Slaapapneu, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis. Mensen met slaapapneu hebben met slapen een onderbreking van de ademhaling, en soms kan de adem ook even tot stilstand komen. De meeste mensen met slaapapneu ervaren het als schokkend, omdat ze soms ineens wakker worden en het gevoel hebben dat ze stikken. Dit komt omdat ze dan een tijdje onbewust de adem in hebben gehouden.

Slaapapneu

Men spreekt van een slaapapneu als de ademhaling meer dan vijf keer in een uur stopt. Mensen met een slaapapneu ademen erg onregelmatig, vaak met een onderbreking van de ademhaling van 15 tot 30 seconden. Soms zelfs langer dan 30 seconden. Wanneer dit gebeurt, geeft het lichaam automatisch een signaal af om wakker te worden. Vaak worden deze mensen dan met een schok en angstig wakker, dit komt omdat ze al meer dan 30 seconden onbewust niet hebben geademd. Als ze eenmaal wakker zijn kan de ademhaling weer worden hervat. Dit kan zeer vaak voorkomen, waardoor deze mensen erg onrustig slapen. Ze kunnen extreem vermoeid raken, en op hun werk niet meer goed functioneren. Mensen die hier veel last van hebben kunnen een onderzoek laten doen. Het onderzoek noemen ze polysomnografie. Tijdens de slaap worden er metingen uitgevoerd die met je ademhaling te maken hebben. Dit onderzoek is geheel pijnloos.

Gevaarlijk

Slaapapneu kan gevaarlijke situaties opleveren. Doordat je 's nachts erg onrustig slaapt, kan je lichaam ook niet goed herstellen. Dit kan ook voor de dag vele gevolgen hebben. Je valt bijvoorbeeld bijna in slaap achter het stuur, of je houdt het op je werk niet vol omdat je helemaal bent uitgeput.
Ook is het niet goed voor je bloeddruk. Je bloeddruk kan erg wisselen. Hierdoor heb je dus ook meer kans op hart en vaat ziekten.

Behandeling

Ten eerste, wat kun je er zelf aan doen? Veel mensen met overgewicht hebben last van slaapapneu. Het kan dus heel goed helpen als deze mensen gaan lijnen en wat afvallen. Dan kunnen de klachten minderen, of zelfs helemaal weg gaan. Ook kan een andere slaaphouding veel veranderen. Mensen die normaal gesproken op de rug liggen snurken over het algemeen veel eerder en veel meer. Roken kan ook lijden tot een slaapapneu. Het is dan verstandig hier mee te stoppen. En drink vooral géén alcohol twee uur voor het slapen gaan.

Mensen met ernstige slaapapneu kunnen een neusmasker gebruiken. Dit masker draag je 's nachts. Er zit een slang aan met een apparaat dat lucht in je neus én keel blaast. Hierdoor kan de keelholte niet dichtklappen. Het voorkomt dat je gaat snurken en het voorkomt dat je een onregelmatige ademhaling hebt. Het masker kan wat herrie maken, en het kan niet lekker zitten, waardoor het voor veel mensen als vervelend wordt ervaren. Vaak klagen deze mensen over een slechte nachtrust, juist door het masker. Wanneer dit het geval is, is het neusmasker niet zo handig, en moet er een andere oplossing komen.

Een andere optie is dus een anti-snurkbeugel. Deze beugel houdt de onderkaak naar voren, waardoor de keelholte open blijft. Deze beugel maakt geen herrie 's nachts, en kan dus erg helpen voor een goede en rustige nachtrust.

Is dit beide geen optie, dan kunnen er nog altijd operaties worden ondergaan. Wel wordt er gezegd dat deze niet altijd succes hebben, daarom is het verstandig eerst al het bovenstaande geprobeerd te hebben.
© 2013 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Altijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnAltijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnMet slaapapneu heeft iemand tijdens zijn slaap adem stops. Hierdoor wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en koolzuurgas…
Obstructieve slaapapneu: oorzaak en symptomenObstructieve slaapapneu: oorzaak en symptomenWat is het obstructief slaapapneusyndroom? Wat is de oorzaak van de aandoening en wat zijn de symptomen? Kan het behande…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…

Chemokuren: hoe overleef je een chemokuur?Hoewel er ongelofelijk veel verschillende chemokuren zijn, hebben de meesten de nodige bijwerkingen. Hoe kun je die bijw…
Hantavirus: Infectie en PreventieHoewel het hantavirus wereldwijd voorkomt, is een infectie met dit virus relatief zeldzaam. Het virus wordt overgedragen…
Stacey (42 artikelen)
Laatste update: 20-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.