Tips om beter te kunnen slapen

Tips om beter te kunnen slapen Om fris aan de dag te beginnen en al je activiteiten goed te kunnen volhouden moet je wel goed slapen. Doe je dat niet, dan gaat dat je gedurende de dag opbreken. Maar dat is voor veel mensen die kampen met slaapproblemen makkelijker gezegd dat gedaan. Wil je beter slapen? Er zijn een aantal tips die wanneer je ze opvolgt een gunstige uitwerking kunnen hebben op je nachtrust en daarmee je algehele gezondheid.

Slaaptips


Tips om beter te kunnen slapen

Als je de onderstaande tips gaat toepassen in de je dagelijks leven, dan zul je waarschijnlijk snel verbetering zien. Liggen er ernstige problemen ten grondslag aan de moeite die je hebt met inslapen of doorslapen, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze tips zijn vooral van toepassing op mensen die gewoon de slaap moeilijk kunnen vatten of 's nachts vaak wakker worden terwijl dit niet te maken heeft met bijvoorbeeld psychische problemen of enge nachtmerries.

Doe voldoende aan lichaamsbeweging

Als je een beroep hebt waarbij je veel zit of als je bijvoorbeeld student bent en veel achter de boeken zit, dan verbruik je wel veel mentale energie, maar naar verhouding juist wel weer weinig lichamelijke energie. En je zult toch enige vermoeidheid moeten voelen om lekker te kunnen gaan slapen. Zorg er daarom voor dat je overdag voldoende lichaamsbeweging hebt. Het kan ook helpen om voor het slapen gaan nog even een wandeling in de buurt te maken, zo ben je ook weer even lekker in de buitenlucht. Zware inspanning kan er juist voor zorgen dat je een tijd wakker blijft liggen, dus probeer dit kort voor het slapen te voorkomen. Heb je net zwaar gesport, ga dan nog even een half uurtje zitten om te relaxen voor je je bed in duikt.

Zorg voor regelmaat in je leven

Voor een goede en regelmatige nachtrust is het goed om ook regelmaat aan te brengen in de tijden waarop je naar bed gaat. Als je een avond laat naar bed gaat en de volgende dag een stuk vroeger dan zal je lichaam moeite hebben om zich daar aan aan te passen. Daarbij is het ook nog zo dat je over je slaap heen kan gaan. Als je uren tv blijft kijken terwijl je best wel moe bent, dan komt er vaak een moment waarop je het gevoel krijgt dat je minder moe begint te worden. Dit is een bekend verschijnsel en geeft maar weer aan dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en niet te lang te wachten naar bed gaat als je je moe begint te voelen.

Probeer niet overdag te slapen

Voor kinderen en ouderen is het goed om gedurende de dag even een dutje te doen. Voor anderen is dit niet het geval. Met dutjes overdag kun je een nacht slecht slapen niet compenseren. Bovendien is het zo dat onderzoek heeft aangetoond dat dit een negatief effect heeft op je nachtelijke rust. Je kunt dit dus beter vermijden, hoe aantrekkelijk het soms ook is!

Zorg voor een goede ventilatie

Ventilatie is altijd belangrijk, dus ook tijdens je slaap. Ook in de winter kan het absoluut geen kwaad om je raam op een kiertje te zetten, en is het zelfs aan te raden. Ook is je nachtkleding belangrijk. Zorg ervoor dat je het niet te warm krijgt,, dat voorkomt dat je badend in het zweet wakker wordt. Maar als je raam open staat moet je er natuurlijk ook waakzaam voor zijn dat je geen kou vat als je raam open staat, zorg dus voor een goede balans in zomer en winter.

Bereid je voor op de slaap

Vluchtig je bed induiken gaat je niet helpen goed in slaap te komen. Zeker als je bekend bent met slaapproblemen doe je er goed aan om het proces goed voor te bereiden. Relax een beetje voor het slapen gaan, in ieder geval een half uurtje. Dit kun je doen door een boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Voorkom het drinken van cafeïne en drink bijvoorbeeld wat rustgevende thee als 'evening tea' of nachtrust thee. Deze producten zijn in meerdere varianten op de markt. Het is ook vaak fijn je even op te frissen en natuurlijk om je tanden te poetsen, zodat je een lekker schoon gevoel hebt als je onder de veren gaat. Kort voordat je gaat slapen nog bezig zijn met je smartphone of tablet kan een nadelig effect hebben op je slaap. Het is dus beter dit te vermijden.

Warmtewerend folie op de ramen

Je kunt de toenemende warmte op de slaapkamer wat verminderen door de ramen te voorzien van een zonwerende en warmtewerende folie.

Middelen die je kunt gebruiken om beter te kunnen slapen

Zonder direct naar slaapmiddelen te hoeven grijpen zijn er een aantal kalmerende middelen die je bij de drogist of via een webshop kunt kopen om je slaap te bevorderen. Het gaat dan voornamelijk om pilletjes of drankjes die de natuurlijke slaapbevorderende middelen melatonine of valeriaan bevatten. Inname van deze middelen kort voor het slapen gaan kan het inslapen en doorslapen bevorderen. Deze middelen zijn zeer veilig en het is daarom aan te raden om er eens mee te experimenteren.

Lees verder

© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is melatonine?Melatonine is een stof die een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van een mens. Melatonine wordt al door…
Een goede nachtrust met natuurlijke middelenEen goede nachtrust met natuurlijke middelenLekker slapen willen we allemaal. Helaas lukt dat niet bij iedereen. Toch heeft moeder natuur een aantal middelen in pet…

Het mysterie van de zoenIn de Van Dale staat de zoen oftewel de kus beschreven als een aanraking met de lippen, als groet of teken van genegenhe…
Positief denken en handelenPositief denken en handelenNatuurlijk heeft iemand wel eens een rotbui, maar overall is een positieve instelling hebben goed voor de gezondheid en…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.