Dutjes: Overdag slapen
Overdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overdag is ook goed voor de creativiteit en concentratie. Daarnaast is een beetje extra slapen soms ook erg lekker. Bij slapen overdag moet je wel oppassen dat je niet vermoeid en suf wakker wordt. Daarom zijn kleine dutjes vaak aan te raden. Dat voorkomt ook dat je 's nachts moeilijk in slaap kunt komen.
Redenen om overdag te slapen
De meeste mensen slapen 's nachts en zijn overdag wakker. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn verschillende redenen om overdag te slapen.
- Het kan zijn dat je 's nachts op moet blijven. Bijvoorbeeld omdat je voor je werk nachtdiensten moet draaien. Maar het kan ook zijn dat je er 's nachts uit moet voor één van je kinderen, of om live naar een internationaal sportevenement te kijken. Hierdoor mis je (volledig of gedeeltelijk) je nachtrust en kan het nodig zijn om dit met slapen overdag in te halen.
- Het is ook mogelijk dat je 's nachts slecht slaapt. Zeker als dat een aantal nachten achter elkaar het geval is, kan dit grote vermoeidheid teweeg brengen. Een beetje slaap overdag helpt je daar weer bovenop. Er kunnen overigens ook andere oorzaken zijn voor de vermoeidheid, waarbij meer slapen niet altijd helpt.
- Ook als je geen slaap hebt gemist, kan (kort) slapen overdag helpen om je productiviteit te verhogen. Een klein dutje overdag stimuleert je creativiteit en concentratie, zorgt ervoor dat je eerder verbanden ziet en verbetert je humeur.
- Voor sommige mensen is slapen overdag de ultieme vorm van ontspanning. Het is gewoon heel erg lekker om voor de televisie of buiten in de zon een dutje te doen.
Overdag slapen; anders dan 's nachts slapen
Als je 's nachts hebt geslapen (al dan niet verstoord) dan is het belangrijk om overdag niet op dezelfde manier te slapen als 's nachts. Je slaapt overdag al gauw te lang. Dat kost niet alleen veel tijd; als je te lang slaapt word je vaak ook vermoeid en suf wakker. Het duurt dan lang voordat je helemaal uitgeslapen bent. Het ideale
dutje duurt 20 tot 30 minuten.
Als je 's nachts veel
slaap hebt gemist en één zo'n dutje is niet voldoende, dan is het vaak beter om 2 keer 20 minuten te slapen in plaats van één keer wat langer slapen.
Met dutjes kun je de nachtrust zelfs helemaal vervangen. Wanneer je langer achter elkaar slaapt is de kans dat je
vermoeid wakker wordt veel groter. Hoewel hier wel geldt dat het erg persoonlijk is wat voor jou werkt.
Een probleem bij het
slapen overdag is dat er veel meer licht en geluid is. Dat maakt het niet alleen moeilijk om in te slapen, maar ook het doorslapen wordt moeilijk gemaakt. Probeer licht en geluid zoveel mogelijk buiten te sluiten door gordijnen, ramen en deuren dichte te doen. Als dat niet voldoende is kun je je ogen afdekken en gebruik maken van oordoppen. Ook kan het helpen om te melden bij huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden. Lang niet iedereen zal er bij stilstaan dat jij overdag wilt slapen.
Het gevaar van slapen overdag
Eén risico van slapen overdag is hierboven al genoemd: het kan soms moeilijk zijn om weer goed
wakker te worden, zodat je je een tijdje suf voelt. Er schuilt echter nog een veel groter gevaar in
overdag slapen. Dat is dat het moeilijk wordt om
's nachts in slaap te komen. Ook daarom is het belangrijk dat je overdag niet te veel slaapt: de lengte en het aantal dutjes beperkt houden.
Ook is het belangrijk om niet te veel te wisselen qua ritme. Gebruik een vast tijdstip op de dag waarop je (eventueel) een dutje te doen. Een
regelmatig slaapritme is belangrijk om goed uit te rusten, maar ook om goed in te slapen.
Wat voor jou het best is qua
slapen 's nachts en overdag zal je vooral zelf uit moeten zoeken.
Hoeveel slaap je nodig hebt is persoonlijk net zoals de tijdstippen die het beste zijn.
Lees verder