Voetschimmel (zwemmerseczeem)

Voetschimmel (zwemmerseczeem) Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Nederlanders aan deze aandoening. Voetschimmel wordt vaak opgelopen in vochtige ruimtes zoals de douche van een sportvereniging of het zwembad. In dit artikel leest u wat voetschimmel is, wat de oorzaken zijn, hoe u voetschimmels kunt voorkomen en wat de behandeling van voetschimmel is.

Wat is voetschimmel/zwemmerseczeem?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. De medische term voor deze aandoening is tinea pedis. De naam zwemmerseczeem is niet geheel correct omdat een schimmelinfectie iets anders is dan eczeem. De naam zwemmerseczeem is ontstaan doordat schimmels goed gedeien en in een vochtig milieu en hier dan ook vaak worden opgelopen en overgedragen. De douches en kleedkamers van zwembaden, sportverenigingen en sauna's zijn dan ook beruchte plekken om voetschimmel op te lopen, vandaar de naam zwemmerseczeem. Voetschimmel is te herkennen aan het feit dat de huid, vooral tussen de tenen, rood en schilferig is. Vaak treedt er jeuk op. Bij een hardnekkige infectie kan de huid openbarsten. Voetschimmel en schimmelnagels (kalknagels) gaan vaak samen. Er wordt gedacht dat de schimmelinfectie van de huid hierbij overslaat op de nagel.

Wat zijn de oorzaken van voetschimmel/zwemmerseczeem?

Zoals gezegd groeien voetschimmels optimaal in een warme en vochtige omgeving. Hierdoor vormt de transpirerende huid een goed milieu om te groeien voor deze schimmels. Vochtige voeten hebben dus een grotere kans op voetschimmel. De plekken waar voetschimmel kan worden opgelopen zijn heel divers. Zoals gezegd komen schimmels vaak voor in de douches en kleedkamers van zwembaden, sportverenigingen en sauna's. Maar daarnaast kunnen voetschimmels uiteraard ook op andere plekken groeien.

Hoe is voetschimmel/zwemmerseczeem te voorkomen

Een schimmelinfectie van de voeten kan worden voorkomen door de voeten regelmatig te wassen. Dit dient te gebeuren zonder zeep of met een pH-neutrale zeep. Het is daarna belangrijk om de voeten goed af te drogen, vooral tussen de tenen. Ook is het verstandig om iedere dag schone sokken aan te trekken, het beste zijn sokken van wol of katoen. Het dragen van slippers op vochtige of warme locaties zoals het zwembad, de kleedkamer en de sportvereniginge zorgt ervoor dat uw voeten niet in contact komen met de natte vloer. Zo wordt een infectie voorkomen.

Behandeling van voetschimmel/zwemmerseczeem

U kunt een schimmelinfectie zelf aanpakken door u te houden aan de punten die genoemd zijn in de bovenstaande alinea. De handelingen die een voetschimmel voorkomen zijn namelijk ook effectief bij het behandelen van een schimmelinfectie. Daarnaast zijn er geneesmiddelen tegen voetschimmel beschikbaar.

Geneesmiddelen

De geneesmiddelen tegen voetschimmel zijn onder te verdelen in drie groepen:

Schimmeldodende middelen (terbinafine)

Terbinafine hoeft slechts één keer per dag te worden toegepast en de voetschimmel verdwijnt vaak na een week. Terbinafine mag niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 12 jaar, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven.

Schimmelgroeiremmende middelen (miconazol, econazol, clotrimazol en sulconazol)

Schimmelgroeiremmende middelen remmen de groei van schimmels. Deze middelen worden op en rondom de door schimmel aangetaste plekken aangebracht. Bij de behandeling van voetschimmel met schimmelgroeiremmende middelen worden vaak een strooipoeder (in sokken en schoenen) en een crème (op de huid) gebruikt.

Jodiumhoudende middelen

Jodiumhoudende middelen zijn werkzaam tegen schimmels.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Zwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingZwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingEén op de drie mensen van de Nederlandse bevolking heeft er weleens last van: een schimmelinfectie van de huid tussen de…
Help, ik heb voetschimmel!Help, ik heb voetschimmel!Ken je dat? Je hebt jeukende plekken tussen de tenen of op de voeten. Bij nadere inspectie zie je dat er op de jeukende…

De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Buikgriep: symptomen, oorzaak, behandeling en preventieBuikgriep: symptomen, oorzaak, behandeling en preventieBuikgriep symptomen ontwikkelen zich vaak binnen enkele uren. Buikgriep symptomen in 2024 zijn: (hevige) buikkrampen, ma…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.