Snurken, hoe werkt dat?
Snurken is een luidruchtige vorm van ademhalen tijdens de slaap. Snurken is vervelend voor de persoon die snurkt, maar ook voor de partner. In ernstige gevallen kunnen zelfs huisgenoten of buren last hebben van het snurkgeluid. Hoe ontstaat snurken? Snurkt iedereen? En welke factoren zorgen ervoor dat iemand gaat snurken? Kortom, hoe zit dat nou eigenlijk met snurken en snurkers (snurkende mensen)? In dit artikel vindt u antwoorden op deze vragen.
Wat is snurken?
Iedereen weet wel wat
snurken is, het is het geluid dat in tekenfilms vaak wordt gemaakt om aan te duiden dat iemand slaapt en dat veel mensen kennen uit hun omgeving. Maar hoe definieert men nou precies wat snurken inhoudt? Snurken is een vorm van ademhalen tijdens de
slaap waarbij veel geluid wordt geproduceerd. Vaak is dit een zagend en/of brommend geluid. Door dit zagende geluid zijn er een aantal spreekwoorden ontstaan rondom snurken zoals "in één nacht een heel bos omzagen", wat betekent dat iemand de hele nacht heeft liggen snurken. Snurken is vervelend voor de persoon die snurkt, maar ook voor de partner. In ernstige gevallen kunnen zelfs huisgenoten of buren last hebben van het snurkgeluid. Soms worden voor het woord snurken andere woorden gebruikt zoals snurken snorken, zagen, brommen, ronken, snorren.
Hoe ontstaat snurken?
Tijdens een normale, gezonde ademhaling stroomt er lucht in en uit de longen. Deze lucht passeert daarbij de neusholte, de keelholte en de luchtpijp. Aan de bovenkant van de luchtpijpbevinden zich de stembanden. De manier waarop de luchtwegen zijn opgebouwd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de zagende snurkgeluiden. Snurkgeluiden ontstaan door een
vernauwing in het traject dat de lucht aflegt. Bij snurkers stroomt de lucht namelijk door een vernauwing in de luchtweg in het gedeelte tussen de neusgaten en de stembanden, hier ontstaat het snurkgeluid. Meestal is er sprake van een vernauwing achter de huig (de overgang tussen mond en keel). Soms is er een vernauwing in het gebied in de keelholte achter de tong of is de neusholte te nauw.
De vernauwing zorgt ervoor dat er bij het inademen een onderdruk in de keel ontstaat. Hierdoor worden het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen. Dit zorgt ervoor dat deze delen van het lichaam gaan
trillen. Dit veroorzaakt het
snurkgeluid.
Dit principe is niet erg gemakkelijk uit te leggen, maar men kan het vergelijken met een opgeblazen ballon die leegloopt. Daarbij gaat het smalle tuitje van de ballon ook trillen als er veel lucht doorheen gaat. Hoe groter dit tuitje of hoe minder lucht er doorheen moet, des te minder trilling ontstaat er.
Snurkt iedereen?
Iedereen heeft wel eens een snurkende ademhaling gehad. Maar dat betekent niet meteen dat iemand dagelijks snurkt. Snurken komt voor op alle leeftijden. Snurken neemt wel toe met de leeftijd, dus op oudere leeftijd snurken meer mensen. Het snurkgeluid bij ouderen is vaak ook luider. De reden hiervoor is dat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt. Hiermee wordt de luchtweg nauwer. Zoals hierboven is uitgelegd geeft dat aanleiding tot snurken. Daarnaast worden de slijmvliezen met de leeftijd slapper, waardoor zij makkelijker kunnen trillen.
Maar niet alleen ouderen snurken; ongeveer 1 op de 10 kinderen snurkt. Op volwassen leeftijd geldt dat ongeveer 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen vrijwel elke nacht snurkt. Snurken ontstaat meestal tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken komt in sommige families veel voor, het treedt dan vaak al op rond het twintigste levensjaar.
Snurkbevorderende factoren
Snurken is voor een groot deel bepaald door de aanleg van de luchtwegen, maar ook andere
factoren spelen mee. Hieronder zijn een aantal van deze factoren opgesomd. Sommige van de genoemde factoren zijn niet beïvloedbaar, anderen wel.
- Op de rug slapen: Door het slapen op de rug zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Dit bevordert snurken.
- Slap en zacht gehemelte: Sommige mensen hebben van zichzelf een lang, slap en zacht gehemelte, dit speelt snurken in de hand. Verslapping van het gehemelte, de tong en de huig kan ook voorkomen bij oververmoeidheid en door ouderdom. Alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) kunnen dit ook veroorzaken.
- Voortdurende irritatie van de keel: Dit kan ontstaan door roken of door brandend maagzuur. Hierdoor kan de wand van de keelholte opzwellen en zo wordt de doorgang nauwer.
- Overgewicht: De keel kan van binnen dikker worden, maar het overgewicht zorgt ook van buiten de keel voor verdrukking. Het overtollige vet kan de keel van buitenaf nauwer maken door de druk.
- Grote amandelen: Grote amandelen, zowel keelamandelen als neusamandelen, kunnen de luchtweg vernauwen. Dit is vaak de oorzaak van snurken bij kinderen.
Lees verder