Slapeloosheid: Kruidenthee voor slapeloosheid

Slaap is noodzakelijk voor de gezondheid van geest en lichaam. Dit is een kruidenmengsel voor kruidenthee die gebruikt kan worden bij slapeloosheid. De thee is rustgevend en kalmerend.

Slapeloosheid

Slapeloosheid komt heel vaak voor en kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Het is niet zinvol om die hier uitvoerig te beschrijven omdat deze informatie elders in ruime mate te vinden is. Slaapstoornissen hoeven niet per definitie het gevolg van een ziekte te zijn. Bij kinderen gaat het daarbij vaak om aanpassingsproblemen. Bij volwassenen vaak om spanningen, roken of medicijngebruik.

Het is echter ook van belang dat u zorgt voor voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht. Regelmaat in de dingen die u doet is eveneens belangrijk. Probeer problemen van u af te zetten en vermijd het gebruik van koffie vlak voor het slapen gaan. Ga op tijd en op regelmatige tijden slapen. Een glas warme melk met honing en een warme douche of bad wil ook wel eens helpen. In sommige gevallen is het gebruik van slaapmiddelen tijdelijk noodzakelijk. Probeer dit echter zo lang mogelijk uit te stellen (in overleg met uw arts) omdat kans op gewenning reëel aanwezig is.

Hieronder treft u recept voor een kruidenmengsel ter ondersteuning.

Recept

  • 20 gram Lindebloesem
  • 10 gram St. Janskruid
  • 10 gram Brandnetel
  • 10 gram Kamille
  • 10 gram Citroenmelisse

Bereiding en gebruik:
1 eetlepel kruidenmengsel overgieten met kokend heet water en 10 minuten laten trekken. Vervolgens zeeft men de thee.
Dagelijks 2 kopjes nemen (warm) eventueel gezoet met honing, waarvan 1 kopje ca. 1 uur voor het slapen gaan.

Bij lichte ( of sporadische ) gevallen van slapeloosheid kan worden volstaan met gebruik van de Lindebloesem (60 gram).
Bereiding en gebruik als boven.

LET OP

Indien u antidepressiva of antipsychotica gebruikt kan het zijn dat u geen St. janskruid (Hypericum perforata) mag gebruiken. Ook bij andere medicijnen kan St. Janskruid de werking beïnvloeden. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter of vraag bij twijfel uw arts of apotheker. In een voorkomend geval mag u het St. Janskruid uit het mengsel weglaten.

Belangrijk

Deze recepten zijn NIET bedoeld om uw huidige medicijnen te vervangen. Bij aanhoudende en ernstige klachten dient u altijd een arts te raadplegen.

Opde foto: St. janskruid (Hypericum)

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruidenGeneeskrachtige kruidenNatuurgeneeskunde wordt steeds populairder, er is dan ook steeds meer onderzoek naar verricht en de meeste mensen die ge…
Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Het gebruik van kruidenVan kruiden wordt gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben, maar ook dat ze uitstekend gebruikt kunnen worden vo…

Kruidenthee voor aambeienAambeien, uitgezakte kluwen van kleine gezwollen bloedvaatjes die irritante jeuk, en branderig gevoel veroorzaken. Hier…
Voetbad met mosterd, rozemarijnthee, massageolie met kruidenVoetbad met mosterd, rozemarijnthee, massageolie met kruidenVoetbad met mosterd: In de volksgeneeskunde worden mosterdzaadjes vanouds in warme voetbaden gebruikt tegen bronchitis e…
Bronnen en referenties
  • Bilz, de nieuwe natuurgeneeswijzen
  • Materia Medica van de Homeopathie, Max Tetau
Reactie

Anita, 08-07-2016
Is citroenverbena ook goed voor een goede nachtrust? Ik las dit in de cursus kruidengeneeskunde. Reactie infoteur, 12-12-2016
Citroenverbena is vooral bekend als digestivum en heeft een licht angstremmende werking. Mensen die angstaanvallen of paniekaanvallen hebben zouden dit voor een betere nachtrust kunnen gebruiken.

Tandor (13 artikelen)
Laatste update: 13-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.