikkend of brandend gevoel, vooral op handen, voeten, in de oksels en op de borst. Vooral zwaarlijvige mensen hebben er last van, maar ook baby's en kinderen lopen een vergrote kans; in hun geval ontstaat de huiduitslag op de billen, het gezicht, de borst of de rug. In veel gevallen verdwijnt de uitslag binnen een aantal uren vanzelf.

Zonnebrand / Bron: Istock.com/moflesZonnebrand / Bron: Istock.com/mofles

Zonnebrand

Zonnebrand is roodheid van de huid die optreedt nadat iemand te lang blootgesteld is aan de zon of ander ultraviolet licht. Mogelijke symptomen van verbranding zijn:
 • rode, tere huid die warm aanvoelt en pijnlijk is bij aanraking;
 • in ernstige gevallen rillingen, blaren, misselijkheid en koorts;
 • er kunnen zich uren of zelfs dagen later blaren ontwikkelen;
 • op de verbrande gebieden treedt enkele dagen na de zonnebrand huidschilfering op.

Ofschoon de symptomen van zonnebrand meestal tijdelijk zijn (zoals rode huid), kan de huid wel permanent beschadigd zijn. Zonnebrand kan ernstige gezondheidseffecten op lange termijn met inbegrip van huidkanker teweegbrengen. De huid kan op als gevolg van zonnebrand haar elasticiteit verliezen en versneld verouderen, met inbegrip van pigmentvlekken, rimpels en een leerachtige droge huid.

Jeuk door overgevoeligheid

Jeuk kan worden veroorzaakt door blootstelling aan een externe factor, zoals:
 • cosmetica;
 • verf of coatings op weefsels;
 • contact met bepaalde metalen (zoals nikkel);
 • voedingsmiddelen;
 • geneesmiddelen of medicijnen.

Wanneer stoffen van buitenaf na in contact te zijn gekomen met de huid een allergische reactie teweeg hebben gebracht, spreekt men van contactallergie. Contactallergie gaat meestal gepaard met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en schilfering. Jeuk over het hele lichaam wijst vaak op een allergie of voedsel- of medicijnintolerantie (sommige geneesmiddelen kunnen als bijwerking jeuk veroorzaken). Bij contactallergie zien we vaak dat de klachten lokaal zijn en terug te leiden zijn tot de stof die de allergie veroorzaakt. Bijvoorbeeld bij nikkelallergie zijn de oorlellen aangedaan bij het dragen van oorbellen met nikkel. Of bij nikkel in de broeksknoop, kan de streek rond de navel geïrriteerd raken.

Jeuk door een parasiet of insectenbeet

Bij jeuk door een parasiet of insectenbeet, kan men denken aan:
 • de schurftmijt;
 • hoofdluis, schaamluis of lichaamsluis;
 • insecten die bijten of steken.

Insectenbeten

Beten of steken kunnen leiden tot gelokaliseerde jeuk en irritatie van de huid, bijvoorbeeld van de bedwants. Deze lastpak verstopt zich in en rondom je bed om, wanneer je 's nachts ligt te slapen, uit zijn schuilplaats te komen en je bloed te drinken.

Jeuk door hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Jeuk door hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoofdluis, schaamluis en lichaamsluis

Luizen bewegen zich voort door te kruipen en komen alleen bij de mens voor. Ze leven van mensenbloed. Er worden drie soorten luizen onderscheiden:
 • de hoofdluis komt meestal voor op de hoofdhuid, maar soms ook in de wimpers en wenkbrauwen;
 • de schaam-, plat- of krabluis in de schaamstreek, ook wel 'platjes' genoemd;
 • de kleer- of lichaamsluis, die in de naden en zomen van kleding voorkomen.

