Moe? Doe een koffiedutje: koffie drinken, daarna een dutje
Een koffiedutje bij vermoeidheid is uiterst effectief. Als je je gedurende de dag moe begint te voelen, neem je eerst een kop koffie en daarna doe je een dutje van ongeveer 20 minuten. Een koffiedutje zorgt ervoor dat adenosine uit je lichaam verdwijnt, en blokkeert tegelijkertijd de aanmaak van nieuwe adenosine. Deze stof zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen. Door een koffiedutje voel je je dus niet langer vermoeid en word je een stuk fitter. Het klinkt tegenstrijdig om eerst koffie te drinken en daarna te gaan slapen. Maar doordat cafeïne er zo'n 20 minuten over doet om actief te worden, zit de koffie het dutje niet in de weg.
Koffie en slapen: dat gaat toch niet samen?
Koffie drinken en slapen: dat zijn twee dingen die normaal gesproken niet samen gaan. Toch bestaat er zoiets als een koffiedutje. Door de combinatie van een kop koffie en een dutje kun je je energieniveau gedurende de dag een enorme boost geven. En het gekke is dat je bij een koffiedutje eerst de koffie drinkt, en daarna pas gaat slapen. Dit klinkt tegenstrijdig -
koffie houdt je toch juist wakker? - maar dat is het niet.
Moe worden
Gedurende de dag wordt er in onze hersenen
adenosine aangemaakt. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat we ons moe gaan voelen. Hoe meer cel-activiteit er plaatsvindt, des te meer adenosine we aanmaken. Met andere woorden: hoe actiever we zijn, hoe sneller we ons vermoeid gaan voelen. Willen we van dit vermoeide gevoel af, dan moeten we zorgen dat de aanmaak van adenosine wordt afgeremd. Of beter nog: dat de adenosine die zich al in ons lichaam bevindt, verdwijnt. Dat kan op verschillende manieren. Twee daarvan zijn koffie drinken en een dutje doen.
Vermoeidheid bestrijden met koffie drinken
In koffie zit cafeïne. Cafeïne lijkt qua structuur op adenosine en kan de plaats innemen van deze stof. Door koffie drinken is er dus minder ruimte voor adenosine. Daardoor neemt je vermoeidheid af en ga je je weer fitter voelen.
Cafeïne zit overigens niet alleen in koffie, maar vind je ook in energiedranken en cola; en in mindere mate in chocola en thee.
Koffie kan ook negatieve effecten hebben, maar kleine hoeveelheden kunnen over het algemeen geen kwaad.
Een dutje doen als je moe bent
Als je je moe voelt, helpt koffie drinken, maar een dutje doen is effectiever. Een
dutje zorgt er namelijk voor dat adenosine uit je hersenen verdwijnt. Je vermoeidheidsgevoel wordt daarmee als het ware gereset. Door een dutje van 20 minuten kun je je daardoor een stuk energieker voelen. Van een complete nacht slapen rust je beter uit, maar voor je gevoel kan een dutje hetzelfde effect hebben.
Een koffiedutje: een combinatie van koffie drinken en een dutje
Onderzoeken van de universiteit van Loughborough (Engeland) en de universiteit van Hiroshima (Japan) tonen aan dat de combinatie van koffie drinken en een dutje doen uiterst effectief is om vermoeidheid tegen te gaan. De combinatie in een
koffiedutje is effectiever dan enkel koffie drinken en dan enkele een dutje.
Je hebt 20 minuten de tijd om een dutje te doen
Het effect is het grootst wanneer je eerst een kop koffie drinkt, en direct daarna een dutje doet van 15 tot 20 minuten. De cafeïne doet er ongeveer 20 minuten over om actief te worden in je lijf. Door de korte periode van slaap verdwijnt de aanwezige adenosine uit je lichaam. Doordat direct na het koffiedutje de cafeïne gaat werken, wordt de aanmaak van nieuwe adenosine als het ware afgeremd. Dat geeft dus een dubbel effect, en zorgt dat je extra fit bent.
Een koffiedutje zonder slapen
Veel mensen hebben moeite om
overdag in slaap te komen. Zeker als ze daar maar 20 minuten de tijd voor hebben. Het idee dat je in zo'n korte tijd
moet slapen, maakt het er nog moeilijker op. En bij een koffiedutje heb je écht niet langer de tijd dan 20 minuten, omdat daarna de cafeïne gaat werken. Gelukkig hoef je niet perse in slaap te vallen. Ook als je tijdens het koffiedutje maar half in slaap raakt, neemt de hoeveelheid adenosine af (hoewel niet zoveel als wanneer je werkelijk in slaap valt), en heeft zowel het dutje als de koffie effect.
Lees verder