Slapeloosheid en slaapmedicatie
Je bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen oog dicht gedaan. En je moet er om zeven uur alweer uit… Wat kun je doen tegen slapeloosheid?
Gevolgen slaapproblemen
Een slechte nachtrust kan concentratievermindering tot gevolg hebben. Je hebt meer moeite om je op je werk te concentreren en maakt fouten. Daarnaast heb je een verhoogde kans op overgewicht. Slapeloosheid leidt soms tot nachtelijk eten. Je kunt letterlijk wakker liggen van je slaapproblemen. Je kunt nog maar drie uur slapen, hoe moet je dan de volgende dag normaal functioneren? Het piekeren zorgt voor nog minder slapen. En zo houdt de vicieuze cirkel zichzelf in stand.
Wat is slapeloosheid?
Slapeloosheid is typisch een kwaal van deze tijd. Als je een nachtje slecht slaapt, leidt je niet direct aan slapeloosheid. Van slapeloosheid spreekt men als iemand vaker slecht slaapt en overdag niet goed functioneert vanwege het slaapgebrek.
De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft , verschilt per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan zes uur, anderen hebben hun batterij pas opgeladen na tien uur slaap.
Oorzaken slapeloosheid
Voordat je slapeloosheid aanpakt met medicijnen of andere remedies, is het verstandig om eerst te kijken naar de oorzaken van de slapeloosheid. Bekende oorzaken zijn:
- Te weinig of juist teveel eten voor het slapengaan
- Sporten vlak voor het slapengaan. Je lichaamstemperatuur stijgt, hierdoor slaap je moeilijker in.
- Een slaapstoornis, zoals apneu
- Een onregelmatig leefpatroon door bijvoorbeeld nachtdiensten of ploegendiensten
- Te warme of juist te koude slaapkamer
- Een depressie
- Geen vaste bedtijd
- Stress
- Ondergewicht
- Het samentrekken van spieren
- Teveel koffie en cola (cafeïne)
Tips tegen slaapproblemen
- Doe geen middagdutjes
- Minder met koffie en cola, vanwege de stof cafeine
- Ga om een vast tijdstip naar bed en sta op om een vast tijdstip
- Als je niet kunt slapen, dan wil het soms helpen om even uit bed te gaan, om bijvoorbeeld wat te gaan lezen.
Slaapmedicatie
Als de bovenstaande tips niet het gewenste effect hebben, kun je overwegen om slaapmedicatie te gebruiken.
- Een huisarts kan slaapmiddelen voorschrijven, maar is hierin vaak terughoudend. Slaapmedicatie neemt namelijk de oorzaak van slapeloosheid niet weg. Bovendien lopen mensen het risico om verslaafd te raken.
- Slaapmedicatie van A. Vogel. Dit kan helpen voor een goede nachtrust. Het is een homeopatisch middel.
- Dan is er nog Melatomatine. Dit zijn kleine pilletjes die slaapopwekkend werken en helpen bij het behoud van een natuurlijk dag – en nachtritme. Het is te koop bij verschillende winkels , zoals Kruidvat.