Schurftmijt

Schurft is een sterk jeukende huidafwijking die wordt veroorzaakt door Sarcoptes scabiei, de schurftmijt. De kleine mijt graaft kleine gangetjes in de huid die met het blote oog waarneembaar zijn. Schurft komt vooral voor op de volgende plekken: tussen de vingers; polsen; oksels; billen; penis. Bij kleine kinderen is er vaker sprake van rode bultjes die over het hele lichaam voorkomen, dan kleine gangetjes. Een schurftinfectie kan bij hen daarom worden aangezien voor eczeem of galbulten.

Schurft is een parasieteninfectie. Er zijn ook andere infecties die jeuk kunnen veroorzaken.

Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Jeuk als gevolg van infecties

Jeuk kan ook een symptoom zijn van een infectie, zoals:
 • waterpokken, of een andere virale infectie;
 • een schimmelinfectie van de huid.

Een schimmelinfectie van de huid
Er zijn enkele schimmels leven in en op de huid. Veel schimmelinfecties hebben een karakteristieke, schilferende ringvorm. Vandaar dat ze ook wel ringworm worden genoemd. De klachten bestaan hoofdzakelijk uit flinke jeuk. Schimmelinfecties kunnen soms leiden tot rode, pijnlijke bulten en ontstekingen van de huid. Verder komen schimmelinfecties in de liezen vrij veel voor, bij mannen meer dan bij vrouwen. Kenmerkend is het rode, licht schilferende, huidgebied dat vanuit de liezen ontstaat, met een duidelijke rand, vaak fel rood van kleur, die de afgrenzing vormt met de normale huid.

Voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)Voetschimmel / Bron: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Veelvoorkomende schimmelinfecties van de huid zijn de voetschimmel en de kalknagel.

Jeukende huid door systeemziekten

Een jeukende huid kan een symptoom zijn van een groot aantal systeemziekten, waaronder:
 • diabetes (suikerziekte);
 • schildklieraandoeningen;
 • leveraandoeningen;
 • nierfalen;
 • leukemie;
 • ziekte van Hodgkin (met symptomen als vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid); en
 • bloedarmoede door ijzertekort.

Diabetes

Suikerziekte of diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht kan houden. Veelvoorkomende klachten en verschijnselen bij diabetes zijn:

Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen, zoals een overactieve of een traag werkende schildklier, kunnen ook aanleiding geven tot jeuk.

Leveraandoeningen

Leveraandoeningen, zoals cirrose, leverkanker en hepatitis kunnen naast allerlei andere symptomen ook jeuk veroorzaken.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Nierfalen of nierinsufficiëntie

Een verminderde nierfunctie geeft aanvankelijk geen klachten, maar in een later stadium kunnen er klachten optreden als afvalstoffen zich ophopen. De klachten kunnen onder andere bestaan uit:

Ziekte van Hodgkin

De ziekte van Hogdkin kan ook aanleiding geven tot jeuk. Ander mogelijke symptomen zijn:
 • de eerste klacht is dikwijls een pijnloze lymfeklierzwelling in de hals, oksels, liezen of in de buik, die na enkele weken nog niet over is;
 • hevig nachtelijk transpireren (zweten);
 • onbegrepen gewichtsverlies (meer dan 10% in de laatste 6 maanden);
 • koorts gedurende meer dan 3 dagen in de afgelopen maand die onverklaarbaar is (= onbegrepen koorts);
 • extreme vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak.

Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze

Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan op een bepaalde plaats zoals de buik of over het hele lichaam. De jeuk wordt veroorzaakt door een lichte stuwing van de lever onder invloed van hormonen. Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen er voor zorgen dat de vrouw jeuk krijgt, soms op de hele huid en soms op een bepaalde plek.

Overige oorzaken van jeuk

Jeuk kan een signaal zijn van wondgenezing en dat is in feite een positieve oorzaak van jeuk. Jeuk kan ook psychogeen zijn, dat wil zeggen door psychische oorzaken of invloeden ontstaan. Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, doch vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Arts onderzoekt een hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comArts onderzoekt een hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Alarmsymptomen jeukende huid

Vaak is jeuk een tijdelijke klacht die vrij snel weer overgaat. Het is echter belangrijk om naar je huisarts te gaan als de jeuk niet verbetert, ernstig is, steeds komt en gaat of gepaard gaat met ademhalingsproblemen, een huidontsteking (dermatitis) of geelzucht. Ook wanneer de kwaliteit van je leven is aangetast, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Jeuk over het hele lichaam zonder bekende oorzaak is eveneens een alarmteken, dat mogelijk wijst op een ernstige aandoening.

