20 slaaptips voor een betere nachtrust

20 slaaptips voor een betere nachtrust Slapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrerend worden als je kampt met slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen bestaan uit problemen die te maken hebben met het inslaap komen, maar kunnen ook bestaat uit doorslaapproblemen. Uit onderzoek blijkt dat vele Nederlanders kampen met slaapproblemen, maar liefst 83 procent van de Nederlanders voelt zich niet uitgeslapen in de ochtend. Slaapgebrek kan leiden tot mindere prestaties op school en/of werk.

Slaapstoornissen

Slapen is een dagelijkse bezigheid. Het hoort bij onze dagelijkse levensbehoeften. Gemiddeld slapen we dan ook 1/3 deel van ons hele leven. Toch is "lekker" en "goed" slapen voor vele Nederlanders niet zo vanzelf sprekend. Het Fonds Psychische Gezondheid heeft in maart 2016 op basis van een onderzoek onder ruim 21.500 respondenten, geconcludeerd dat maar liefst 83 procent van de Nederlandse bevolking kampt met slaapproblemen. Deze slaapproblemen dragen er in vele gevallen aan bij, dat meer dan de helft van alle Nederlanders kampen met problemen op het werk of school, vanwege vermoeidheidsproblemen. Hoewel het gaat om een fors aantal Nederlanders dat kampt met slaapproblemen wil Lidewy Hendriks, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid, wel benadrukken dat slaapproblemen geen landelijk probleem zijn.

Slaapmedicatie

Ondanks het feit dat slaapmiddelen op recept in 2016 nog nauwelijks vergoed worden, gaan er op jaarbasis circa 180 miljoen doses benzodiazepines bij de apotheken over de toonbank.

Inslapen en doorslapen

De slaapproblemen waar Nederlanders mee kampen bestaan zowel uit inslaapproblemen of doorslaapproblemen. Een gemiddeld mens heeft zeven tot acht uur slaap nodig per dag. Op het moment dat, dit bijvoorbeeld door de slaapproblemen niet lukt ontstaat er een slaaptekort. Door deze slaaptekort voelt men zich niet topfit en kunnen er gezondheidsrisico's optreden. Er kunnen problemen ontstaan als concentratiestoornissen, hallucinaties en geïrriteerdheid, maar te weinig nachtrust kan ook mede zorgen voor overgewicht en kan leiden tot depressiviteit.

Gezonde slaaptijden

CategorieGemiddeld aantal uren slaap per dag
Zuigelingen22 uur
Peuters12 uur + 2 uur middagdutje
4 tot en met 12 jaar 10 - 12 uur
12 tot en met 25 jaar9 - 10 uur
25 tot en met 65 jaar 6,5 - 8, 5 uur
65 jaar en ouder6 - 7 uur

Er zijn verschillende slaapstoornissen

  • Primaire insomnie: Het niet kunnen inslapen. Dit kan veroorzaakt worden door o.a. de omgevingsfactoren zoals herrie, licht, cafeïne, slechte slaaphygiëne.
  • Doorslaapstoornissen: Het niet kunnen doorslapen. Ook dit heeft vaak te maken met de omgevingsfactoren, maar kan ook liggen aan onderliggende angsten en nachtmerries.

20 slaaptips

  1. Ga overdag niet slapen of doezelen.
  2. Ga dagelijks om een vaste tijd naar bed.
  3. Vermijd lichamelijke inspanning tijdens het laatste uur voor het slapen gaan.
  4. Kijk geen spannende film voor het slapen gaan.
  5. Drink geen koffie of thee, de laatste twee uur voor het slapen gaan.
  6. Drink geen alcohol, de laatste twee uur voor het slapen gaan.
  7. Rook de laatste twee uur voor het slapen gaan geen sigaret.
  8. Sta iedere dag op een vaste tijdstip op.
  9. Nuttig je avondmaaltijd niet te laat.
  10. Waak ervoor dat het niet te warm is in de slaapkamer.
  11. Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen.
  12. Zorg voor warme kleuren in je slaapkamer.
  13. Je slaapkamer moet voldoende geventileerd zijn.
  14. Doe ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan.
  15. Neem een kop warme melk voor het slapen gaan.
  16. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging over de gehele dag.
  17. Ga iedere dag naar buiten.
  18. Zorg voor een dagelijks slaapritueel.
  19. Zorg voor een goed matras.
  20. Ga niet snoepen voor het slapen gaan.

Homeopathische slaapmedicatie

Naast bovengenoemde tips zijn er diverse homeopathische middelen in de handel die kunnen helpen bij het slapen.
  • Neuraston - wanneer je ligt te malen
  • Rescue Remedy - wanneer er angst is in bed
  • Dormiplant - wanneer er inslaapproblemen zijn
  • Dormeasan - bij doorslaapproblemen
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om beter te kunnen slapenTips om beter te kunnen slapenOm fris aan de dag te beginnen en al je activiteiten goed te kunnen volhouden moet je wel goed slapen. Doe je dat niet,…
Bed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarBed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarIeder jong kind (baby, of dreumes) heeft een eigen slaapritme. Sommige baby's kunnen gerust zestien uur slapen op een da…
Online zelfhulp bij slapeloosheid na borstkankerOnline zelfhulp bij slapeloosheid na borstkankerVeel mensen tobben met slaapproblemen. Inslapen of doorslapen is moeilijk of zelfs onmogelijk. Vrouwen die behandeld zij…
Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapSlaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goed…

Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam is een kalmeringsmiddel (ook wel benzodiazepine genoemd) dat voorgeschreven wordt bij klachten als slapelooshei…
Temazepam (kalmeringsmiddel)Temazepam (kalmeringsmiddel)Temazepam is een zogenaamde benzodiazepine, een kalmeringsmiddel. Het kalmeringsmiddel temazepam kan door de arts voorge…
Bronnen en referenties
  • De telegraaf dinsdag 13 september 2016
Reacties

Lena@, 06-01-2014
Ik kan niet in slaap vallen, dat vind ik heel lastig. Ik ben 12 en gebruik menatonine, maar dat kan ik niet eeuwig gebruiken. Wanneer weet je het als je het niet meer hoeft te gebruiken? Ik heb de hele kerstvakantie zonder gedaan maar het lukt nog steeds niet om van uit mezelf in slaap te vallen. Weet iemand nog tips voor mijn probleem?

Lena@ Reactie infoteur, 07-01-2014
Hallo Lena,

Mijn moeder liet me schaapjes tellen of tot duizend en soms kreeg ik warme melk te drinken.

Je kunt ook eens naar je huisarts gaan.

TekstSchrijverT

Magali, 26-08-2013
Ik kan niet goed door slapen ik word wakker na drie uurtje slappen daarna kan ik niet snel in slaap vallen. help een paar goeie tips. Reactie infoteur, 05-09-2013
Hallo Magali,

Vaak wordt het niet kunnen slapen veroorzaakt door gedachten die door je hoofd spoken. Om dit tegen te gaan helpen oude middeltjes als:
1. een beker warme melk drinken;
2. liedjes zingen;
3. tot 1.000 tellen;
4. een boek lezen;
5. film kijken;
6. wegdromen;
7. een doe lijstje maken van dingen die je nog wil of moet doen;

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 14-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.