Het mysterie van de zoen

In de Van Dale staat de zoen oftewel de kus beschreven als een aanraking met de lippen, als groet of teken van genegenheid. Er bestaan veel verschillende soorten zoenen maar als het gaat om de liefde is de zoen de meest intieme ervaring die je met elkaar kunt beleven. In dit artikel kom je meer te weten over de zoen.

De geschiedenis

Eeuwen geleden ontdekte mensen het en we zijn er nooit meer mee gestopt. De allereerste afbeelding van een verliefd zoenen paar stamt uit 1500 en werd gemaakt in India. Zoenen is tijdloos en universeel, dat is een feit. Maar waarom mensen zoenen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Een Romeinse schrijver, Lucretius beschreef het als een poging van samensmelting van twee mensen. Een Zwitserse psychiater, Carl Jung beweert dat zoenen voortkwam uit voedseloverdracht. Net zoals vogels hun jongen eten geven.

Volgens de Oostenrijkse psychiater, Sigmund Freud had zoenen met seks te maken. Het was een egoïstische obsessie waarbij de mens terug wilde naar de moederschoot. De mens probeert via deze weg in de geborgenheid van een ander te komen. Andere deskundigen beweren dat de mens elkaar vroeger besnuffelen als honden dat nu doen, en dat daaruit zoenen is voortgekomen.

In de tegenwoordige tijd volgen deskundigen zowel Jung als Freud. Ze zijn het er over eens dat zoenen is voortgekomen uit het zuigen en likken van de moeders borst in de babytijd. Mensen genieten van het zoenen, omdat de moederborst in onze kinderjeugd werd ervaren als liefde en vertrouwen.

Het effect van de zoen

Je bloeddruk stijgt, je ademhaling versnelt en je stofwisseling neemt toe. Je hartslag neemt een sprong van zeventig naar honderd slagen per minuut en je speekselklieren maken overuren. Dit zijn de effecten waarmee je te maken krijgt bij het zoenen. Maar het mooiste is dat je hersenen het stofje endorfine aanmaken. Dit is een genotstof waardoor je meteen op een roze wolk zit, je pupillen verwijden en je huid wordt strakker. Met het zoenen gebruik je verschillende gezichtsspieren die je normaal niet gebruikt. Dit maakt zoenen niet alleen lekker, maar ook gezond. Daarnaast verbrandt je bij een kwartiertje heftig en vurig zoenen ook nog een z’n dertig calorieën.

De ultieme zoen is een illusie

Iedereen ervaart een zoen op een andere manier. De één houdt van teder en zacht, en de ander juist van heftig en wild. Ga vooral op zoek naar wat jij lekker vindt. Laat je zoenpartner weten wat jij lekker vindt. Een goede zoener ben je niet alleen, zoenen is teamwork. Zoenen is geven en nemen, maar zoenen is vooral genieten. De ultieme zoen bestaat niet, want je ontdekt steeds opnieuw heerlijk manieren van genot. Hieronder de verschillende onderdelen die een rol spelen tijdens het zoenen met bijbehorende tips.

De lippen en de tong

Geen zoen zonder je lippen. Het is de basis van elke zoen. Zorg ervoor dat ze niet ruw en gebarsten zijn. Dat is voor niemand fijn. Maar ook te vette en klefferige lippen, zijn niet fijn tijdens het zoenen. Smeer je lippen daarom regelmatig in met balsem maar niet net voordat je van plan bent om iemand te zoenen. Neem het gevoel in je op, van het aanraken van jullie lippen. Voel hoe ze bewegen en hoe zacht ze zijn.

Naast onze lippen wordt de tong in deze tijd ook als basis gezien. Een french kiss oftewel de tongzoen wordt tegenwoordig gezien als een “normale” zoen omdat het zo razend populair is. Het is een manier van zoenen waarbij je speelt met de tong van je zoenpartner. Begin vooral niet te wild maar bouw het op. Neem af en toe een pauze en zoen elkaar dan gewoon op de lippen.

De ogen en het hoofd

Sommige mensen vinden het prettiger om hun ogen open te houden tijdens het zoenen, andere hebben ze juist liever dicht. Dit bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Vaak beleef je de zoen intenser met je ogen dicht, maar het is ook fijn om te zien dat je zoenpartner ervan geniet. Je hoofd beweegt mee met de zoen. Is de zoen teder en romantisch dan zijn het rustige bewegingen. Is de zoen wild en heftig dan mag je best met meer passie met de bewegingen mee gaan. Zorg ervoor dat je ervan geniet en wat als je meer wilt dan alleen maar zoenen laat je dat met subtiele aanwijzingen weten.

