Moe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutje

Moe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutje Een koffiedutje bij vermoeidheid is uiterst effectief. Als je je gedurende de dag moe begint te voelen, neem je eerst een kop koffie en daarna doe je een dutje van ongeveer 20 minuten. Een koffiedutje zorgt ervoor dat adenosine uit je lichaam verdwijnt, en blokkeert tegelijkertijd de aanmaak van nieuwe adenosine. Deze stof zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen. Door een koffiedutje voel je je dus niet langer vermoeid en word je een stuk fitter. Het klinkt tegenstrijdig om eerst koffie te drinken en daarna te gaan slapen. Maar doordat cafeïne er zo'n 20 minuten over doet om actief te worden, zit de koffie het dutje niet in de weg.

Koffie en slapen: dat gaat toch niet samen?

Koffie drinken en slapen: dat zijn twee dingen die normaal gesproken niet samen gaan. Toch bestaat er zoiets als een koffiedutje. Door de combinatie van een kop koffie en een dutje kun je je energieniveau gedurende de dag een enorme boost geven. En het gekke is dat je bij een koffiedutje eerst de koffie drinkt, en daarna pas gaat slapen. Dit klinkt tegenstrijdig - koffie houdt je toch juist wakker? - maar dat is het niet.

Moe worden

Gedurende de dag wordt er in onze hersenen adenosine aangemaakt. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat we ons moe gaan voelen. Hoe meer cel-activiteit er plaatsvindt, des te meer adenosine we aanmaken. Met andere woorden: hoe actiever we zijn, hoe sneller we ons vermoeid gaan voelen. Willen we van dit vermoeide gevoel af, dan moeten we zorgen dat de aanmaak van adenosine wordt afgeremd. Of beter nog: dat de adenosine die zich al in ons lichaam bevindt, verdwijnt. Dat kan op verschillende manieren. Twee daarvan zijn koffie drinken en een dutje doen.

Vermoeidheid bestrijden met koffie drinken

In koffie zit cafeïne. Cafeïne lijkt qua structuur op adenosine en kan de plaats innemen van deze stof. Door koffie drinken is er dus minder ruimte voor adenosine. Daardoor neemt je vermoeidheid af en ga je je weer fitter voelen. Cafeïne zit overigens niet alleen in koffie, maar vind je ook in energiedranken en cola; en in mindere mate in chocola en thee. Koffie kan ook negatieve effecten hebben, maar kleine hoeveelheden kunnen over het algemeen geen kwaad.

Een dutje doen als je moe bent

Als je je moe voelt, helpt koffie drinken, maar een dutje doen is effectiever. Een dutje zorgt er namelijk voor dat adenosine uit je hersenen verdwijnt. Je vermoeidheidsgevoel wordt daarmee als het ware gereset. Door een dutje van 20 minuten kun je je daardoor een stuk energieker voelen. Van een complete nacht slapen rust je beter uit, maar voor je gevoel kan een dutje hetzelfde effect hebben.

Een koffiedutje: een combinatie van koffie drinken en een dutje

Onderzoeken van de universiteit van Loughborough (Engeland) en de universiteit van Hiroshima (Japan) tonen aan dat de combinatie van koffie drinken en een dutje doen uiterst effectief is om vermoeidheid tegen te gaan. De combinatie in een koffiedutje is effectiever dan enkel koffie drinken en dan enkele een dutje.

Je hebt 20 minuten de tijd om een dutje te doen

Het effect is het grootst wanneer je eerst een kop koffie drinkt, en direct daarna een dutje doet van 15 tot 20 minuten. De cafeïne doet er ongeveer 20 minuten over om actief te worden in je lijf. Door de korte periode van slaap verdwijnt de aanwezige adenosine uit je lichaam. Doordat direct na het koffiedutje de cafeïne gaat werken, wordt de aanmaak van nieuwe adenosine als het ware afgeremd. Dat geeft dus een dubbel effect, en zorgt dat je extra fit bent.

Een koffiedutje zonder slapen

Veel mensen hebben moeite om overdag in slaap te komen. Zeker als ze daar maar 20 minuten de tijd voor hebben. Het idee dat je in zo'n korte tijd moet slapen, maakt het er nog moeilijker op. En bij een koffiedutje heb je écht niet langer de tijd dan 20 minuten, omdat daarna de cafeïne gaat werken. Gelukkig hoef je niet perse in slaap te vallen. Ook als je tijdens het koffiedutje maar half in slaap raakt, neemt de hoeveelheid adenosine af (hoewel niet zoveel als wanneer je werkelijk in slaap valt), en heeft zowel het dutje als de koffie effect.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
Oorzaken en gevolgen van een koffieverslavingOorzaken en gevolgen van een koffieverslavingNaast alle bekende verslavingen zoals alcohol, drugs en gokverslavingen, is het ook mogelijk om aan koffie verslaafd te…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…

Gelukkig worden van geurenGelukkig worden van geurenGeluk zit in de kleine dingen des levens. Niet enkel de liefde, een lekker etentje of een fantastische droomreis kunnen…
Depressief zijn: hoe kun je weer gelukkig worden?Depressief zijn: hoe kun je weer gelukkig worden?Hoe word je gelukkig? Een belangrijke vraag voor veel mensen die depressief zijn. Al sinds eeuwen zijn mensen depressief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stokpic, Pixabay
  • M. Hayashi, A. Masuda & T. Hori (2003). 'The alerting effects of caffeine, bright light and face washing after a short daytime nap.' Clinical Neurophysiology 114 (12): 22682278.
  • J.A. Horne & L.A. Reyner (1996). 'Counteracting driver sleepiness: effects of napping, caffeine, and placebo.' Psychophysiology 33 (3): 306-309.
  • L.A. Reyner & J.A. Horne (1997). 'Suppression of sleepiness in drivers: combination of caffeine with a short nap.' Psychophysiology 34 (6): 721-725.
  • http://sleepjunkies.com/tips/the-caffeine-nap/ (Sleep Junkies)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.