Help, ik heb voetschimmel!

Help, ik heb voetschimmel! Ken je dat? Je hebt jeukende plekken tussen de tenen of op de voeten. Bij nadere inspectie zie je dat er op de jeukende plekken rode en schilferende vlekken te zien zijn. De conclusie is snel getrokken: Je hebt last van een voetschimmel. Dat voelt niet alleen vervelend, maar het ziet er ook vervelend uit. En bovendien: een voetschimmel is erg besmettelijk. Een voetschimmel, daar moet je snel weer vanaf zien te komen!

Schimmelinfectie

Een voetschimmel is een schimmelinfectie veroorzaakt door een schimmel uit de familie van de dermatofyten, die in meerdere varianten kan bestaan en zich thuis voelen op warme, vochtige plekken.. De schimmel tast de opperhuid aan. Een van de voetschimmel-varianten is het zwemmerseczeem, die zijn naam te danken heeft aan de plek waar je grote kans op besmetting hebt. De term zwemmerseczeem is overigens misleidend omdat het hier niet om een eczeem-vorm gaat.

Voetschimmel: symptomen en klachten

Bij een voetschimmel kun je te maken krijgen met de volgende symptomen en klachten:
  • Op de huid van de voet, meestal tussen de kleinste tenen ontstaan rode plekken, die jeukerig kunnen aanvoelen.
  • De huid kan op de geïnfecteerde plekken schilferig worden.
  • Er ontstaan kloofjes.
  • De plekken kunnen zich uitbreiden naar de voetzool. Hier kun je kleine bultjes zien ontstaan, waar pus in zit.
  • De schimmelinfectie kan zich naar de nagels uitbreiden waar een vorm van kalknagels kan ontstaan.
Soms heb je geluk en verdwijnt voetschimmel vanzelf. In veel gevallen echter moet je met middeltjes een handje helpen.

Hoe kom je aan voetschimmel?

Voetschimmel is erg besmettelijk. Rondlopen op blote voeten waar zojuist iemand met een door voetschimmel geïnfecteerde blote voeten overheen heeft gelopen kan al voldoende zijn om zelf een besmetting op te lopen. Met name, als de voeten van je voorganger en van jezelf vochtig zijn is het risico het grootste. Voetschimmels loop je dan ook gemakkelijk op op plaatsen als:
  • Het zwembad
  • De kleedruimte van zwembad of sporthal
  • Kleedruimtes in wellnes-centra
Het zoveel mogelijk vermijden op blote voeten rond te lopen door het dragen van slippers kan je veel ongemak besparen. Het overdadig wassen met zeep kan ook een besmetting tot gevolg hebben. Een normale zuurgraad biedt normaal gesproken een zekere bescherming tegen voetschimmel. Veel zeepsoorten tasten de zuurgraad van de huid aan, waardoor de schimmel een kans krijgt. Was dus met niet teveel zeep en kies een zeep die Ph-neutraal is, waardoor de zuurgraad van de huid intact blijft.

Hoe kom je van voetschimmel af?

Je kunt voetschimmel bestrijden met schimmel-bestrijdende middelen. Bij apotheek of drogist zijn diverse middelen verkrijgbaar die de voetschimmel aanpakken, denk aan crèmes, smeersels, lotion of huidspray. Houd er rekening mee dat je de behandeling in de meeste gevallen wel leen paar weken moet volhouden, om alle sporen van de schimmel afdoende aan te pakken. Vergeet niet om ook sokken en schoenen te reinigen. Het zou jammer zijn als je met een weken-durende behandeling met crèmes de voetschimmel weg krijgt, maar deze door verontreinigde schoenen of sokken weer opnieuw introduceert. Lees voor je middelen aanschaft wel even de bijsluiter, sommige mensen zijn allergisch voor één of meerdere bestanddelen van de diverse middelen. Krijg je de voetschimmel niet weg of je constateert een heftige reactie op de gekochte middelen, neem dan zeker even contact op met je huisarts.

Preventief optreden

Voetschimmel is vervelend, voelt vervelend, ziet er vervelend uit en is voor je mensen om je heen vervelend in verband met het besmettingsgevaar. Je wil daarom het liefst voorkomen dat je last krijgt van een voetschimmel. De onderstaande maatregelen kunnen je met de preventie van dienst zijn:
  • Draag binnenshuis liefst geen schoenen, maar loop op blote voeten of sokken.
  • Was dagelijks je voeten. Gebruik hierbij geen, of maar weinig, zeep. Kies een zeepsoort die de zuurgraad van de huid intact laat, liefst Ph-neutraal.
  • Droog na het wassen je voeten goed af, let ook op de ruimte tussen de tenen.
  • Trek dagelijks schone sokken aan. Let er bij de keuze van sokken op, dat deze transpiratievocht goed opnemen en de huid voldoende droog houden.
  • Zorg voor voldoende ventilerend schoeisel.
  • Draag in kleedruimtes van zwembaden, sportzalen en sauna’s slippers die tegen vocht kunnen. Vermijdt in dit soort ruimtes het lopen op blote voeten.
  • Blijven de voeten ondanks de andere maatregelen vochtig, dan kun je sokken en schoenen poederen.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Zwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingZwemmerseczeem: Oorzaken, preventie en behandelingEén op de drie mensen van de Nederlandse bevolking heeft er weleens last van: een schimmelinfectie van de huid tussen de…

Het belang van een goede handhygiëneHet belang van een goede handhygiëneDe hele dag door komen we met onze handen in aanraking met verschillende objecten welke volledig bedekt zijn met bacteri…
De pacemaker uitgelegdDe pacemaker uitgelegdMet 60 tot 80 slagen per minuut, pompt het hart dagelijks meerdere duizenden liters bloed door het lichaam. Normaal gesp…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, zwemmerseczeem, geraadpleegd op 21 okt. 2014
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.