Een goede nachtrust met natuurlijke middelen

Een goede nachtrust met natuurlijke middelen Lekker slapen willen we allemaal. Helaas lukt dat niet bij iedereen. Toch heeft moeder natuur een aantal middelen in petto waardoor we gegarandeerd beter slapen. Van natuurlijke thee, druppelvloeistof tot en met dragees. Er is zelfs een speciale slaapkamermist die helpt om beter te slapen. Een overzicht.

Tablet of thee tegen slapeloosheid

Veel mensen hebben last van tijdelijke slapeloosheid. Vaak kan dit verklaard worden door een toename van spanning. Het is natuurlijk altijd aan te raden naar deze spanningsbron te kijken en te bedenken hoe we deze kunnen verminderen. Er is ook een aantal natuurlijke middelen die kunnen helpen bij een gezonde nachtrust. Voor iedereen is er wel een tabletje of thee dat volstaat. Een greep uit het aanbod op een rij.

Bach Bloesem

Extracten van planten

Bachbloesem zijn extracten van planten die in druppelvorm (flesjes) verkrijgbaar zijn. Ze werken positief op emoties waar we liever vanaf willen zoals stress en verdriet. Deze geneeswijze is lang geleden door Dr. Bach ontdekt en wordt al meer dan een eeuw toegepast.

Bach Bloesem tegen slapeloosheid

Er is ook een speciale Bachbloesem tegen slapeloosheid. Het is een natuurlijk middel dat bekend staat als 100% veilig en geen bijwerkingen heeft. De druppels zijn voor zowel volwassenen als kinderen bestemd. De Bach Bloesems zijn verkrijgbaar in reformzaken of via het internet. Het flesje dat helpt om beter in en door te slapen heeft het nummer 87.

Valeriaan

Kalmerende werking

Het kruid Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende werking. Het helpt bij
het verminderen van stress en slapeloosheid. Zo kan het kruid ook helpen om beter in te slapen voor mensen met milde slaapproblemen.

Tijdelijke slapeloosheid

Mensen die tijdelijk last hebben van slapeloosheid of zich niet zo goed kunnen ontspannen kunnen veel baat hebben bij het middel. Valeriaan is in veel soorten verkrijgbaar. Het zit onder andere in:
 • Thee
 • Tabletten
 • Druppelvloeistof
 • Dragees
Het is verkrijgbaar bij de apotheek of bij de lokale drogist. Valeriaan staat bekend als een veilig middel/kruid dat helpt voor een gezonde nachtrust.

Bed & Body mist van Rituals

Tao-lijn

Rituals heeft een lijn uitgebracht die geïnspireerd is op de Tao, een Chinese levensfilosofie. De producten van de Tao-lijn brengen je in een evenwicht en een natuurlijke balans. Speciaal voor het slapen gaan heeft Rituals de Yin bed & body mist ontwikkeld. Deze mist spray je vlak voor het slapen gaan rond in je slaapkamer.

Witte lotusbloem voor een goede nachtrust

De aroma's van de Bed & Bodymist zouden je in een rustgevende staat brengen. Zo is er onder andere de witte lotusbloem in verwerkt wat een geheim recept is tegen slapeloosheid. Even sprayen en lekker slapen dus met Rituals!

Melatonine voor een goed dag- en nachtritme

Natuurlijk hormoon

Melatonine is een hormoon dat mensen zelf produceren in de pijnappelklier.Hoe meer daglicht je ontvangt, hoe meer melatonine je aanmaakt. Dit hormoon helpt bij een goed slaap- en waakritme. Het wordt in Nederland dan ook gebruikt voor slaapmiddelen. Het is in de apotheek verkrijgbaar onder de merknaam Circadin.

Bijsluiter

Ook is het verwerkt in veel natuurlijke slaaptabletjes die gewoon te koop zijn bij de drogist. Raadpleeg wel altijd de bijsluiter: hierin staat voor wie het middel wel of niet geschikt is en worden eventuele bijwerkingen vermeld. Als je je ook nog aan de aanbevolen hoeveelheid houdt is een goede nachtrust verzekerd!

Oma weet raad: natuurlijke tips om lekker te slapen

In het boek Oma weet raad geeft Monique van der Meij veel tips met natuurlijke ingrediënten. Voor het tegengaan van slapeloosheid zijn er de volgende tips:
 • Drink voor het slapengaan het sap van enkele uien en je slaapt weer als een roos
 • Het drinken van kamillethee bevordert het inslapen
 • Ook het drinken van één (niet meer!) glas rode wijn zou het inslapen bevorderen
 • Warme melk met honing werkt nog altijd goed voor het slapen gaan
 • Wie 's avond een kopje anijsthee drinkt slaapt beslist sneller in
 • Op een blad van een paardebloem kauwen zou helpen voor een goede nachtrust

Hardnekkige slapeloosheid

Wie last heeft van hardnekkige slapeloosheid en geen baat heeft bij bovengenoemde middelen doet er goed aan een bezoek aan de dokter te brengen. Samen met jou kan de dokter een aantal leefregels opstellen. Zo is het van belang niet te zwaar te eten, geen alcohol te drinken, te zorgen voor een goed geventileerde slaapkamer en langdurige stress te vermijden. Is dit niet afdoende dan kun je samen met je arts een plan opstellen om weer lekker te slapen. Zo kunnen sport en yoga enorm helpen bij een goede nachtrust.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Natuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamilleNatuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamilleMoeilijk in slaap komen, 's nachts wakker worden: dergelijke slaapproblemen komen vaak voor. Klassieke slaapmiddelen heb…
Slaapproblemen oplossen Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
De oorzaken en gevolgen van slapeloosheidDe oorzaken en gevolgen van slapeloosheidWat zijn de oorzaken en gevolgen als je veel last hebt van slapeloosheid? Veel mensen hebben hier last van en weten zich…

Ontgiften of detoxenIn deze tijd van steeds hoger wordende kosten voor gezondheidszorg, is het van belang, niet in de laatste plaats voor de…
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Bronnen en referenties
 • www.rituals.com
 • www.wikipedia.org
 • www.apotheek.nl
 • www.bachbloesemadvies.be
 • Oma weet raad- Monique van der Meij
Reactie

Gretha Grissen, 11-07-2012
Hallo, mijn kleinzoon slaapt zo slecht. Kan ik bach voor hem gebruiken? Valdisper gebruikt, maar daar werd ie druk van. Hij is 3 jaar. Gr Gretha Reactie infoteur, 13-07-2012
Beste Gretha,

Als je kleinzoon echt zo slecht slaapt zou ik adviseren eerst een bezoek aan de huisarts te brengen en deze om advies te vragen. In de natuurwinkel kunnen ze je vast verdere uitgebreide voorlichting geven over Bachremedies bij kinderen.
vr.gr. Schoontje

Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 04-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.