Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandeling

Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandeling Ongeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor een lawaaierige ademhaling tijdens het slapen. Het kan een symptoom zijn van een aandoening, zijn die ernstiger is, zoals slaapapneu (herhaalde tijdelijke onderbreking van de ademhaling in de slaap). De snurker zelf heeft meestal geen last van de geluiden die hij of zij produceert, maar de partner of slaapkamergenoot wel. Wat kun je zelf doen om het snurken te verminderen en wat kan een arts doen?

Inhoud artikel


Wat is snurken?

Als je slaapt dan verslappen de spieren van de mond- en keelholte. Vooral als je op je rug ligt dan zal de tong, door de zwaartekracht, wat naar achteren zakken. Dit zorgt ervoor dat de ruimte tussen de tong en het verhemelte kleiner wordt, de ademhalingsluchtstroom zal versnellen. De zachte wanden van mond en keel gaan tijdens het ademhalen meetrillen, vooral tijdens het inademen en dit meetrillen veroorzaakt geluid. Dit geluid wordt snurken genoemd. Het geluid kan heel hard zijn: er kunnen geluiden geproduceerd worden die overeenkomen met het lawaai van een laag overvliegend vliegtuig. Snurken kan een probleem vormen voor de gezondheid en het kan een vroeg symptoom zijn van slaapapneu. Dit is een herhaalde tijdelijke onderbreking van de ademhaling in de slaap.

Bij wie komt snurken het meest voor?

  • Bij volwassenen tussen de dertig en vijftig jaar.
  • Bij kinderen die verkouden zijn.
  • Snurken komt meer voor bij mannen (ongeveer vijfentwintig procent van de mannen, vijftien procent van de vrouwen).

Hoe ontstaat snurken en waardoor kan het versterkt worden?

  • Een afwijking in de bouw van de bovenste luchtwegen kan een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld door een scheef neustussenschot of door afwijkingen bij de onderkaak.
  • Stagnering van de ademhalingsluchtstroom door bijvoorbeeld neuspoliepen, vergrote neusamandelen, vergrote keelamandelen.
  • Tijdelijk bij een verkoudheid of als je last hebt van hooikoorts.
  • Een te hoog lichaamsgewicht kan een oorzaak zijn: afzetting van vet rondom de mond- en keelholte.
  • Bij gebruik van alcohol en slaapmiddelen kunnen de mond- en keelspieren extra verslappen.
  • Bij roken kan er irritatie optreden bij het slijmvlies van neus, mond en keel.
  • Op de rug slapen kan snurken verergeren, de mond- en keelholte wordt gemakkelijker geblokkeerd in deze houding.

Wat kun je zelf doen om het snurken te verminderen?

  • Voorkomen dat je op je rug gaat slapen door bijvoorbeeld een tennisbal in de rug van een pyjama te naaien.
  • Bij een te hoog lichaamsgewicht: afvallen.
  • Neem geen seditiva voor het slapengaan.
  • Beperk het gebruik van alcohol.
  • Stop met roken.
  • Je kunt een snurkapparaatje aan laten meten door een tandarts of tandtechnicus. Dit apparaatje houdt de tong op de plaats.

Wat kan een dokter/arts voor je doen?

  • Als je naast het snurken ook andere verschijnselen hebt, zoals slaperigheid overdag of je kunt je moeilijk concentreren, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als het snurken te hinderlijk wordt is dit raadzaam.
  • De huisarts kan via vragen en lichamelijk onderzoek bepalen of er sprake is van een mogelijk behandelbare afwijking of aandoeningen in de keel-, neus- of mondholte. Een doorverwijzing naar een KNO-arts is mogelijk voor verder onderzoek en behandeling.
  • Optie: warmtebehandeling van het verhemelte: het verhemelte komt strakker te staan en zal minder meetrillen.
  • Heb je naast het snurken ook last van ademstops dan is het belangrijk dit te melden bij de arts. Er kan sprake zijn van het slaap-apneusyndroom.

De partner van een snurker

De snurker heeft zelf misschien niet of weinig last van het snurken, de partner meestal wel. De partner kan hierdoor slaapproblemen krijgen en dit kan irritaties tot gevolg hebben. Je kunt de snurkende partner regelmatig aanporren in bed, oordopjes dragen of in een andere ruimte gaan slapen. Doe op tijd iets aan het probleem, snurken moet niet leiden tot ruzies of een echtscheiding.

Lees verder

© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Altijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnAltijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnMet slaapapneu heeft iemand tijdens zijn slaap adem stops. Hierdoor wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en koolzuurgas…
Slaapapneu, wat is het en wat kun je er tegen doen?Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis. Mensen met slaapapneu hebben met slapen een onderbreking van de ademhaling,…

Wie is bang voor de huisspin?Wie is bang voor de huisspin?Je krijgt hartkloppingen van schrik. De paniek slaat toe zodra je een dikke, zwarte huisspin op de sneeuwwitte muur van…
Galstenen en gezonde voedingNoten, koffie, alcohol zijn geen medicijnen toch kunnen zij preventief en soms zelfs curatief er voor zorgen dat mensen…
Bronnen en referenties
  • Het Medisch Handboek
  • Gezondheidsnet.nl
  • Diagnosewijzer
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.