Kruiden om beter te slapen

Kruiden om beter te slapen Niks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mensen aan lijden. Slaappillen zijn een erg radicale remedie waar ook weer veel nadelen aan zijn verbonden. Gelukkig is het ook mogelijk om met natuurlijke middelen beter te slapen. Wanneer u last heeft van slaapproblemen dan kunnen onderstaande kruiden u misschien helpen om beter te slapen. Geniet van een goede nachtrust met behulp van slaapbevorderende kruiden.

Hoe werken kruiden bij slaapproblemen

Wanneer slapeloosheid voortkomt uit stress, dan kunnen bepaalde kruiden dit verlichten waardoor men beter in slaap komt en beter doorslaapt. Sommige kruiden hebben een rustgevend effect op het menselijk lichaam. Hele kleine alkaloïden oftewel stikstof verbindingen uit kruiden, verzadigen het bloed en komen in de hersenen terecht. Daar functioneren deze alkaloïden als een circulerend sedativum, en schakelen delen van de hersenen uit.

Welke kruiden helpen het best bij slapeloosheid

We bekijken vijf kruiden met kalmerende eigenschappen die het beste helpen bij slapeloosheid.

Valeriaan om beter te slapen

Valeriaanwortel is een mild sedativum en wordt al eeuwenlang gebruikt. Voordat begin twintigste eeuw de barbituraten werden uitgevonden, was valeriaan het meest gebruikte kalmeringsmiddel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door troepen aan het front gebruikt om shellshock (zenuwstoring door extreme stress die de strijd met zich meebrengt) te voorkomen, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door burgers gebruikt die ten gevolge van de bombardementen aan angst en stress leden. Valeriaanwortel wordt meestal gebruikt om slaapstoornissen te behandelen die voortkomen uit angst en nervositeit.

Hop om beter te slapen

Hop wordt meestal in combinatie met andere kruiden gebruikt (zoals valeriaanwortel en passiebloem), om de zenuwen tot rust te brengen en de slaap te bevorderen. Vita-Dor een bekend slaapmiddel uit Duitsland , is een combinatie van hop, passiebloem, valeriaanwortel en melisse. Men stopte vroeger vaak hop in kussens, in plaats van dons, om te zorgen dat men goed kon slapen. In grote hoeveelheden heeft hop een dusdanig verdovende werking dat het ook wel aan mensen met pijnklachten wordt gegeven.

Passiebloem om beter te slapen

De passiebloem werd in 1596 in Peru ontdekt door een Spaanse arts, Monardes genaamd. Het kruid werd erg populair in Europa, waar men er thee van zette. Passiebloem wordt overal ter wereld vanwege zijn milde rustgevende eigenschappen gebruikt; spanning en angst worden er minder door. In Europa en Rusland wordt passiebloem gebruikt in combinatie met valeriaanwortel; dit levert een aantal zeer populaire slaapmiddelen op. Passiebloem is een effectief middel tegen spierkramp, welke de slaap verstoord.

Kamille om beter te slapen

Kamille wordt van alle kruiden het meest gebruikt om de slaap te bevorderen. Zowel kamillethee als kamillepreparaten worden vanwege hun kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel gebruikt. Als u van het geneeskrachtige deel van de plant een extract maakt en dat in een tinctuur (alcoholoplossing) doet krijgt u een heel krachtig sedativum. Aangezien kamille ook windverdrijvend werkt, kan het goed zijn voor mensen die niet kunnen slapen vanwege indigestie of pijnlijke winderigheid.

Lavendel om beter te slapen

Een onderzoek van de University of Leicester in Engeland, gepubliceerd in het Engelse medische tijdschrift Lancet meldde dat vier oudere mensen die aan slapeloosheid leden door de zoete geur van lavendelolie sneller in slaap vielen en langer doorsliepen. Drie van hen stopten met het slikken van slaapmiddelen dankzij lavendel. De onderzoekers stellen dat de bulbus olfactorius, het zenuwcentrum van de neus, vlak bij het reticulair activeringssysteem van de hersenen ligt, dat de slaap/waak cyclus regelt. Hij vermoedt dat de chemicaliën in de lavendelolie door de neus naar de hersenen stromen, en daar het slaapcentrum enigszins veranderen.

Waar zijn deze kruiden te verkrijgen

Bovenstaande kruiden kunt u in een reformwinkel kopen of bestellen via internet. Wanneer u de smaak van een bepaald kruid niet prettig vind kunt u deze het beste in capsulevorm kopen. Wanneer u thee wilt zetten van de kruiden dient u een zogenaamd thee ei te kopen om dat de thee vaak los wordt verkocht i.p.v. in zakjes. Er zijn ook kant en klare kruiden mengsels te koop als thee, capsules of tinctuur waar de slaapbevorderende kruiden gezamenlijk in voorkomen.

Lees verder

© 2011 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen slapeloosheidHuismiddeltjes tegen slapeloosheidSlapeloosheid is een vervelende aandoening die je leven overdag flink kan verstoren. Gelukkig zijn er een aantal huismid…
Ga je van avondthee echt beter slapen?Ga je van avondthee echt beter slapen?Tegenwoordig zie je het overal: avondthee. Elke supermarkt heeft een avondthee van eigen merk, bij gezondheidswinkels is…
Passiflora tegen slapeloosheidPassiflora tegen slapeloosheidValeriaan, hop, citroenmelisse, passiebloem, lavendel. Kruiden tegen slapeloosheid zijn er heel wat, alleen helpen ze ni…
Slaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustSlaapverwekkende kruiden voor een betere nachtrustKruiden zijn er niet alleen maar om je maaltijd op smaak te brengen. In de kruidengeneeskunde wordt de plant op verschil…

Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend?Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend?Ozontherapie wordt steeds populairder. Mensen die last hebben van vermoeidheid, depressie, doorbloedingsstoornissen of a…
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.