Noot:
 1. Pingen F.G.: Jeuk. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 5:239-242.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…

Plaveiselcel-carcinoomPlaveiselcel-carcinoomPlaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is. Het lijkt op een soort grote wrat die onder de 1 cm…
Muizeoor of Hieracium pilosellaLaat ik voor de verandering prof. Binet eens citeren: 'De tijd is voorbij dat er geloofd werd dat sperwers muizeoor vrat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/szefei
 • Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.91-100; Erythemen; R. Glotzbach en J.H. Sillevis Smitt.
 • http://www.uitslag-gezicht-armen-benen-voeten-rug-buik-borst-kind
 • Pingen F.G.: Jeuk. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 5:239-242.
 • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/mofles
 • Afbeelding bron 7: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 8: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 9: Ellington, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 10: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 11: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 12: PrinceOfLove/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 13: Michaeljung/Shutterstock.com
Reacties

Myriam Torfs, 17-06-2017
Hallo, heb jeukprobleem op benen. Wat ik ook smeer brandt op de huid. Ik heb reacties op zowel pillen als voeding, crèmes, gels, zalven. Er zijn kleine rode stippen te zien. In 1985 liet ik been scleroseren. Nu heb ik ad injectieplekken veel jeuk en het is dik.

De artsen geven me crèmes van Avène, LaRoche maar moet telkens weer afgewassen worden omdat het jeukt, brandt in en op de huid. Graag advies: moet ik naar dermatoloog of vaatheelkunde? Enkel koude omslagen doet goed. Mvg Myriam Reactie infoteur, 10-07-2017
Het is verstandig om met uw huisarts te overleggen naar welke specialist u het beste verwezen kan worden.

Marianne Schilt, 05-02-2017
Heb jaren lang Thyrax gebruikt en over MOETEN stappen op Euthyrox. Sinds die tijd heb ik last van verminderde eetlust meer transpireren. En ook heel veel last van kriebel.
leef vegetarisch ( sinds 49 jaar). wat kan ik hier aan doen?
Probeer wel meer te eten maar heb nauwelijks eetlust. Daardoor moeite om op gewicht te blijven. Weeg nu 50 kg. Ben 1.60 lang en fijn van bouw en moet volgens mijn arts er zeker 2 kilo bij hebben en dat kost me de grootste moeite.

Graag een goed advies hierover.
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 06-02-2017
Verwijzing naar een diëtiste kan helpen. Samen met een diëtiste kunt u dan een voedingsplan samenstellen.

Bart, 05-01-2017
Ik heb sinds 3 weken, voornamelijk in de avond, bijzonder veel jeuk over heel het lichaam. Ik word een beetje radeloos. Antihistamine werkt niet, artisjok preparaat om lever te kuisen helpt niet. De verkoelende soort uiercrème ook niet. GEK word ik ervan maar vooral moe. Iemand hier de oplossing voor gevonden? Reactie infoteur, 06-02-2017
Er zijn zeer veel oorzaken van jeuk. Stress kan reeds bestaande jeuk verergeren en het risico bestaat dan dat een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, dit geeft weer aanleiding tot meer stress, wat leidt tot verergering van de jeuk, etc. Als uw huisarts niet de oorzaak van de jeuk kan achterhalen, kan mogelijk verwijzing naar een dermatoloog zinvol zijn.

Marrie, 12-11-2016
Hoi Liselotte,
Ik heb exact dezelfde ervaringen met die cystes. Losse bultjes rond gewrichten e.d. Ik deel jouw gevoel dat deze te maken hebben met de jeuk. Merk dat deze overal waar ik jeuk (en pijn) heb zitten, net als harde, witte 'plekken' onder mijn huid, onder mijn voeten, vingertoppen, tussen duim en vingers, ellenbogen, knieën (die opgezet zijn en een beetje paarsig van kleur).

