Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?

Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn? Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeukende aandoeningen lelijke plekken op de benen of voeten geven.

Jeuk aan de benen of voeten

Jeuk aan de benen of voeten kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken van jeuk aan de benen of voeten.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Voetschimmel of zwemmerseczeem komt bij heel veel mensen voor. Voetschimmel geeft een jeukende, uitslag aan de voeten. De teennagels krijgen vaak witte of gelige vlekken. Veel mensen schamen zich ervoor om voetschimmel te hebben. Als je last hebt van voetschimmel, dan is dit gemakkelijk te verhelpen door bij de drogist of de apotheek een middeltje tegen voetschimmel te kopen. Tegenwoordig zijn er middeltjes die al na 1 behandeling zorgen dat de voetschimmel verdwijnt, bijvoorbeeld Lamisil Once. Bij voetschimmel is een goede hygiëne belangrijk. Draag niet andermans slippers en was iedere dag je sokken.

Eczeem

Eczeem is een rode, schilferige uitslag die vergezeld kan gaan van blaasjes, waar vocht uit komt. Eczeem kan een extreem heftige jeuk geven, waarbij men krabt totdat de huid kapot is. Vooral bij kinderen kan eczeem aan de benen en met name in de knieholten grote jeukende plekken veroorzaken. Eczeem kan het gevolg zijn van een allergie voor een bepaalde stof, maar dit hoeft niet. Belangrijk is om de huid goed vet te houden met bijvoorbeeld Cetomacrogol, verkrijgbaar bij de apotheek. Wanneer je veel of langdurig last hebt van eczeem, dan kan je huisarts je medicijnen voorschrijven of je verwijzen naar een dermatoloog.

Diabetes

Jeuk aan de benen kan een symptoom zijn van diabetes oftewel suikerziekte. Diabetes kan diverse huidaandoeningen veroorzaken. Zelfs een schimmelinfectie tussen de tenen of vingers kan een symptoom zijn van diabetes. Heb je naast jeuk en huidproblemen last symptomen zoals overmatige dorst, vermoeidheid, pijn in de benen of wondjes die slecht genezen ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Door een prikje in de vinger kan je bloed getest worden op diabetes. Diabetes kan een zeer ernstig ziektebeeld geven, wanneer er niet tijdig een behandeling met medicijnen of insuline wordt gestart.

Zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap jeuk aan de benen en/of andere plekken op het lichaam. De jeuk kan op een veilige manier worden verzacht met aloë vera crème of met calendula zalf.

Spataderen

Jeuk aan de benen kan worden veroorzaakt door spataderen. Wanneer je last hebt van dikke, kabelachtige aderen op je benen dan kunnen dit spataderen zijn. Naast jeuk aan de benen kun je ook een zwaar en/of pijnlijk gevoel in de benen hebben. Raadpleeg de huisarts voor verwijzing naar een specialist.

Insectenbeten

Vooral in de zomer of op vakantie kunnen insectenbeten aan de benen een bron van jeuk zijn. Vooral in tropische gebieden zijn de muggenbeten veelal erger dan dat wij gewend zijn. Dit betekent dikkere bulten en meer jeuk. Gebruik bij insectenbeten een jeukstillend middel zoals azaron. Ook calendulazalf kan verzachtend werken voor jeuk bij insectenbeten. Wanneer je last hebt van grote beten en rode, warme zwellingen dan is het aan te raden een arts te raadplegen. Er kan sprake zijn van een ontsteking of van een allergische reactie.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Last van voetschimmel?Last van voetschimmel?Voetschimmel is een vervelende kwaal die je snel kan oplopen in bijvoorbeeld zwembaden etc. Gelukkig is deze kwaal goed…
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Voetschimmel: Oorzaak, behandeling, voorkomenVoetschimmel: Oorzaak, behandeling, voorkomenVoetschimmel is een vervelende kwaal, die veel mensen wel eens overkomt, ook jonge kinderen. Je loopt voetschimmel vaak…

Kaakgewricht & klachten: Oorzaak en gevolgKaakgewricht & klachten: Oorzaak en gevolgDe kaak wordt ongemerkt de hele dag gebruikt. Helaas gaat het ook wel eens mis en zijn kaakproblemen het gevolg. Deze ka…
Het ontstaan en de behandeling van slokdarmkankerHet ontstaan en de behandeling van slokdarmkankerDe afgelopen 20 jaar is het aantal mensen dat slokdarmkanker kreeg meer dan verdubbeld. Wie er snel bij is, kan echter o…
Reactie

Paulien van Meijl, 22-12-2010
Ik heb ontzettende jeuk aan mijn bovenbenen. Wellicht komt dit door mijn panty? Reactie infoteur, 22-12-2010
Dat kan, maar het ligt meer voor de hand dat het door de aanhoudende kou komt. Dan krijgen veel mensen last van jeuk en huidirritatie.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.