InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Natuurgeneeswijze > Lichttherapie om beter te slapen

Lichttherapie om beter te slapen

Lichttherapie om beter te slapen Slaapstoornissen vormen vandaag de dag een groot probleem. Er zijn steeds meer mensen die slecht slapen. Lichttherapie kan u helpen om beter te slapen en zodoende een betere nachtrust te genieten. We zien tegenwoordig steeds minder daglicht doordat de meeste mensen binnen leven en werken. Dit gebrek aan daglicht verstoort een hormooncyclus, namelijk de melatonineproductie. Door het gebrek aan daglicht en de verstoorde melatonine kan iemand slaapstoornissen ontwikkelen. Met lichttherapie is het mogelijk om de melatonineproductie te herstellen.

Lichttherapie

Als u 's avonds moeilijk kunt inslapen omdat uw biologische klok niet in de pas loopt, dan kan zonlicht 's ochtends vroeg u helpen om uw circadiaan ritme bij te stellen, zodat u aan het eind van de dag moe bent en in slaap kunt vallen. Het probleem met ochtendlichttherapie is dat de zon niet altijd meewerkt. Bijvoorbeeld 's winters, wanneer het een groot deel van de dag mistig en bewolkt is. En hoe moet het als u moet opstaan voordat de zon op is en u de hele dag binnen werkt? Hoe krijgt u dan het licht dat uw lichaam nodig heeft om zijn klok in te stellen? Lichttherapie kan hier de oplossing zijn.

Wat is lichttherapie

Lichttherapie wordt gebruikt als vervanging voor zonlicht. Iemand die aan slapeloosheid lijdt en die geen zonlicht kan krijgen, kan met deze therapie toch de regulerende werking van ultraviolet stralen ondergaan. Wanneer het licht door het netvlies naar binnen komt, onderdrukt dit de productie van melatonine (een hormoon dat door de pijnappelklier aan het lichaam wordt afgestaan en dat slaperigheid veroorzaakt).

Nog niet zo heel lang geleden ontdekten wetenschappers een nieuw soort depressie, de 'Seasonal Affective Disorder' (SAD): de zogenaamde winterdepressie. Niet lang nadat men het effect van fel licht op deze winterdepressie had gevonden, ging men de lichttherapie ook gebruiken om de biologische klok bij te stellen van insomniapatiënten. Deze mensen hadden vervolgens een stuk minder last van slaapproblemen dankzij de lichttherapie.

Lichtboxen

Mensen die aan slapeloosheid lijden en die lichttherapie ondergaan, krijgen licht toegediend dat uit een lichtbox komt. Een gemiddelde lichttherapielamp is ongeveer zestig bij dertig centimeter. Er zijn natuurlijk allemaal verschillende soorten, maar over het algemeen geeft een lamp 10.000 lux op een afstand van 60 centimeter (lux is de eenheid waarmee men lichtsterkte uitdrukt). Het licht in een goed verlicht kantoor varieert van 500 tot 1000 lux. Bij behandeling van slaapstoornissen met behulp van lichttherapie probeert men over het algemeen niet in een keer het ritme te veranderen maar doet dit geleidelijk aan.

Probeer het eens

U kunt zelf een lichttherapielamp kopen, maar u kunt ook zelf iets in elkaar knutselen. Neem twee ledlampen met een vermogen dat overeenkomt met twee 100 watt gloeilampen, en positioneer deze zo dat ze op een afstand van ongeveer 20 centimeter van uw ogen een boek, tijdschrift of krant verlichten. Ga nu 's ochtends na het opstaan eerst een tijdje bij dit licht zitten te lezen. Het licht wat op deze manier via de bladzijden naar uw ogen weerkaatst is vaak voldoende om effect te hebben op uw biologische klok.

Lees verder

© 2011 - 2020 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Slaapstoornissen: tips om beter te slapen met melatonineSlaapstoornissen: tips om beter te slapen met melatonineMelatonine is een hormoon dat je lichaam het signaal geeft dat je moet gaan slapen. Melatonine zorgt ervoor dat je licha…
Slaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen komen vaak voor. We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht. Maar wanneer je structureel slapeloze n…
Slaapstoornis; wat is het en wat doe je er aan?Slaapstoornissen komen erg veel voor. De oorzaken van een slaapstoornis kan zeer verschillend zijn. Er bestaan meerdere…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Slapen en WakenOnder invloed van daglicht produceert de epifyse in de hersenen een bepaalde hoeveelheid van de stof melatonine. Deze st…
Bronnen en referenties
  • https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Winterdepressie_lichttherapie/Paginas/behandeling.aspx

Reageer op het artikel "Lichttherapie om beter te slapen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: P1234
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Slaapproblemen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!