De ademhaling en het tempo

Bij het zoenen kun je het beste proberen om door je neus adem te halen. Als je verkouden bent is dit niet altijd even handig, neem dan af en toe een rustpauze. Het is uiteraard van belang dat je adem fris is. Verzorg daarom je tanden goed, door regelmatig te poetsen en te flossen. Ook wanneer je net gerookt hebt, vinden veel mensen zoenen vies. Vlak voor het zoenen iets gegeten of gerookt? Geen probleem een kauwgompje, pepermuntje of mondspray zorgen voor een frisse adem op elk moment van de dag. Het tempo van de zoen is erg belangrijk, rustig staat voor romantisch en snel voor een zoen met passie. Om zoenen spannend te houden is afwisseling in tempo een goede tip.

Van de French Kiss tot verrassingszoen

Je kunt op een heleboel verschillende manieren zoenen. Voor de beginners is het verstandig om simpel van start te gaan. Maar ben je al ervaren en wil je het spannend houden dan is het juist goed op te experimenteren. Welke het lekkerste is moet je zelf ervaren want iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Hieronder staan er een aantal beschreven. Probeer ze uit, experimenteer en ontdek jouw favoriet.

De tongzoen oftewel French Kiss

Bij de tongzoen druk je de lippen tegen die van je partner. Beide openen jullie de monden zodat de tongen elkaar kunnen verkennen. Een goede tongzoen kan veel intenser zijn dan seks.

De nekzoen

Veel vrouwen vinden de nek een gevoelig plekje en daarom een favoriete plek om gezoend te worden. Bij maar liefst 94 procent van de vrouwen wordt de nek gezien als erotische plek.

De snoepzoen

Hierbij leg je een snoepje of iets anders lekkers in de mond van een ander. Wat ook goed werkt is iets kouds of warms, bijvoorbeeld een ijsklontje. Het is werkelijk een genot om een ijsklontje samen weg te zoenen totdat het gesmolten is. Wat ook een opgewonden gevoel geeft is het strelen van je partner met het ijsklontje.

De waterzoen

Zoenen onder de douche is erg erotisch. Het water stroomt over beide gezichten. Dit is ook erg romantisch in de stromende regen. Je kunt het ook onderwater proberen, vergeet daarbij niet van te voren een flinke hap adem te halen.

De plaagzoen

Terwijl jullie aan het zoenen zijn, trek je voor de volgende zoen snel je lippen terug. Zo ontstaat er een sensueel spelletje, waarbij je elkaar naar elkaar toe probeert te trekken. Wees verstandig en laat het spelletje niet al te lang duren, want dat kan zorgen voor irritaties.

De zuigzoen

Hierbij zuig je hard op de huid van je partner. Dit kan in de nek, op de buik of op een andere plek op het lichaam. Doordat het bloed naar boven wordt gezogen, ontstaat er een rode plek op de huid.

De verrassingszoen

Zoen je partner eens spontaan en juist op dat moment waarop hij/zij het niet verwacht. Spontane zoenen versterken de liefde en kunnen daarom zorgen voor een goede oppepper van je seksleven.

De taal van het zoenen

Wil je weten wat die zoen die je kreeg betekent? Hieronder de taal van het zoenen. Onthoud alleen wel dat dit theorie is en in de praktijk (helaas) niet altijd klopt.

Soort zoenBetekenis
Op je wangWij zijn vrienden
Op het voorhoofdJij bent heilig
Op de bovenlipIk moet zo gaan
Op de onderlipDoe je mond maar open
Op je mondIk vind je leuk
Op je neusJe bent schattig
Op je oorlelIk ben geil
Op je kaaklijnIk wil seksen met je
In je halsIk ga je opgeilen
Op je borstJe bent perfect
Op je tepelIk wil meer
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom we zoenenWaarom we zoenenTijdens een zoen wisselen de zoenende partners informatie uit. De vrouw die zoent is veel kieskeuriger dan de man. Manne…
Zoenen, hoe doe je dat?Zoenen, het is een oud gebruik wat al afstamt van onze voorouders. Zoenen zou vroeger gebruikt zijn geweest om eten aan…
Acht verschillende soorten zoenenAcht verschillende soorten zoenenZoenen, iedereen doet het en het kan gewoon erg lekker zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten zoenen en in dit ar…
Het belang van zoenen: zoenen zegt meer dan woordenHet belang van zoenen: zoenen zegt meer dan woordenNatuurlijk is zoenen gewoon heel erg lekker. En opwindend en spannend. Maar wat veel mensen niet weten is dat kussen ook…

Celdeling: cyclus en regulatieMenselijke cellen zijn in constant aan het groeien en delen. Er komen veel verschillende systemen kijken bij het uiteind…
Tips om beter te kunnen slapenTips om beter te kunnen slapenOm fris aan de dag te beginnen en al je activiteiten goed te kunnen volhouden moet je wel goed slapen. Doe je dat niet,…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.