Vind het trouwens zó jammer dat mensen op soort discussies soms maar eenmalig reageren en daarna nooit meer iets laten horen. Zo komen we toch niet verder. Op mijn verhaal op goeievraag.nl kwam heel veel reactie (en informatie, herkenning), maar dat loopt ook niet meer zo hard. Bálen, want wat is er prettiger om ervaringen te delen en te zien dat je niet stapelgek bent? En met elkaar kunnen we een vuist maken en misschien iets doorbreken. Reactie infoteur, 14-11-2016
Ik heb haar via de mail laten weten dat u op haar gereageerd hebt.

Sharon, 05-11-2016
Hoi,

Ik heb nu al een paar weken erg veel jeuk aan de binnenkant van mijn hand. Iets onder mijn ringvinger aan mijn linkerhand. Het voelt eronder ook een beetje hard aan. Als het eenmaal begint te jeuken dan stopt het niet. Het is niet de hele dag door, maar komt ineens opzetten. Elke keer op dezelfde plek. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 19-12-2016
Dit kunt u het beste laten beoordelen door de huisarts.

Peetje, 07-07-2016
Een vraagje mbt smeren van koelzalf op de rug en armen met jeuk bij een client met nierinsufficientie. Mag je de rug volledig insmeren of moet je 1/3 van de rug vrijlaten voor de afvoer van afvalstoffen? Reactie infoteur, 08-07-2016
Hier is de bijsluiter van Fagron Koelzalf FNA: http://goo.gl/Ce5Nrt. Het is verstandig om even te overleggen met de huisarts of behandeld arts.

Leendert, 17-02-2015
Mijn vrouw en ik zijn beiden 80 jaar en hebben de laatste twee jaar last van jeuk op armen borst en hoofdhuid, volgens mijn vrouw komt het door waspoeder restanten in de was.De was wordt elke wasbeurt extra gespoeld en controle achter af door de handdoeken in schoon water te spoelen geeft geen extra verkleuring van het water.
We zijn gestopt met wasverzachters, zeeppoeders en gebruiken alleen nog vloeibare zeepsoorten.Volgens mij zijn het ouderdoms verschijnselen.De huisarts geeft ook geen antwoord of diagenose.
Wat is de oplossing van het probleem. Reactie infoteur, 29-03-2015
Naarmate we ouder worden, krijgen we een drogere huid. Er is minder talg en de huid wordt minder vet. Daardoor kan de huid ruw aanvoelen en kunnen er schilfertjes ontstaan. Je kunt een aantal maatregelen nemen om de klachten tegen te gaan:
- Zorg ervoor dat de ruimten in het huis vochtiger worden.
- Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van zeep,
- Niet al te heet douchen, zeg maar zo'n 35 graden.
- Na het douchen de huid insmeren met vette crèmes, zoals lanoline of vaseline of vochtinbrengende crèmes.
- Het afdrogen na het douchen of baden bij voorkeur deppend.
- Als je in bad gaat, doe er dan badolie in.

Ik hoop dat jullie wat aan deze adviezen hebben.

