Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend?

Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend? Ozontherapie wordt steeds populairder. Mensen die last hebben van vermoeidheid, depressie, doorbloedingsstoornissen of allergieën kunnen er baat bij hebben. Het kan op eenvoudige wijze in de bloedbaan worden gebracht om de doorbloeding te verbeteren, meer energie te krijgen, de conditie te verbeteren of om virussen te doden. Hoe kan ozontherapie nu bevorderend werken op de gezondheid en wat houdt het precies in?

Wat ozon precies inhoudt

Ozongas is afkomstig uit onze dampdring en ontstaat door de inwerking van ultraviolette straling van de zon op zuurstof. Ozongas wordt ook gevormd tijdens bliksemontlading en kan ook opgewekt worden via een machine waarin zuurstof in contact gebracht wrodt met elektrische hoogspanning. Ozongas is zuurstof waar extra energie aan toegevoegd is. Ozon is een natuurlijke stof die een slechte reputatie heeft gekregen omdat het ook een ongewenst bijproduct is van verbranding van benzine. Met name op warme dagen kan daardoor een teveel aan ozon ontstaan. Adem je teveel ozon in kun je allerlei klachten krijgen zoals hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

Ozon als therapie

Als ozon in kleine hoeveelheden in de bloedbaan wordt gebracht, bijkt het juist dat deze stof gunstige eigenschappen bezit. Zo heeft ozon een sterk desinfecterende werking: het doodt bacteriën, schimmels en virussen en bestrijdt infecties. Daarnaast verbetert het in sterke mate de bloedcirculatie. Het is aangetoond dat ozontherapie absoluut veilig is en een verbetering van de gezondheid kan bewerkstelligen. Ozontherapie kan helpen bij candida (schimmelinfectie) en helpt bij het opruimen van afvalproducten uit het lichaam. Hierdoor kan het de lever ondersteunen omdat de lever is betrokken bij ontgifting van het lichaam. Ook verbetert het de weerstand en kan huidklachten verminderen. Het kan zelfs bijdragen aan het verdwijnen van psychische klachten.

De toepassing van ozontherapie

De meest toegepaste methode is: grote-eigenbloed-behandeling. Via een naald in je arm wordt er tussen de 100 en 200 ml bloed afgetapt. Hieraan wordt ozongas toegevoegd en het wordt weer teruggegeven aan de patiënt. Een behandeling duurt tussen de 20 en 30 minuten en kan 1 tot 2 keer per week worden gedaan. Om een gunstig effect te hebben zijn er tussen de 2 en 6 behandelingen nodig. De behandeling kan gecombineerd worden met het toedienen van vitaminen en magnesiumsulfaat. Postieve effecten van de behandeling kunnen zijn: een verbeterde doorbloeding, het doden van bacterieën en virussen en het krijgen van meer energie en levenslust.

Welke aandoeningen komen nu eigenlijk in aanmerkingen voor ozontherapie. Hieronder volgt een opsomming voor klachten die baat kunnen hebben bij ozontherapie.

Aandoeningen

 • doorbloedingsstoornissen
 • astma, hooikoorts en andere allergieën
 • infectieziekten door zowel bacterieën als virussen veroorzaakt
 • hepatitis
 • Vermoeidheid
 • obstipatie en ontstekingsprocessen van de darm
 • burn-out
 • depressie
 • chronische pijn zoals reumatoïde artritis
 • verhoogd cholesterol
 • verbeteren conditie
 • life extension (verjongingskuur)
 • diabetes
 • acne

Overige informatie

In de medische wereld is ozontherapie nog vrij omstreden. In Duitsland wordt deze behandeling wel medisch als volwaardig gezien. Om voor een ozonbehandeling in aanmerking te komen moet je zijn doorverwezen door een arts of door een bevoegd natuurlijk geneeskundige.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ozontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenOzontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenIn Duitsland wordt al vele jaren ozontherapie gegeven aan mensen met verschillende gezondheidsklachten. Ook in Nederland…
Brandlucht verwijderen uit huisHeeft u last van brandlucht in uw huis? Er zijn verschillende methodes om van deze brandlucht af te komen zoals azijn, e…
Ozon en ozonlaag, wat is het verschil?Iedereen heeft al wel eens gehoord van ozon en ozonlaag. Maar wat is nu juist het verschil en wat zijn de gevolgen ervan…
Burn-out: symptomen en behandelingBurn-out: symptomen en behandelingEen burn-out of het burn-out-syndroom is een veel voorkomende ziekte in de éénentwintigste eeuw. De ziekte ontstaat als…

Lichttherapie om beter te slapenLichttherapie om beter te slapenSlaapstoornissen vormen vandaag de dag een groot probleem. Er zijn steeds meer mensen die slecht slapen. Lichttherapie k…
Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Een bezoek aan de Iriscopist kan heilzaam zijn en naar genezing leiden van lichaam en/of geest. Iriscopie behoort in het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Julgeiger, Pixabay
 • Cursusmateriaal Voedingsdeskundige (CIVAS Opleidingen)
 • www.preventiefmedischcentrum.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.