Dutjes: Overdag slapen

Dutjes: Overdag slapen Overdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overdag is ook goed voor de creativiteit en concentratie. Daarnaast is een beetje extra slapen soms ook erg lekker. Bij slapen overdag moet je wel oppassen dat je niet vermoeid en suf wakker wordt. Daarom zijn kleine dutjes vaak aan te raden. Dat voorkomt ook dat je 's nachts moeilijk in slaap kunt komen.

Redenen om overdag te slapen

De meeste mensen slapen 's nachts en zijn overdag wakker. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn verschillende redenen om overdag te slapen.
  • Het kan zijn dat je 's nachts op moet blijven. Bijvoorbeeld omdat je voor je werk nachtdiensten moet draaien. Maar het kan ook zijn dat je er 's nachts uit moet voor één van je kinderen, of om live naar een internationaal sportevenement te kijken. Hierdoor mis je (volledig of gedeeltelijk) je nachtrust en kan het nodig zijn om dit met slapen overdag in te halen.
  • Het is ook mogelijk dat je 's nachts slecht slaapt. Zeker als dat een aantal nachten achter elkaar het geval is, kan dit grote vermoeidheid teweeg brengen. Een beetje slaap overdag helpt je daar weer bovenop. Er kunnen overigens ook andere oorzaken zijn voor de vermoeidheid, waarbij meer slapen niet altijd helpt.
  • Ook als je geen slaap hebt gemist, kan (kort) slapen overdag helpen om je productiviteit te verhogen. Een klein dutje overdag stimuleert je creativiteit en concentratie, zorgt ervoor dat je eerder verbanden ziet en verbetert je humeur.
  • Voor sommige mensen is slapen overdag de ultieme vorm van ontspanning. Het is gewoon heel erg lekker om voor de televisie of buiten in de zon een dutje te doen.

Overdag slapen; anders dan 's nachts slapen

Als je 's nachts hebt geslapen (al dan niet verstoord) dan is het belangrijk om overdag niet op dezelfde manier te slapen als 's nachts. Je slaapt overdag al gauw te lang. Dat kost niet alleen veel tijd; als je te lang slaapt word je vaak ook vermoeid en suf wakker. Het duurt dan lang voordat je helemaal uitgeslapen bent. Het ideale dutje duurt 20 tot 30 minuten.

Als je 's nachts veel slaap hebt gemist en één zo'n dutje is niet voldoende, dan is het vaak beter om 2 keer 20 minuten te slapen in plaats van één keer wat langer slapen. Met dutjes kun je de nachtrust zelfs helemaal vervangen. Wanneer je langer achter elkaar slaapt is de kans dat je vermoeid wakker wordt veel groter. Hoewel hier wel geldt dat het erg persoonlijk is wat voor jou werkt.

Een probleem bij het slapen overdag is dat er veel meer licht en geluid is. Dat maakt het niet alleen moeilijk om in te slapen, maar ook het doorslapen wordt moeilijk gemaakt. Probeer licht en geluid zoveel mogelijk buiten te sluiten door gordijnen, ramen en deuren dichte te doen. Als dat niet voldoende is kun je je ogen afdekken en gebruik maken van oordoppen. Ook kan het helpen om te melden bij huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden. Lang niet iedereen zal er bij stilstaan dat jij overdag wilt slapen.

Het gevaar van slapen overdag

Eén risico van slapen overdag is hierboven al genoemd: het kan soms moeilijk zijn om weer goed wakker te worden, zodat je je een tijdje suf voelt. Er schuilt echter nog een veel groter gevaar in overdag slapen. Dat is dat het moeilijk wordt om 's nachts in slaap te komen. Ook daarom is het belangrijk dat je overdag niet te veel slaapt: de lengte en het aantal dutjes beperkt houden.

Ook is het belangrijk om niet te veel te wisselen qua ritme. Gebruik een vast tijdstip op de dag waarop je (eventueel) een dutje te doen. Een regelmatig slaapritme is belangrijk om goed uit te rusten, maar ook om goed in te slapen.

Wat voor jou het best is qua slapen 's nachts en overdag zal je vooral zelf uit moeten zoeken. Hoeveel slaap je nodig hebt is persoonlijk net zoals de tijdstippen die het beste zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutjeMoe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutjeEen koffiedutje bij vermoeidheid is uiterst effectief. Als je je gedurende de dag moe begint te voelen, neem je eerst ee…
Slapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeSlapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeEen goede nachtrust is belangrijk om je overdag goed te voelen. De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een re…
Niet in slaap komen tijdens een dutjeNiet in slaap komen tijdens een dutjeEen dutje is een effectief middel om van vermoeidheid af te komen. 20 tot 30 minuten slaap neemt het vermoeide gevoel we…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenAfvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenVoldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk tra…

Stress, pak het zelf aanStress, pak het zelf aanSommige mensen “drijven” op de spanning van datgene wat ze doen. Met als gevolg pieken en dalen en je zou bijna kunnen z…
Een hond voor een gezonde levensstijlEen hond voor een gezonde levensstijlAls bijvoorbeeld kattenmens zit je hoogstwaarschijnlijk anders in elkaar dan de hondenmens. Een hond kan net zoals de ka…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 16-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.