Fred Hansler, 11-10-2014
Een aantal weken geleden ben ik gestopt met het medicijn Simvastatine. Ongeveer tegelijkertijd ontstond een huidjeuk. Het meest voelbaar aan de armen, schouders en rug. Kan er sprake zijn van een samenhang tussen beide? Reactie infoteur, 10-11-2014
Jeuk kan volgens de bijsluiter heel soms een bijwerking zijn van dit geneesmiddel. U bent er echter mee gestopt en op dat moment begonnen de jeukklachten. Indien de klachten aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere klachten (bijvoorbeeld gele verkleuring van de huid en ogen, donkergekleurde urine of lichtgekleurde ontlasting), is het verstandig uw huisarts te raadplegen. In het laatste geval kunt u ook meteen naar de eerstehulppost van het
dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Tineke Aten, 16-09-2012
Sinds een paar dagen heb ik ontzettend last 's nachts van jeuk aan mijn onderbenen. Alsof ze in de brand staan. Ze voelen ook erg warm aan. Je voelt allemaal kleine bobbeltjes die wit, en door het krabben soms rood, van kleur zijn. Het is zo erg dat slapen niet meer wil.
Overdag zitten de bultjes er in mindere mate en is de jeuk wel voelbaar maar meer ook niet.
Enig idee wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 19-09-2012
Daar kunt u toch echt het beste de huisarts naar laten kijken. De anamnese (het verhaal van de patiënt aan de hand van gerichte vragen) én een lichamelijk onderzoek zijn de basis voor het stellen van een diagnose.

Derya, 24-03-2012
Hallo, ik heb een belangrijke vraag. Ik heb sinds kort een paar maanden, last van jeuk op mijn hoofdhuid. Het vreemde is dat ik geen roos heb, alhoewel ik wel af en toe een beetje roos zie. Wat opmerkelijk is, is dat het vooral sochtends jeukt als ik wakker word, of midden in de nacht! dan voel ik die jeuk op groot gebied van me hoofdhuid. hEt jeukt ook overdag als ik mijn haren een paar dagen niet gewassen heb. Wat zou dit kunnen zijn? het zijn geen hoofdluizen. Reactie infoteur, 25-03-2012
Ik heb een special geschreven over hoofdhuidaandoeningen: http://goo.gl/ovxBs. Uw huisarts kan een diagnose stellen op basis van een anamnese (het stellen van vragen over de klachten), onderzoek van het hoofdhuidgebied, en eventueel aanvullend onderzoek.

Sabrina, 02-03-2012
Mijn moeder en ik hebben al een hele periode last van rode jeukende bultjes/bulten op ons hele lichaam. Niemand kan ons helpen om te kijken wat het is. Ik denk zelf aan een oogstmijt, maar weet ook niet wat ik eraan kan doen. Ik heb al veel sites bezocht en daar staat dan na een beet een heet bad te nemen, zodat andere mijten van de huid verdwijnen, maar zelfs dat helpt niet. Heeft iemand nog tips? Het is niet meer om vol te houden zo. Reactie infoteur, 02-03-2012
Bent u al bij de huisarts of een dermatoloog geweest? De anamnese (het verhaal van de patiënt aan de hand van gerichte vragen) en een lichamelijk onderzoek zijn de basis voor het stellen van een diagnose.

Gerda, 07-02-2012
Mijn man heeft sinds een paar weken vreselijke jeuk op zijn rug, m.n. onder zijn schouderbladen. Er is niets te zien alleen af en toe rood van het krabben. Geen bultjes, puistjes echt niets. Geen ander wasmiddel gebruikt of wasverzachter of zeep. Geen andere medicijnen. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? Reactie infoteur, 12-02-2012
Dat is zo niet te zeggen. Uw man kan het beste een afspraak maken met de huisarts.

Juuls, 30-01-2012
5 weken terug ben ik bevallen door middels van een keizersnee, sinds de laaste week heb
ik last van jeuk op mijn benen en armen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik hier geen last van gehad. Nu lees ik dat jeuk tijdens een zwangerschap normaal is maar nergens kom ik iets tegen over jeuk zonder bultjes na de zwangerschap. Kunnen dit hormonale veranderingen zijn? Reactie infoteur, 05-02-2012
Bij zwangerschap komen meerdere jeukende dermatosen voor. Pruritus gravidarum komt bij ongeveer 20 procent van de zwangeren voor. Het gaat hierbij om jeuk zonder dat men huidafwijkingen waarneemt. Deze ontstaan pas secundair, t.g.v. het krabben. De jeuk begint meestal in het laatste trimester en met name op de buikhuid worden veel excoriaties (oppervlakkige huideffecten) gezien. Postpartum (na de bevalling) verdwijnen de symptomen snel, maar er is een kans op herhaling tijdens een volgende zwangerschap of bij gebruik van synthetische oestrogeenpreparaten. Doordat de door u genoemde huidklachten pas een maand na de bevalling optreden, lijkt het niet direct in relatie te staan tot de zwangerschap. Ik adviseer u om uw klachten aan de huisarts voor te leggen.

