Slaapstoornis; wat is het en wat doe je er aan?

Slaapstoornissen komen erg veel voor. De oorzaken van een slaapstoornis kan zeer verschillend zijn. Er bestaan meerdere soorten slaapstoornissen. Ben je zelf een slechte slaper? Lees dit artikel en kom erachter wat voor slaapstoornis je hebt en wat je er aan kunt doen!

Oorzaken van slaapstoornissen

De oorzaken van slaapstoornissen zijn zeer verschillend. Slaapstoornissen zijn te onderscheiden in stoornissen naar tijd en oorzaak.

Slaapstoornissen naar tijd (primaire slaapstoornissen)

  • Inslaapstoornissen: bij de meeste gevallen met inslaapstoornis spelen emoties een grote rol. Bij deze emoties kun je denken aan verdriet, angst of bijvoorbeeld zorgen maken over een familielid die ziek is. Omgevingslawaai kan ook een mogelijkheid zijn tot een inslaapstoornis.
  • Doorslaapstoornissen: de meeste mensen die last hebben van doorslaapstoornis zijn mensen met een depressie. Deze mensen slapen niet de gehele nacht door maar slapen telkens erg kort.
  • Zeer vroeg wakker worden: Deze mensen worden vroeg in de ochtend wakker, denk hierbij aan 4:00 tot 5:00 uur ’s ochtends. Eenmaal wakker kunnen deze mensen de slaap niet meer vatten en zijn dus niet uitgerust. Deze stoornis komt vooral voor bij oudere mensen.
  • Narcolepsie: Dit is een onweerstaanbare slaapdrang overdag, een continue gevoel van slaperigheid. Deze mensen hebben overdag het gevoel een aantal nachten niet geslapen te hebben.
  • Nachtmerries
  • Slaapwandelen

Slaapstoornissen naar oorzaak

  • Psychogene slaapstoornissen: deze stoornis komt voor bij mensen die overspannen zijn, in een acute psychische schok raken of een angststoornis hebben.
  • Organische slaapstoornissen: de oorzaak van een organische slaapstoornis ontstaat vaak na een zieke of trauma van de hersenen.
  • Symptomatische slaapstoornissen: bij deze slaapstoornis is vaak pijn de boosdoener. Door de pijn slapen de mensen slecht.
  • Toxisce slaapstoornissen: deze slaapstoornis word veroorzaakt door een vergiftiging.

Het bevorderen van een goede slaap

Iedereen heeft zijn eigen slaapgewoontes, de een gaat vroeg naar bed, de ander pas laat op de avond. Ook heeft de een meer slaap nodig dan de ander.

Om goed te kunnen slapen heb je een slaap-waakritme nodig. Je kunt daar natuurlijk wel wat van afwijken, maar als je dit te vaak doet, dan krijg je last van een verstoord slaap-waakritme. Het gevolg hiervan is dat mensen snel boos en geïrriteerd kunnen raken. Oudere mensen kunnen hier juist in de war van raken en draaien het dag en nacht ritme om.

Voor een goede nachtrust is een vertrouwde omgeving vaak belangrijk. Wanneer iemand bijvoorbeeld in het ziekenhuis moet overnachten, zal die een stuk slechter slapen dan in zijn eigen slaapkamer.
Deze slaapproblemen zijn vaak maar van korte duur omdat je aan de vreemde geluiden en aan de andere omgeving went.
Voor een goede nachtrust is ook een goed bed belangrijk. Als je van plan bent om een nieuw bed te gaan kopen, laat je dan altijd voorlichten over een matras dat bij jou past.

Nog een aantal tips

  • Beweging en frisse lucht voor het slapen gaan bevorderen de slaap
  • Probeer psychische spanningen te vermijden voor het slapen gaan, zoals tv kijken.
  • Als je voor het slapen gaan nog wat leest om je gedachten te verzetten, slaap je beter in.
  • Neem een warm bad voor het slapen gaan.
  • Drink een glas warme melk voor het slapen gaan, in melk zitten stoffen die het inslapen vergemakkelijken.
© 2011 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langer blijven leven, door minder te slapenWie vind het niet vervelend als 's morgens de wekker gaat? Graag zouden we nog even willen blijven liggen... Ongeveer ee…
Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen komen dikwijls voor. Overmatig slapen, ook wel hypersomnie genoemd, is een slaapstoornis waa…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…
Verschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenVerschillende slaapbehoeftes bij verschillende leeftijdenSlaap verschilt per leeftijd. Het grootste verschil is het aantal uren slaap. Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig…

Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…
Pijn aan stuitje: symptomen en oorzaken van gekneusd stuitjePijn aan stuitje: symptomen en oorzaken van gekneusd stuitjePijn aan het stuitje is een vervelende klacht met meerder mogelijke oorzaken. Pijn aan het stuitje na een val of trauma…
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.