Wat zijn slaapproblemen?

Wat zijn slaapproblemen? Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar opkomen, dag in en dag uit. Dit kan soms heel erg vervelend zijn, dat je vermoeid bent en dat je niet kan slapen wanneer jij wilt.

Slaapproblemen

De meeste mensen genieten 's nachts van hun welverdiende rust. Toch is er een grote groep die problemen heeft met goed slapen. Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders slapen slecht. Verschillende slaapproblemen komen hierbij voor. Mensen slapen niet of amper, dromen angstig, denken dat ze stikken of schoppen zonder dat ze het willen met hun benen.

Ruwweg kan bij de slaapstoornissen een onderscheid gemaakt worden tussen te veel of juist te weinig slaap. In beide gevallen is de persoon overdag erg moe. In het eerste geval is er vaak sprake van in -of doorslaapstoornis (bv. Insomnie). In het tweede geval gaat het bijvoorbeeld om stoornissen als narcolepsie (bijvoorbeeld: slaap aanvallen) of slaapapneu (Adem stilstand tijdens de slaap).

De meest bekende slaapstoornissen zijn:
  • Apneu (Adem stilstand tijdens de slaap)
  • Hypersomnia (Overmatig vermoeid)
  • Insomnie (slapeloosheid)
  • Narcolepsie (Slaap aanvallen)
  • Nachtmerries
  • Pavor Nocturnus (Nacht terreur)
  • Rusteloze benen
  • Slaap-waak ritme stoornis
  • Slaapwandelen

Apneu:

Slaapapneu is het tijden geen adem krijgen tijdens de slaap waardoor je adem stokt, snurken is daar een symptoom van.

Hypersomnia:

Deze mensen slapen ten minste een maand of regelmatig veel meer dan ze eigenlijk zouden willen/redelijker wijs verwacht zouden hebben.

Insomnie:

Moeite hebben met inslapen, niet doorslapen of niet uitgerust zijn na de slaap.

Narcolepsie:

Wanneer je last hebt van narcolepsie dan ben je overdag vaak moe, slaperig en versuft.

Nachtmerries:

Nachtmerries zijn extreem angstige dromen met erg negatieve emoties waaruit de dromer meestal wakker schrikt. Bijna altijd heeft de romer na de nachtmerrie een goede herinnering aan de vervelende situatie die net gedroomd is.

Payor Nocturnus:

Word je schreeuwend wakker in de nacht en weet je niet waar je bent of wat er gebeurd is, dan heb je kans dat je last hebt van pavor noturnos (slaap terreur).

Rusteloze benen:

De meeste mensen hebben wel eens dat hun benen opeens schokken of bewegen. Meestal gebeurd dit net voordat je in slaap valt en gaat dit gepaard met een gevoel van vallen.

Slaap-waak ritme stoornis:

Bij deze stoornis hebben mensen een aanhoudend patroon van ontregeling van slaap.

Slaapwandelen:

Slaapwandelen komt vrij vaak voor, meestal bij kinderen, incidenteel hebben volwassenen hier ook last van. Slaapwandelen begint altijd tussen slaapstadium drie en vier. Nadat een slaapwandelaar uit bed komt kan die kleren gaan aantrekken rondlopen of gewoon stil blijven staan.
© 2011 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Slaapproblemen door nachtmerriesDoor een vervelende nachtmerrie kan je niet meer in slaap komen. Je bent vermoeid, schiet eerder in de stress en je hume…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…

Het ondergeschikt belang van de keel, neus en orenHet ondergeschikt belang van de keel, neus en orenDe KNO-arts heet het in het ziekenhuis, een apart specialisme dus. En toch gaan wij er niet altijd even serieus mee om.…
Medische terminologie - AchtervoegselsMedische terminologie - AchtervoegselsNet als voorvoegsels en stamwoorden hebben achtervoegsels als kenmerk om iets aan te duiden wat algemeen is voor een bep…
Bronnen en referenties
  • Een gesprek hier over gehad met iemand die vooral met mensen met slaapstoornissen werkt.
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.