Carmen, 12-12-2011
Ik ben een meisje van 15 en ik heb een zeer gevoelige huid. Daardoor krijg ik sneller irritaties rn zeker de winter. Namelijk dat mijn huid aan de binnenkant van mijn benen, knie holtjes en de plek aan de andere kan van mijn ellebogen erg droog zijn. Als ik dan loop voel ik mijn broek langs mijn benen schuren en veroorzaakt het een stekend/jeukend gevoel. Dit is natuurlijk niet prettig en het zijn nogal rode vlekjes. Ze voelen ook erg droog aan. Wat is dit precies? En kan ik er van af komen? Zoja hoe dan? Reactie infoteur, 12-12-2011
Mogelijk is er sprake van eczeem. Typische plekken zijn de knieholtes, ellebogen en de binnenkant van de bovenbenen. Dit kan uitgelokt worden door uitdroging van de huid a.g.v. koude, droogte (een laag vochtigheidsgehalte van de lucht) en het gebruik van (veel) zeep. Een langer bestaande eczeemhuid is meestal erg droog en raakt als gevolg daarvan gemakkelijker geïrriteerd door schurende kleding. Deze informatie dient niet als vervanging van een consult door de huisarts. Alleen uw huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling voorstellen. Ik adviseer u dan ook om een afspraak te maken bij de huisarts.

G. Lenders, 26-11-2011
Beste,
Al jaren heb ik last van stekende jeuk en kriebel, wat vooral in de avonduren of periodes van rust de kop op steekt, en vooral in de wintermaanden.
Deze jeuk bevind zich over het gehele lichaam, maar in het byzonder onder en in mijn neus, boven op mijn hoofd, aan mijn oren, ook kriebeld het aan mijn onderbenen (het lijken wel kleine spiertrekken).
Als ik mij krab onstaat er vaak een gevoel van kippevel, en een klein beetje rillerig.
Het lijkt wel een overgevoelige onderhuid.
Er zijn ook geen uiterlijke symtonen waar te nemem ( bultjes of vlekjes).
Misschien kan iemand mij vertellen wat het kan zijn?
Alvast bedankt, Geer Reactie infoteur, 28-11-2011
Uw huisarts kan lichamelijk onderzoek bij u verrichten en eventueel aanvullend onderzoek (laten) doen.

Keef, 08-11-2011
Ik heb sinds zondag jeuk en bultjes rondom mijn oksels, liezen en hals. Het lijken op kleine puistjes en ze jeuken, er komen er ook een paar op mijn buik en armen. Medestudenten hier hebben rare ervaringen met dokters hier dus vandaar dat ik het eerst hier navraag. Misschien gaat het wel vanzelf weg. Extra info: Ik zit momenteel in Zuid-Afrika, Port Elizabeth Reactie infoteur, 10-11-2011
Toch raad ik u aan naar een arts of dermatoloog te gaan, zodat vastgesteld kan worden welke aandoening het is.

Egbert Hagting, 12-10-2011
Ik heb contante jeuk in mijn lichaam, wat is er aan te doen? Reactie infoteur, 13-10-2011
Dat is afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Uw huisarts kan een diagnose stellen of u verwijzen naar een dermatoloog voor nader onderzoek.

B. Bommels, 04-08-2011
Een vraag voor mijn zus die ik U wil stellen:
zijn daar recepten monsters voor beschikbaar? Reactie infoteur, 04-08-2011
Ik begrijp niet goed waar u monsters van wilt hebben. Kunt u dat toelichten?

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.