Lichttherapie om beter te slapen

Lichttherapie om beter te slapen Slaapstoornissen vormen vandaag de dag een groot probleem. Er zijn steeds meer mensen die slecht slapen. Lichttherapie kan u helpen om beter te slapen en zodoende een betere nachtrust te genieten. We zien tegenwoordig steeds minder daglicht doordat de meeste mensen binnen leven en werken. Dit gebrek aan daglicht verstoort een hormooncyclus, namelijk de melatonineproductie. Door het gebrek aan daglicht en de verstoorde melatonine kan iemand slaapstoornissen ontwikkelen. Met lichttherapie is het mogelijk om de melatonineproductie te herstellen.

Lichttherapie

Als u 's avonds moeilijk kunt inslapen omdat uw biologische klok niet in de pas loopt, dan kan zonlicht 's ochtends vroeg u helpen om uw dag/nacht ritme te herstellen, zodat u aan het eind van de dag moe bent en in slaap kunt vallen. Het probleem met ochtendlichttherapie is dat de zon niet altijd meewerkt. Bijvoorbeeld 's winters, wanneer het een groot deel van de dag mistig en bewolkt is. En hoe moet het als u moet opstaan voordat de zon op is en u de hele dag binnen werkt? Hoe krijgt u dan het licht dat uw lichaam nodig heeft om zijn klok in te stellen? Lichttherapie kan hier de oplossing zijn.

Wat is lichttherapie

Lichttherapie wordt gebruikt als vervanging voor zonlicht. Iemand die aan slapeloosheid lijdt en die geen zonlicht kan krijgen, kan met deze therapie toch de regulerende werking van ultraviolet stralen ondergaan. Wanneer het licht door het netvlies naar binnen komt, onderdrukt dit de productie van melatonine (een hormoon dat door de pijnappelklier aan het lichaam wordt afgestaan en dat slaperigheid veroorzaakt).

Winterdepressie bestrijden met lichttherapie

Nog niet zo heel lang geleden ontdekten wetenschappers een nieuw soort depressie, de 'Seasonal Affective Disorder' (SAD): de zogenaamde winterdepressie. Niet lang nadat men het effect van fel licht op deze winterdepressie had gevonden, ging men lichttherapie ook gebruiken om de biologische klok bij te stellen van patiënten die lijden aan slapeloosheid. Deze mensen hadden vervolgens een stuk minder last van slaapproblemen dankzij lichttherapie.

Lichtboxen

Mensen die aan slapeloosheid lijden en die lichttherapie ondergaan, krijgen licht toegediend dat uit een lichtbox komt. Een gemiddelde lichttherapielamp is ongeveer zestig bij dertig centimeter. Er zijn natuurlijk allemaal verschillende soorten, maar over het algemeen geeft een lamp 10.000 lux op een afstand van 60 centimeter (lux is de eenheid waarmee men lichtsterkte uitdrukt). Het licht in een goed verlicht kantoor varieert van 500 tot 1000 lux. Bij behandeling van slaapstoornissen met behulp van lichttherapie probeert men over het algemeen niet in een keer het ritme te veranderen maar doet dit geleidelijk aan.

Lichttherapie met een lichttherapiebril

U kunt zelf een lichttherapielamp kopen, maar u kunt ook kiezen voor een compacter apparaat, dat is de lichttherapiebril. Een groot voordeel van een lichttherapiebril ten opzichte van een lichttherapielamp is dat u de lichttherapiebril overal mee naar toe kunt nemen. De lichttherapiebril bevat led-lampjes, deze lampjes geven blauw licht af, blauw licht is de meest effectieve kleur licht. Er zijn verschillende lichttherapiebrillen verkrijgbaar, een aantal werken met een app. De lichttherapiebrillen die met een app werken kunnen geavanceerde lichtprogramma's draaien die specifiek op uw behoeftes zijn afgesteld.

Wanneer lichttherapie

Een lichtbox of lichttherapiebril kan voor het meest optimale effect het beste 's ochtends worden gebruikt. Lichttherapie in de avond kan averechts werken en zelfs slaapproblemen veroorzaken.

Bijwerkingen lichttherapie

Er zijn weinig bijwerkingen van lichttherapie bekend. Bijwerkingen die soms worden genoemd zijn:
  • Vermoeide ogen
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn

Dit zijn bijwerkingen die vanzelf weer over gaan. Lichttherapie is niet schadelijk voor de huid doordat de gebruikte lampen geen UV-licht afgeven.

Lees verder

© 2011 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapstoornis; wat is het en wat doe je er aan?Slaapstoornissen komen erg veel voor. De oorzaken van een slaapstoornis kan zeer verschillend zijn. Er bestaan meerdere…
Wat is melatonine?Melatonine is een stof die een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van een mens. Melatonine wordt al door…
Slaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen komen vaak voor. We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht. Maar wanneer je structureel slapeloze n…

Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend?Ozontherapie: is het gezondheidsbevorderend?Ozontherapie wordt steeds populairder. Mensen die last hebben van vermoeidheid, depressie, doorbloedingsstoornissen of a…
Bronnen en referenties
  • https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Winterdepressie_lichttherapie/Paginas/behandeling.aspx
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/197225-een-lichttherapiebril-ter-behandeling-van-de-winterblues.html
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.